MicroFire Excalibur H20

Een zaklamp die 2 km schijnt

Introductie

Voor de gemiddelde zaklamp gebruiker zal dit merk niet echt bekend in de oren klinken. Zelfs in de kringen waar er vaak over zaklampen wordt gesproken is het een redelijk onbekend merk. Een tijdje geleden had MicroFire in China beloofd te vragen aan hun Duitse importeur om een gigantische zaklamp te laten reviewen. Helaas heeft de Duitse importeur nooit een antwoord gegeven. Dit zou namelijk de Optispike S50 geweest zijn, en dat ding is 6000 euro. Ik snap dat ze die niet zo snel even ‘uitlenen’. MicroFire had toen besloten 2 zaklampen direct naar mij te sturen om te reviewen.

Het eerste dat me opviel bij ontvangst was de verpakking. De zaklamp zat verpakt in een plastic draagkoffer. Geen kwaliteit van de Action, maar een stukje beter. Toen ik de doos opendeed was ik verrast wat ik zag. Op foto’s van hun site leek de Excalibur H20 helemaal niet zo groot te zijn. Maar dat was hij dus wel. Naast de H20 werd ook de Falcon H8 meegeleverd in dezelfde doos.  Dit is wat er allemaal in de doos zat.

 • De MicroFire Excalibur H20 zaklamp (en Falcon H8)
 • Hard-plastic koffer
 • 220V oplader
 • 12V oplader voor onderweg
 • Draagriem voor koffer
 • Draagriem voor zaklamp
 • Handleiding op normaal print papier
 • Draagkoordje voor de Falcon H8

In gebruik

Als je redelijk veel zaklampen hebt gezien of gehad zul je niet zo gauw meer opkijken voor iets nieuws. Toch was ik erg verrast met de Excalibur H20. Niet alleen omdat hij veel groter was dan ik dacht. Hij zag er ook echt ‘militair-kwaliteit’ uit. Of hoe zeg je dat.

Wat je vaak ziet op zaklampen is een ‘verborgen’ schakelaar. Die zat dan verwerkt in de body, en als het pikkedonker is, moet je hem eerst maar zien te vinden. Daar had MicroFire een oplossing voor… lol. Zie de afbeelding. De schakelaar zelf is lekker groot, maar ook de opbouw van de schakelaar is enorm. Ook in het donker is die dus eenvoudig te vinden.

Er was echter nog wel 1 probleempje. Er was namelijk een draagkoord meegeleverd, maar ik weet niet hoe die bevestigd moet worden aan de voorkant. Het kan natuurlijk zijn dat ze daar niet aan gedacht hadden en alleen aan de achterkant een ringetje hadden toegevoegd, maar dat is een beetje jammer. Want zo een joekel heb je liever om je schouder hangen met de kop vooruit schijnend.

Aan de voorkant zit wel een gaatje, en ook dat vind ik persoonlijk een beetje raadselachtig. Geen idee waar dat nu eigenlijk voor dient, behalve voor extra koeling misschien.

De kop aan de voorkant kun je draaien, zodat je de lichtbundel kunt focussen. Het is dus geen goedkoop push-pull systeem, maar een draaisysteem. De hoogste intensiteit is alleen te halen als je hem handmatig focust. Als je hem namelijk helemaal infocust gaat hij net iets te ver. Je zult dat redelijk eenvoudig zien als je hem gebruikt om iets op te lichten op afstand.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Een ding waar je jezelf niets over hoeft af te vragen is de kwaliteit waarmee dit ding gebouwd is. In de omschrijving staat het volgende: hard-anodized finish per MIL-A-8625 Type III. En alhoewel ik dat niet echt kan testen, geloof ik het graag. Het enige waar ik mijn bedenking bij heb is de claim van 5 meter onderwater. Heb je dat gaatje al gezien bij de kop. Als je daar per ongeluk tegen aanstoot loopt het water naar binnen. Ik blijf dat apart vinden.

De afwerking ziet er anders uit dan andere zaklampen. Het heeft een hele matte afwerking die niet alleen matte eruitziet, maar ook grof aanvoelt. Dit zal dus zeker helpen om je grip op de zaklamp te verbeteren.

Verder kun je de zaklamp niet uit elkaar halen. Je kan wel de bezel en glas er vanaf schroeven, maar verder kom je niet.

Er is echter nog wel 1 dingetje waar ik ook mijn vraagtekens bij heb, maar daar kom ik straks op terug.

LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR

Een van de dingen die ik mijzelf afvroeg: krijg ik een LEP zaklamp, of echt een LED zaklamp. Een kleine zaklamp die 2 kilometer kan schijnen is moeilijk te geloven.

