Manker E05

Een echt krachtpatsertje of gewoon een loser?

Introductie

Een van de leukste en gelijk ook de minste leuke aan zaklampe is het groot aantal nieuwe lampen en records. De sterkste, de verst schijnende, de kleinste, de best EDC enzovoorts.

Omdat ik de Manker U22 II wilde kopen, keek ik nog even verder op de site van Manker en zag de E05 staan, met dezelfde led als de U22II. Dat trok mijn aandacht, want normaal gesproken wordt deze led alleen in ’throwers’ gebruikt, dus zaklampen die ontzettend ver schijnen. De Manker E05 heeft dus ook zo een led, maar dan in een kleine zaklamp. Een beetje apart, maar ben toch benieuwd wat hij te bieden heeft.

Laten we het testen!

De verpakking:

De Manker E05 komt in een mooi doosje gemaakt van blik. Daarin zit de lamp met een aantal accessoires.

  • De Manker E05 zaklamp
  • Clip
  • Draagkoordje
  • Reserve o-ring
  • Handleiding (Engels /Chinese)

In gebruik

Er valt niet veel spannends te vertellen over de Manker E05 qua gebruik. Hij is klein en licht en past makkelijk in je broekzak, aan je pet, sleutels of in je jas.

Hij gebruikt 1 schakelaar, namelijk aan de achterzijde. Het is een Forward Clicky, dus als je de schakelaar half hebt ingedrukt gaat het lampje aan. Op die manier moet je ook de felheid instellen. Je begint standaard bij de allerlaagste instelling, Moonlight. Dit is echt een moonlight want je kunt er recht in kijken zonder je ogen te knipperen, zelfs in het donker.

Als je hem een paar keer half indrukt wissel je dus van modus. Je hoeft dus niet de schakelaar helemaal in te drukken tot je klik hoort! Hij gebruikt dus ook memory mode, en dat vind ik persoonlijk wel een beetje een probleem met deze lamp. Later sta ik daar nog even bij stil.

De lamp kun je niet op z’n achterste zetten als een soort kaars, want de rubberen schakelaar steekt een beetje te ver uit.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Het meest opvallende aan de Manker E05 is denk ik wel het gote logo van Manker op de kop. Het beslaat de gehele lengte van de kop en is daarmee best groot. Persoonlijk vindt ik dat wel wat hebben. Net zoals autobanden van die witten letters kunnen hebben. Om de een of andere reden trekt dat wel een beetje. Ten minste, op dit moment. Dat kan weer veranderen.

In het leuk ontworpen, blikken doosje, zit ook een draagkoordje, een extra o-ring en een pocket clip. Over die laatste wil ik het even hebben. Wat ik fijn vind is de keuze voor een soort chrome achtige clip. Dat ziet er weer net een stuk beter uit dan een zwarte aluminum clip. Je moet even drukken om de klip erop te krijgen, en best weer wat kracht gebruiken om hem eraf te trekken. Dit zal geen gesneden koek zijn voor kleuters en kinderen onder de 10. Maar goed, de kwaliteit van de clip is volgens mij prima. Bij het plaatsen en verwijderen van de clip zie je helaas wel wat streepjes/beschadigingen aan de coating. Je moet dit dus niet te vaak doen of die plekken zullen op gaan vallen.

Wat wel weer leuk is om te vermelden is dat de clip op 2 manieren bevestigd kan worden. Met de clip richting de kop, en met de clip richting de staart/achterkant van de lamp. Waarom is dat zo handig hoor ik je vragen. Nou, omdat je dan zelf kan kiezen hoe je hem bevestigd. Als je geen hoofdlamp bij je hebt, en je hebt wel een petje op, dan kun je de clip zo bevestigen dat hij aan je pet klemt en niet in je oog schijnt. Best handig als je bijvoorbeeld je 2 handen nodig hebt, en geen hoofdlamp in de buurt hebt.

De coating, het schroefdraad ziet er verder allemaal prima uit. Niets op aan te merken dus.

LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR

De keuze van Manker voor de OSRAM KW CSLNM1.TG is wel een beetje frapant.

