NEXTORCH T10L

De 1100 meter LEP zaklamp

Introductie

Toen ik bij een lokale bouwmarkt binnenliep stond ik een beetje verbaasd, want daar hingen enkele Nextorch zaklampen in het rek. Ze zijn dus veel wijder verspreid dan ik dacht.

Zelf wist ik wel van het bestaan van het merk af, maar had er nog nooit 1 in bezig gehad, tot ik uiteindelijk de Nextorch T7L mocht reviewen. Dat was gelijk een hit. De T7L was een mooie zaklamp van goede kwaliteit en een flink bereik.

Nu, deze T10L is dus de tweede LEP zaklamp in hun lineup, dus ik ben heel erg benieuwd wat die voor ons in petto heeft. Sommige mensen op reddit zeiden dat het gewoon een batterij-upgrade was van de T7L, maar die bewering is verre van de waarheid. De 10L is een hele andere zaklamp.. ik beloof dat allemaal hier uit te leggen en hoe hij presteert.

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

  • De zaklamp zelf
  • Draagkoord
  • USB-C oplaadkabel
  • Extra O-ringen
  • Handleiding in meerdere talen

In gebruik

Sommige zeiden dat het een simpele upgrade was van de T7L, maar dat is de grootste onzin die er bestaat. De T10L is niet alleen een stukje dikker door de batterij, het heeft ook een heel ander design. En ik bedoel echt heel anders. Niets is te vergelijken behalve misschien de bezel.

Hij is ook een stukje langer, en dat is niet verkeerd. Door de dikte van de batterijhuis ligt hij ook ietsje fijner in de hand. Helaas zit er weinig karteling op de zaklamp, waardoor hij best een beetje glad aanvoelt. Dat is jammer, want een beetje meer karteling (knurling) had ten goede gekomen.

De manier dat je hem aan zet, en de verschillende standen selecteert is best uniek. Bij de schakelaar zit namelijk een ring die je rond kunt draaien om hem in de 3 standen te zetten. Zodra je hem draait gaat hij branden. Hij blijft dus branden, ook al zou je per ongeluk de schakelaar indrukken. (deze heeft namelijk een andere functie). Later ga ik dit nog verder uitleggen als we bij de User Interface aankomen.

Mijn zending bevatte niet alleen de T10L, maar ook de Nextorch v5 holster en de FR-2 tactical ring. De V5 holster is een plastic holster voor aan je broek of riem. Je kan hem 360 graden draaien zodat hij naar voren, achter, boven en onder kan schijnen. Dit is een hele leuke feature.

De FR-2 is de enige manier van pocket clip die je er bij kan krijgen. Standaard zit er geen pocket clip in de verpakking. Dus ik ben benieuwd waarom ze niet een standaard clip hebben toegevoegd en de FR-2 als optionele toevoeging. Maar het lijkt er nu op dat je de FR-2 los erbij moet bestellen om uberhaupt een clip te hebben. Natuurlijk kun je kijken of je een andere clip kunt gebruiken van een ander merk.

De ring op zich klikt lekker aan de body vast, en ziet er stevig uit. Ik moest even wennen aan dit principe want in sommige posities houdt hij niet echt lekker vast. Dus het is niet voor iedereen van toegevoegde waarde tegenover een normale clip.

Alhoewel hij op z’n staart kan staan (weet even geen andere uitleg in het Nederlands), staat hij er niet echt stabiel bij. Het is daarom niet echt aan te raden dit te doen zonder dat je hem ergens tegenaan zet.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

De bouwkwaliteit van de Nextorch zaklampen die ik in bezit heb zijn allesbehalve slecht. Ze zien er niet alleen uniek uit, waardoor je ze kan herkennen als Nextorch zaklampen, ze zien er ook van hoge kwaliteit uit.

De T10L is weer een mooi stukje techniek en design. Het is zeker geen goedkope troep die je bijvoorbeeld bij de Action zou vinden.

Sinds een tijdje zie ik steeds meer zaklampen met een dubbel batterijhuis. Dit betekent dat in het batterijhuis nog een 2e buisje is toegevoegd om een signaal door te sturen naar de driver. Een bekend voorbeeld hiervoor is de Lumintop FW3A en FW3 series in zijn algeheel. Noctigon zaklampen hebben het ook. Dit komt door de manier dat de schakelaar werkt. De T10L heeft ook een dubbelen buis. De ene wordt gebruikt om te communiceren met de driver, en de andere om de stroom door te laten geleiden. De binnenste buis zit gelukkig vast, en zal je niet zomaar kunnen verliezen.

Dat was nog wel het probleem bij de eerste versie van de Lumintop FW3A die ik nog heb.

Verder is de coating en afwerking heel erg mooi. De coating heeft een matte afwerking, zodat hij er ook een beetje professioneler uitziet. De goedkoopste zaklampen hebben namelijk meestal zo een glanzende zwarte coating die er goedkoop uitziet.