Ja, als je veel op eBay of AliExpress kijkt zullen deze getallen je niet zo verbazen, want daar worden continu deze leugens geproclameerd. Nee, dit is een professioneel bedrijf, met professionele militaire zaklampen. Hoe kunnen die claimen dat een LED zaklamp 2 kilometer kan schijnen. Zulke afstanden zijn alleen weggelegd voor de grote jongens zoals de Lumintop BLF GT, met zijn immens grote kop.

Bij aankomst van de zaklamp keek ik dus snel naar het hart van de zaklamp… of beter gezegd, de LED van de zaklamp. En ja hoor, daar zag ik een bekend gezicht. Ze gebruiken een Osram CSLNM1.TG LED (naar mijn weten), en dus geen LEP.

De LED is goed zichtbaar door de convex lens aan de voorkant. Maar door die vervorming lijkt de LED ook groter dan in werkelijkheid. Zodra dat glas was weg geschroefd was het inderdaad een 1 vierkante millimeter LED. Best grappig, om zo een grote zaklamp te zien, met zo een kleine LED.

Met een andere LED zou het ook heel lastig geweest zijn om een bereik van 2 kilometer te claimen. Doordat je de kop kan draaien (net zoals de ouderwetse Maglites) kun je de lichtbundel focussen. Volgens de gegevens is dat 30 graden op zijn meest wijde setting, en 1.4 graden op zijn dunst. Dat is erg klein moet ik zeggen.

Het is aan te raden de lamp buitenshuis te testen. Door het gebruik van de convex lens, (gebold glas) is de kleur van de beam op korte afstand eng blauw. Als je iet uitzoomt veranderd de kleur langzaam richting geel/wit. Op grotere afstand zie je niet deze blauwe felle kleur.

1 ding dat ik niet mag vergeten te zeggen is het systeem dat gebruikt wordt. Net boven, en rond de LED zit een soort spiegel, die het verloren licht in de kop van de zaklamp terugstuurt en de lichtbundel concentreert. Dit wordt ook wel een Spherical Recycling Collar genoemd. (Niet dat ik zoiets kan onthouden), maar een bekendere naam: Wavien collar.

AFMETINGEN EN GEWICHT:

 • Lengte: 257 mm / 287 mm uitgezoomd
 • Diameter kop: 87 mm
 • Batterijpack: 44 mm

Gewicht:

 • Gewicht: 1014 gram

Verstralers vergelijken

Hieronder staan enkele bekende schijnwerpers naast elkaar om de grootte te laten zien.

Foto 1+2: Acebeam K75, Astrolux MF04, MicroFire Excalibur H20

Foto 3: Astrolux FT03, Noctigon K1, Speras T1 en MicroFire Excalibur H20

GEBRUIKERS INTERFACE

Zonder de handleiding te lezen kwam ik er niet echt uit. Dan maar met handleiding.

Modes:

 • High
 • Low, Strobe en Ramping apart

Vanaf UIT:

 • 1 klik: High
 • Dubbele klik: Gewoon weer uit
 • Knop indrukken 2 seconden en loslaten: Strobe
 • Knop indrukken 4 seconden: Low

Van AAN:

 • 1 klik: de zaklamp schakelt uit
 • Dubbele klik: niets, gewoon weer aan
 • Knop indrukken 4 seconden: Low

Je kunt de stroboscoop modus niet activeren als de lamp aan staat.

Ramping

 • Ramping betekent eigenlijk geleidelijk de felheid veranderen zoals je met een dimknop doet. Hij wordt dan geleidelijk feller of dimmer. DIt gaat in ongeveer 25 stapjes. Zodra je de lamp in Low modus zet kun je de knop ingedrukt houden, om dit te activeren. Als je de knop loslaat, blijft hij dus op die stand staan. Helaas blijft deze instelling niet bewaard als je de zaklamp uit zet.

Waarschuwing lege batterij:

 • Aan de achterkant van de zaklamp brandt er een lampje als de batterij leeg raakt. Elke minuut laat hij het volgende zien:
  • 5 flashes: vol
  • 3 flashes: 50 %
  • 2 flashes: 25 %
  • Continu aan: minder dan 10 %

Stroboscoop

 • Ja, die is alleen vanaf de Uit positie te bereiken. Je moet de knop ingedrukt houden als de lamp uit staat, en dan na 2 seconden loslaten. Op dat moment wordt stroboscoop gectiveert.

Lock-out modus:

 • Nee, zit er niet op.

PWM

 • Ja, dat zit er zeker op, maar redelijk hoog. Tijdens het gebruik viel het mij niet op.