Normaal gesproken willen de meeste fabrikanten de felste LED gebruiken om zo de koper over te halen. Maar Manker heeft er juist voor gekozen om een van de kleinste ledjes te gebruiken die het verst kan schijnen. Weinig zaklamp fabrikanten zouden dit doen. Een hele klein niche binnen de zaklampwereld zal dit waarderen.

Deze led is namelijk in 2020/2021 een van de meest geschikte leds voor ’throwers’. De meeste LED throwers kiezen voor deze led om 1kilometer of verder te schijnen. Dus waarom heeft Manker juist deze in zo een kleine lamp gestopt?

We gaan het zien.

Wat betreft de bezel, die zit vast aan de body en valt niet los te draaien met je handen. Dan moet je echt brute kracht gaan gebruiken of heet stoken. Daar heb ik geen zin in. De reflector is overigens wel weer een beetje apart, want daar hebben ze gekozen voor een LOP (light orange peel) reflector. Terwijl een gladde reflector juist de led het verst laat schijnen, zal een OP (orange peel/sinaasappeleffect) juist de straal verbreden. De LOP zal dus lichtjes de straal verbreden, terwijl de LED echt is bedoeld om zo ver mogelijk te schijnen.

Verder zie ik op de lens geen verkleuring die je normaal bij een AR (anti reflectieve) lens ziet, maar is hij gewoon heel erg helder.

AFMETINGEN EN GEWICHT:

  • Lengte van de zaklamp: 93.3 mm
  • Lengte tot rubbberen knop: 94.97mm
  • Diameter kop:   20 mm
  • Diameter reflector: 14.95mm

Gewicht:

  • Gewicht leeg, zonder clip: 37.8 gram
  • Gewicht leeg, met clip: 41.4 gram
  • Gewicht met clip en AA batterij: 67.4 gram

Zie hieronder enkele bekende AA zaklampen naast elkaar.
Van links naar rechts: Enogear AA, Lumintop Tool AA 2.0, Lumintop EDC05, Manker E05 and Convoy T2

GEBRUIKERS INTERFACE

Hier moet ik mezelf wat minder positief uitlaten over de Manker E05. Ook al lijkt het volgens de specificaties een prima lamp. De gebruikersinterface is niet echt Je van Het.

Ten eerste zit Strobe in het normale menu, en dan valt hij ook sowieso buiten de categorie militaire zaklampen.

En daarbij heeft de  E05 mode memory. In sommige gevallen is dat helemaal niet zo erg, als je bijvoorbeeld snelkoppelingen (shortcuts) zou hebben naar bepaalde modus zoals low of turbo, maar in dit geval ben ik daar geen voorstander van. Waarom niet, omdat je dan door alle modus moet gaan, inclusief Strobe, om weer bij Moonlight terecht te komen.

Het zou handig zijn geweest als Manker hier een middenweg voor zou hebben gevonden. Net zoals ze deden met de Moonlight setting van de U22 II, zou het handig zijn geweest om de optie in te bouwen of je met of zonder mode-memory kan gebruiken. Maar helaas, dat zou wel een beetje een te perfect plaatje geweest zijn.

Laten we naar de details gaan kijken.

Mode-volgorde:

  • Moonlight (Low) – Medium – High – Strobe

Low is eigenlijk gewoon moonlight, want die is ontzettend dim. Echt heel dim. Helaas moet je dus door high en strobe gaan om weer bij Low terecht te komen.

Vanaf UIT:

  • Schakelaar half indrukken: lampje begint te branden (zolang de knop half is ingedrukt)
  • Schakelaar 2 keer snel half indrukken: lampje verandert van modus
  • 1 klik: Aan, in de laatst gebruikte modus

Van AAN:

  • Schakelaar half indrukken: er gebeurt niets want het is een forward clicky.
  • 1 klik: de zaklamp gaat uit
  • Dubbele klik: volgende modus

Waarschuwing lege batterij:

  • Er is geen echte waarschuwing. In High schakelt hij binnen ongeveer 10-15 seconden uit.
  • In Medium zak je opeens in output naar ongeveer 7 lumen.. dan weet je dat je niet lang meer hebt, waardoor je de batterij op tijd kan vervangen. Dat zijn de enige ‘waarschuwingen’

Stroboscoop

  • Die zit er inderdaad op, en wel in het normale menu. Het had handiger zijn geweest om die niet te gebruiken. Maar goed, dat is een minpunt.

