Olight S1R III *Baton 3* Premium Edition
Olight S1R III Baton 3 review
Wie nog op zoek is naar een leuke zaklamp voor op reis, dan is dit misschien wel een leuke optie. De Olight S1R Baton 3. Alhoewel de verpakking niet spreekt over de naam S1R, kan het niet anders dan een S1R zijn. Hij lijkt heel erg veel op zijn voorganger, de S1R Baton 2, maar heeft nu meer vermogen. In plaats van 1000 lumen, kan deze zelfs 1200 lumen produceren.
De verpakking van Olight is altijd geweldig. Het voelt stevig aan en elke zaklamp heeft echt zijn eigen design verpakking. Daar mogen andere fabrikanten echt van leren. Nou, wat zit er allemaal in de verpakking
- De Olight S1R III zaklamp
- Power bank/draadloze oplader in de vorm van een doosje
- USB-C kabel
- 16340 batterij
- Handleiding
In gebruik
Dit ding is echt heel klein en daarom niet echt geschikt voor grote handen. Daarnaast zit er aan de achterkant ook geen bevestigingsoog voor een draagriempje (want dan zou je hem niet makkelijk kunnen opladen, dus daar is over nagedacht).
Voordat je de zaklamp gebruikt moet je nog even 2 plastic stripjes weghalen tussen de zaklamp en de oplader (de zaklamp wordt in de oplader geleverd) en nog een in de zaklamp zelf tussen de batterij en de driver.
Je ziet maar weer dat Olight continu bezig is met nieuwe ideën en die daar erg goed in zijn. Het is ook een groot bedrijf die veel tijd en moeite steken in marketing en development. Deze Baton is daar een bewijs van. Het is echt een uniek product. Helaas is het lastig te meten hoe snel de batterij eigenlijk laadt in de draadloze oplader, maar het is wel een ontzettend interessant idee.
De pocket clip zit wel een beetje in de weg als je de body wilt losschroeven. Voor al mijn testen heb ik die regelmatig open moeten schroeven, en dan zit die clip echt een beetje in de weg. (voornamelijk om de batterij sneller te laden in een gewone oplader) Vergeet niet dat dit niet de bedoeling is, en dat je gewoon de oplader kunt gebruiken.
Tailstand?
Daar heeft hij geen moeite mee.
Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie
De zaklamp an sich ziet er gewoon uit qua kwaliteit zoals alle andere Olight zaklampen, heel goed dus. Verder zitten er geen scherpe randen aan, of plekjes waar de coating mist of raar eruitziet. Dat mag je natuurlijk ook best verwachten van een bedrijf zoals Olight.
De schroefdraad is kort, maar ook gewoon goed. De bewerking van de body voelt goed aan, en eigenlijk kan ik dit gedeelte wel gewoon overslaan. Het zit gewoon goed in elkaar. Maar net zoals met alle andere Olight zaklampen, zit hij goed vastgelijmd, dus je kan er niet zomaar even inkijken. En dat is logisch gezien de veiligheid en garantie.
De oplader heeft een hele matte afwerking wat het wel een stuk ‘kwalitatiever’ oogt. De klep wordt door middel van een veertje opengehouden, en met een magneetje weer dichtgedrukt. De ingebouwde batterij heeft een capaciteit van 3500mAh, wat er dus op lijkt dat het om een 18650 batterij gaat.
LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR
Olight laat helaas niet zien welke LED ze precies hebben gebruikt, maar ze geven wel aan welke kleurtemperatuur het heeft. En dat geven ze zelfs weer op de bezel! Dat heb ik nog niet eerder gezien.
Op mijn exemplaar staat 6000-7000K dat dus neerkomt op een flink koude lichtbundel. Alles boven de 6000K komt bij mij in het Koud Wit licht terecht.
Ik ga ervan uit dat het een Luminus LED is, en waarschijnlijk een SST40. Dat kun je zien aan de vorm van de LED, met een zwart vierkantje in de hoek en 2 zwarte lijnen over naast de dome.