De achterkap (behuizing van de schakelaar) is makkelijk los te draaien en heeft ook voldoende smering (siliconen gel) zodat alles soepel draait en niet piept.

LENS, LEP, BEZEL EN REFLECTOR

We kunnen hier niet meer over LED spreken, want in werkelijkheid heeft het geen LED maar een laser module. Deze module is zo gebouwd, dat de laser (die niet wit is, maar blauw) via een spiegeltje op phosphor wordt geprojecteerd, die de bundel weer door convex lenzen bij elkaar gevoegd en net als een normale LED zaklamp laat schijnen. Dus geen millimeter dunne lichtbundel, maar een die wel geconcentreerd is, maar meer op een LED zaklamp lijkt.

De phosphor laat de kleur veranderen van blauw licht naar wit licht. Van al mijn 10 LEP zaklampen die ik nu heb, zijn ze eigenlijk allemaal een beetje gelig qua lichtbundel en niet puur wit. Ze worden in het Engels ook wel White Laser Flashilghts genoemd. Maar ze zijn dus in de meeste gevallen niet echt puur wit.

Het voordeel van zo een LEP module is dat je met een kleine zaklamp toch heel ver kan schijnen. Het is niet raar om met een zaklamp van ongeveer 15 cm toch 1 kilometer of verder te halen.

De LEP module wordt aan de voorkant beschermd door een RVS ring, ook wel een bezel genoemd. Deze ring heeft 3 kleine Nano Keramische balletjes. Geen idee waarom, maar ze zullen nog een stukje harder zijn dan andere metalen? Hiermee zou je dus glas kunnen breken.

Er zit dus geen reflector in, en je ziet aan de voorkant een soort kattenoog. Ik noem deze lampen dan ook wel eens kattenoog lampen, maar dan in het Engels.

AFMETINGEN EN GEWICHT:

  • Lengte: 162 mm
  • Diameter kop:  38.56 mm
  • Diameter body: 27.60 mm
  • Diameter tailcap: 29.41 mm

Gewicht:

  • Leeg gewicht: 193 gr
  • Met batterij: 266.8 gr
  • Batterij alleen: 73.8 gr

Hieronder een paar afbeeldingen om de grootte te vergelijken

Van links naar rechts: Acebeam W10 gen2, Nextorch T7L, Jetbeam M2S, Fenix TK30, Weltool W3 PRO, Nextorch T10L, Noname 26650 LEP, Jetbeam M1X, Weltool W4 en als laatste de Acebeam W30.

GEBRUIKERS INTERFACE

De gebruikersinterface is erg interessant. Je hebt namelijk 2 manieren om de lamp te bedienen, met de druk schakelaar en de draai schakelaar.

De draaischakelaar heeft 5 standen. Tactical (uit), Low, Medium, High en Strobe.

Tactical mode is eigenlijk de uit positie en je kunt de drukknop alleen gebruik om de lamp te activeren. De druk schakelaar is alleen momentary (tijdelijk). Als je hem loslaat doet hij niets meer. Je hoort dus ook geen klik of iets. Best apart, maar wel handig.

Als je de druk schakelaar half indrukt gaat hij in High, en als je hem helemaal indrukt gaat hij in Strobe. Laten we het even in een overzichtje zetten:

Vanaf de Tactical, uit, positie.

  • Drukschakelaar half indrukken: High (momentary)
  • Drukschakelaar helemaal indrukken: Stroboscoop (momentary)

Zodra je de druk schakelaar weer loslaat stop hij ermee.

AAN:

  • Draai de schakelaar naar 1 streepje: Low
  • Draai de schakelaar naar 2 streepjes: Medium
  • Draai de schakelaar naar 3 streepjes: High
  • Draai de schakelaar naar Strobe: Strobe

Als je in 1 van deze bovenste instellingen zit, kun je wel de achterste druk schakelaar gebruiken om Momentary High en STrobe te krijgen. Dus ook al zit je in Low of Medium, dan heb je direct toegang tot Strobe en High. Heel handig vind ik zelf. Daarom gebruikt de zaklamp ook een dubbele behuizing.

Mode Memory:

  • De zaklamp heeft geen ‘geheugen’ omdat je de draaischakelaar gebruikt

Stroboscoop:

  • Ja, er is een continue instelling voor Strobe
  • Je kan in alle posities ook met een volledige druk op de druk schakelaar Strobe tijdelijk activeren

Waarschuwing lege batterij:

  • Er is geen waarschuwing, de zaklamp schakelt opeens vanzelf uit.

Lock-out modus:

  • Die is er niet, en ook niet echt nodig.
  • Het is wel verstandig de achterste kap even een kwart slag draaien zodat je de stroomkring verbreekt en daardoor de batterij niet leeg loopt

PWM

  • Ik heb geen PWM kunnen zien met het blote oog.

BATTERIJEN EN OPLADEN

Eerst een waarschuwing

Maak niet dezelfde fout als mij. Ongeveer 99 van de 100 zaklampen hebben de batterijen zo geladen, dat ze met de positieve kant naar de kop richten. Als je de batterij in de batterijhuis doet, doe je dit normaal gesproken met de Plus van de batterij eerst.