Lock-out modus:

  • Gewoon de achterste schakelaar indrukken. Een mechanische lockout dus.

PWM

  • Ik heb geen PWM kunnen zien met het blote oog.

BATTERIJEN EN OPLADEN

De Manker wordt geleverd zonder batterij. Gezien het formaat is het wel verstandig om gebruik te maken van oplaadbare NiMh batterijen. En die passen perfect.

Helaas past een Olight 14500 met protectie niet. Eerst dacht ik dat hij te lang was, maar toen ik wilde testen met mijn multimeter kwam ik erachter dan de positieve pool geen verbinding kreeg met de driver. Vlak voor de driver zit namelijk een Reverse Polarity Protection. Dit is een extra bescherming voor de zaklamp als de batterij op de verkeerde manier er in wordt gedaan.

Andere 14500 met button tops zullen misschien wel werken, maar die heb ik nu niet bij de hand. Het opladen van je batterijen geschiedt dus gewoon via de oude vertrouwde wijze, namelijk met een oplader. Er zit dus geen ingebouwde laadfunctie op.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gecalibreerd is op 137 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat ander de felste lampen te fel zijn voor de sensor.

Deze is gemeten met een Eneloop AA batterij.

ModeAmpereSpecificatiesLumen
Low0.06 A0.50.54 ?
Med0.33 A5046 Lm
High1.66 A150140 Lm

De laagste modus is moeilijk te meten met mijn opstelling omdat die gebaseerd is op felle zaklampen. Toch lijkt het goed overeen te komen met de fabrikant. High ligt dus iets lager dan volgens de specificaties en de ampere in High zakt heel snel.

Runtime:

De standaard batterij die ik gebruik voor AA zaklampen is de standaard witte Eneloop batterij. Dit keer heb ik daar dus ook voor gekozen met de volgende resultaten voor High en Medium. Low zou enkele dagen kunnen duren, en ik moet de opstelling ook gebruiken voor andere zaklampen, vandaar dat ik die normaal altijd over sla.

High is redelijk stabiel tot iets langer dan 1 uur als hij zakt tot ongeveer 100 lumens. Na 1 uur en 30 minuten is de batterij leeg en schakelt de lamp uit. Dit gebeurt binnen ongeveer 10-15 seconden. Je moet dus snel de batterij vervangen als je merkt dat hij snel minder fel wordt.

Medium is lekker stabiel rond 46 lumen voor ongeveer 5 uur en 30 minuten. Dan zakt hij naar ongeveer 7 lument en blijft dan tot 5 uur en 50 minuten nog branden. Op dat moment schakelt hij uit. Je hebt dus ongeveer 20 minuten om de batterij te vervangen. Of maken dat je op een andere manier licht kunt krijgen.

Afstand:

Alhoewel het in de categorie past van ver-schijnende zaklampen past, kun je hem nu niet echt een verstraler noemen. Vandaar dat ik de metingen gewoon op 5 meter gehouden.

Voor het meten van de afstand gebruik ik de Hagner E4-X luxmeter.

Gemeten op 5 meter. De batterij gebruikt is de Eneloop AA 1900mAh.

ModeSpecificatieGemetenAfstand
Med1450 cd83 meter
High4500 cd4200 cd142 meter

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/40 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Zeer compacte ’thrower’
  • Werkt met AA en 14500 batterijen
  • Pocket clip die op 2 manieren gebruikt kan worden
  • Moonlight heeft echt een hele lage output

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Strobe zit in het normale menu
  • Mode memory
  • Flat tops 14500 werken niet

Korte samenvatting:

De Manker E05 is misschien niet de verst-schijnende AA zaklamp op de markt, maar wel in zijn formaat. Zijn grotere broer, de T01 II schijnt verder de schijnen. lol. Maar in deze grootte, is er geen enkele andere zaklamp die zo ver kan schijnen. Ver kun je het niet echt noemen, maar wel speciaal.

WAAR KUN JE DE MANKER E05 KOPEN?

Deze is helaas niet meer beschikbaar. Kijk voor een alternatief naar onze lijst met de beste schijnwerpers.

Scroll naar boven