De bezel heeft de bekende blauwe kleur van Olight, waardoor je eigenlijk bijna gelijk kan zien dat het een Olight is. Verwijderen zal je niet lukken zonder wat kracht of het gebruik van warmte.
Achter de bezel zit een TIR lens en geen reflector. Het voordeel van een TIR-lens is dat je meer controle hebt over de de vorm van de lichtbundel en de spill.
AFMETINGEN EN GEWICHT:
- Lengte: 63.17 mm
- Diameter kop: 21.1 mm
- Batterijpack: 20.3 mm
Gewicht:
- Gewicht leeg zonder clip: 29.4 gram
- Met clip en batterij: 52.8 gram
Hieronder enkele bekende EDC zaklampen naast elkaar.
Van links naar rechts: RovyVon Aurora A9, Olight S1R Baton 3 (16340) , Sunwayman V10R Ti (163430), Jetbeam DM25 (18350), Solarforce L2M (18350).
GEBRUIKERS INTERFACE
Je hebt 1 knop om alles te regelen. Olight was Olight niet, als er geen speciale mogelijkheden zijn. Naast de gewone mogelijkheden zit er namelijk ook een slaaptimer ingebouwd. Deze slaaptimer kan op 3 en 9 minuten gezet worden. Als je hem activeert schakelt de lamp vanzelf uit. Straks hier meer over.
Modes:
- Moon, Low, Medium, High, Turbo (Moon en Turbo zitten niet in het normale menu)
Vanaf UIT:
- 1 klik: laatst gebruikte instelling
- Dubbele klik: Turbo
- 3 klikken: Stroboscoop
- Schakelaar ingedrukt houden 1 seconde: Moon mode
- Schakelaar ingedrukt houden 3 seconden: lock-out wordt geactiveert
Van AAN:
- Schakelaar ingedrukt houden: de zaklamp schakelt de sterkte van laag naar hoog
- 1 klik: de zaklamp schakelt uit
- Dubbele klik: Turbo
- 3 klikken: Stroboscoop
- 2 klikken+vasthouden: slaaptimer wordt geactiveerd (3 minuten of 9 minuten)
Slaaptimers:
Om de slaaptimer te activeren moet de zaklamp aanstaan, en het maakt niet uit in welke modus. Dat doe je door de knop tweemaal te klikken, en bij de 2e klik de knop ingedrukt houden. Dus Klik, Klik en ingedrukt houden.
Nu zie je de zaklamp even knipperen. Bij 1 knipper is de 3 minuten timer geactiveerd, en herhaal je dit, dan zal het licht even 2 keer knipperen. Dat is voor de 9 minuten timer.
Waarschuwing lege batterij
- Er zit een klein lampje bij de schakelaar om de batterijlading te zien
- Groen: 60-100%
- Oranje: 10-60%
- Rood: 5-10%
- Knippered rood: 0-5%
Stroboscoop
- Ja, deze is met 3 klikken te activeren.
Lock-out modus:
- Deze is te activeren door de schakelaar 3 seconden ingedrukt te houden als de zaklamp uitgeschakelt is.
PWM
- Ik heb geen PWM kunnen zien met het blote oog.
BATTERIJEN EN OPLADEN
Onhoud dat Olight gebruik maakt van unieke batterijen en een uniek laadsysteem. Je kunt dus geen andere batterijen in Olight zaklampen gebruiken. En dat doen ze voor de veiligheid en garantie. Maar ze geven daarmee ook de garantie dat de zaklamp zo kan presteren zoals ze adverteren.
Voor sommigen is dit soort systeem niet handig, maar ik begrijp de gedachten achter deze keuze steeds meer en beter. Waar andere fabrikanten loze beloften doen, of vragen krijgen waarom een zaklamp niet presteert zoals ze adverteren, kan Olight gewoon de kwaliteit leveren die ze beloven.
De meegeleverde batterij is er een van het 16340 type. Dit zijn kleine batterijen met ook weinig inhoud vergeleken met de grote jongens (18650/21700/26650). De product code van de batterij is: ORB-16C05-10C for S1R Baton II. Maar de zaklamp is geen baton II maar een baton III. En helaas kan ik dit ook niet testen omdat ik geen S1R Baton 2 heb.