BATTERIJEN EN OPLADEN

Veel zaklampen gebruik tegenwoordig een USB poort om de batterij op te laden in de zaklamp. De MicroFire Excalibur H20 gebruikt een 12 volt adapter met 4 Ampère. Als je vaak onderweg bent en de zaklamp gebruikt kun je ook de 12V adapter gebruiken. Het laden gaat dan wel veel langzamer.

De lamp zelf geeft geen indicatie hoe ver de zaklamp is opgeladen. Alleen op de oplader zelf zit een lampje die aangeeft als hij aan het laden is, of vol. Een volledige lading duurt ongeveer 3,5 uur. Ik zou het liefst een vervangbare batterypack gewild hebben, maar dat is helaas niet het geval. Als de batterij op is, kun je de zaklamp niet meer gebruiken.

En nu komt het rare wat ik ondervond. In de achterste plaat waar de plug van de oplader wordt ingestoken zitten 2 schroefdraden, die niets doen. Ook zit dit plaatje los. MicroFire vertelde dat dit plaatje alleen met een rubberen o-ring op zijn plek wordt gehouden en dat beter is voor de waterdichtheid. Dat lijkt mij een aparte manier, want dat plaatje kreeg ik wel gewoon los, zie in de foto’s hieronder.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gecalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

ModusNa 30 secondenBij opstart
High – wide beam408420 lumen
High – spot light385390 lumen
Low – wide beam13.3413.34 lumen
Low – spot light13.3413.34 lumen

Als je de getallen vergelijk met de ingezoomde beam vs de uitgezoomde beam, dan zal het je opvallen dat er maar een klein verschil tussen zit. In mijn meting kwam ik op een verschil uit van 7.6%. Als je eens een goedkope zoomlamp meet, dan zie je daar waarschijnlijk een verlies aan output van 40-50%. Dat is gigantisch. Dit systeem wat MicroFire gebruikt is dus heel erg efficiënt.

Runtime:

De runtime was ook in mijn home-made integrating sphere gedaan, met een Extech SDL400 lux meter. En hier zie je de voordelen van deze lamp. Een hele mooie stabiele lijn voor meer dan 6,5 uur lang. Geweldig dit.

Afstand:

Gemeten op 20 meter afstand, met een Hagner E4-X Lux meter.

ModusCandelaMeter
High: Focus tot max524000 cd / 524 kcd1448
High:Handmatige, beste focus1196000 cd / 1.19 Mcd2187
Low: Handmatige, beste focus56000 cd / 56 kcd473 m

Dus hij kan makkelijk 2 kilometer schijnen, alhoewel de sterkte dan af is genomen tot 0.25 lux. Dus alleen voldoende om wat licht te zien bewegen.

Zoals je ziet is er een verschil tussen het helemaal dichtschroeven van de kop, en het handmatig scherpstellen van de beam. Het hoogste getal krijg je als je een beetje handmatig focust. Het is misschien maar een paar millimeter naar links of rechts draaien om een groot verschil te zien.

In vergelijking met een LEP zaklamp mis je bij het opstarten misschien wel het bereik, maar zoals je hieronder kan zien, blijft hij wel veel langer met hoge intensiteit branden.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 100mm F4, ISO 1600, 1/2 sec, 5000K.

In de eerste 2 beamshots zie je dat het verschil tussen het maximaal inzoomen tot hij niet meer verder kan. En de andere foto laat zien dat hij nog feller kan zijn als je hem handmatig scherp stelt.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

 • Schijnt ontzettend ver
 • Heel effectief zoomsysteem
 • Heel efficiënt zoomsysteem
 • Hele lange brandduur
 • Geen grote vermindering in output
 • Harde koffer wordt meegeleverd
 • Wordt met 12V auto lader geleverd

NEGATIEVE PUNTEN:

 • De achterste plaat kun je loshalen
 • Claim van 5 meter onderwater vertrouw ik niet
 • Battery pack is niet verwisselbaar om de lamp te blijven gebruiken zodat de andere battery oplaad.
 • De lichtbundel profiel is typisch een zoom, dus niet zo heel mooi

Korte samenvatting:

De MicroFire Excalibur H20 is een hele interessante zaklamp voor professioneel gebruik. Het bereik en de stabiliteit van de lichtbundel is ontzettend goed. Er zijn helaas wel wat nadelen die ik hierboven ook benoem, maar die maken de kwaliteit en de prestaties er niet minder om. Ik heb wat tips bij hun achtergelaten en hoop dat ze die ter harte nemen. Ze hebben met deze zoomlamp 1 van de meeste efficiënte en verst reikende zoomlampen ter wereld.

WAAR KUN JE DE MICROFIRE EXCALIBUR H20 KOPEN?

Helaas is hij niet direct in een winkel meer beschikbaar. Heb je toch interesse, stuur ze dan een email.

Scroll naar boven