Helaas kwam ik daar pas achter toen ik alles nog een goed ging bekijken omdat de zaklamp niet aan ging. De T10L werkt dus precies andersom. Je moet de plus pool naar achter houden, en de min kan naar voren.

De batterij die mee wordt geleverd is een 21700 type lithium-ion batterij. Deze heeft een capaciteit van 5000mAh. Dit is ongeveer 1.5 tot 2 keer meer dan de gemiddelde 18650 batterij. Op de batterij staat nog het volgende: DC0101, 36V, 18Wh. De batterij wordt geladen met een USB-C kabel. De batterij wordt daardoor wel een stuk langer dan een normale, flat top 21700 batterij.

Hier is deze oplaadbare zaklamp dus ook voor ontworpen en daardoor past een normale 21700 flat top niet in deze zaklamp.

Het laden van de batterij gaat niet echt snel. Ik mat ongeveer 1.3-1.38 A, wat niet echt veel is. Dit betekent een laadtijd van 4 uur voor 1 batterij. Persoonlijk vind ik dat een beetje te lang allemaal. De batterij is ook veel te lang voor 99% van de batterijladers die men heeft. Er zijn wel enkele laders die met lange batterij overweg kunnen (lees 77mm of langer), maar dat zijn er heel erg weinig.

Prestaties

Lumens:

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gekalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

Deze metingen zijn gedaan met de bijgeleverde Nextorch 21700 batterij.

NaamModeVolgens specificatieGemeten @ 30sVanaf start
Nextorch T10LLow5549.5049.5 lm
.Medium140135 lumens136 lm
.High500468 lumens477 lm

Alhoewel Nextorch zegt dat hij 500 lumen can produceren, kom ik niet echt verder dan 477. Nog steeds niet slecht en het verschil zul je niet kunnen zien met het blote oog.

Runtime:

De looptijd (runtime) test die ik heb gedaan zijn ook in de Integrating sphere gedaan.

In de grafieken hierboven is te zien dat de Turbo modus geleidelijke vermindering heeft tot hij na 10 minuten not ongeveer 180 lumen.

De totale looptijd voor de High modus is 3 uur en 41 minuten. Er is geen waarschuwing wanneer hij plotseling uitgaat. De specificaties van de fabrikant zelf geeft aan een total runtime van 3 uur en 30 minuten.

De totale looptijd voor Medium is 5 uur en 10 minuten. De handleiding zegt een looptijd van 5 uur.

De totale looptijd voor Low is 8 uur en 58 minuten, terwijl de handleiding een totaal weergeeft van 8 uur en 30 minuten.

Afstand:

Metingen werden buiten op 20 meter afstand uitgevoerd met een professionele Hagner E4-X Lux meter. Ik heb de intensiteit gemeten na 30 seconden, volgens de ANSI FL1 standaarden.

  • Laag: 58.000 cd = 482 meter
  • Medium: 146.000 cd = 764 meter
  • Hoog: 484.000 cd = 1391 meter

Dat is nogal wat meer dan de geclaimde 1100 meter. Ik heb de T10L ook vergeleken met andere kleine LEP-zaklampen. Bekijk de volgende foto maar eens. Je kunt zien dat hij het eigenlijk heel goed doet, en qua looptijd tweede is! De grafiek van de T10L lijkt erg op die van de Acebeam W10 gen2. Uitstekende prestatie dus.

En deze grafiek laat zien wat het verschil is tussen de T10L en de T7L. Je kunt zien dat ze gewoon niet te vergelijken zijn. Het gaat echt niet alleen om de batterij.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 100mm F4, Iso 1600, 1/2 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Batterij laadt langzaam op
  • Roestvrijstalen ring (bezel)
  • 3 modi in plaats van de gebruikelijke 1 of 2
  • 21700 batterij met grote capaciteit
  • Kan heel ver schijnen
  • Zeer interessante UI

NEGATIEVE PUNTEN:

  • De batterij laadt relatief langzaam op
  • Er wordt geen pocket clip of holster meegeleverd in de originele verpakking
  • De batterij moet ondersteboven geplaatst worden, dus plus naar achteren en min naar voren.

Korte samenvatting:

Nextorch heeft zeker een aantal interessante functies toegevoegd, met een Low, Medium en High modus. De meeste andere fabrikanten hebben slechts 1 of maximaal 2 modi. De FR-2 tactische ring is ook een leuke feature. Het opladen van de batterij gaat een beetje traag met de normale laadpoort, dus een normale Lithium-Ion lader die geschikt is voor 77mm batterijen zou handig zijn om te gebruiken. De runtime en candela zijn uitstekend en het is een grote stap vooruit in vergelijking met de Nextorch T7L. Voor de rest werkt hij goed en presteert hij uitstekend!

WAAR KUN JE DE NEXTORCH T10L KOPEN?

Scroll naar boven