De capaciteit is ‘maar’ 550 mAh, wat dus neerkomt op ongeveer 1/6 van een 18650 batterij. En als je even met mij meerekent ook een beetje jammer. De ingebouwde batterij van de wireless charger heeft een capaciteit van 3500 mAh. Dan zou je denken dat je met een capaciteit van 550mAh wel 6 keer de batterij kunnen vullen. 3500/6=583,3. Maar helaas gaat dat zo niet. Bij het ontladen en opladen gaat er ook veel stroom verloren, waardoor je eigenlijk maar 3 keer de 16340 batterij in de zaklamp kunt opladen.
Er is nog een waarschuwing als het gaat om de draadloze oplader. Alhoewel je de S1R Baton II wel kunt gebruiken, toch heeft hij niet de beveiliging die in de S1R III is ingebouwd. Zodra je de klep dichtdoet met de Baton 3 wordt de zaklamp automatisch uitgeschakeld. Dat is dus een beveiliging.
Deze beveiliging werkt dus alleen met de 3e versie, en niet met de 2e versie. Als je de klep dicht zou doen met de S1R II dan blijft de lamp dus gewoon branden en zal je de lamp en oplader kunnen beschadigen. Oppassen dus!
Laadtijd van het opladen van de draadloze oplader duurt 2.5 uur, en de zaklamp opladen duurt ongeveer 1 uur.
Tijdens het laden zie je rood lampje voor het laden, en een groen lampje als hij klaar is.
Prestaties
De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gekalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.
Lumen:
Hieronder heb ik de lumen gemeten
Mode | Specificaties: | @ 30 seconden | @ start |
moon | 0.5 | 0.87 | 0.87 |
low | 12 | 10.70 | 10.70 |
med | 60 | 61.25 | 61.25 |
high | 300 | 301 | 300 |
Turbo | 1200 lumen | 1214 lumen | 1241 lumen |
Zoals je kan zien zitten mijn metingen redelijk in de buurt, en High is best grappig, waar mijn meting precies hetzelfde is als van de specificaties.
Runtime:
In deze grafieken zie je hoe snel de output zakt in Turbo, maar oo hoe lang High, Medium en Low eigenlijk werken.
Totale runtime Turbo: 1 uur en 29 minuten. (Je ziet nog net de 3e daling onde de rode lijn, bij 1 uur en 29 minuten)
Totale runtime high: 1 uur en 35 minuten.
Totale runtime Medium: 7 uur en 39 minuten
Totale runtime Low: 34 uur en 17 minuten (11 lumen)
Moon mode heb ik niet gemeten, maar zou dus 20 dagen moeten duren.
Afstand:
Deze metingen gedaan op 5 meter afstand, binnenshuis.
- Totaal gemeten op 5 meter: 7675 cd = 175 meters
Volgens de handleiding zou hij 166 meter kunnen halen. Deze kan dus iets verder schijnen. Olight is meestal behoorlijk conservatief als het gaat om de specificaties. Under promise, Over perform.
Beamshots:
Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.
CONCLUSIE
POSITIEVE PUNTEN:
- Hele handig draagbare, draadloze oplader
- Goede prestaties voor dit kleine lampje
- Low is echt heel laag, wat bij veel zaklampen mist
NEGATIEVE PUNTEN:
- De pocket clip zit een beetje in de weg als je de body losschroeft (dit is ook niet de bedoeling om te doen, omdat je de batterij in de oplader oplaadt. Maar blijft een beetje onhandig mocht je het toch willen doen)
- Je kunt niet echt
Korte samenvatting:
Een kleine krachtpatser is het wel, die Olight S1R Baton 3. Met ongeveer 1200 lumen, 5 verschillende modi en een draadloze oplader is dit echt een heel interessante lamp.
WAAR KUN JE DE OLISHT S1R III KOPEN?
Koop je Olight hier: