LUMINTOP TOOL AA 3.0

  1. Lumintop Tool AA 3.0 introductie
  2. De zaklamp in gebruik
  3. Bouwkwaliteit
  4. LED, Lens Bezel en Reflector
  5. Afmetingen en gewicht
  6. Gebruikersinterface
  7. Prestaties
  8. Conclusie
  9. Lumintop Tool AA 3.0 kopen?

Lumintop Tool AA 3.0 review introductie

De Lumintop Tool AA 3.0 is een EDC-zaklamp die je ook aan je sleutelbox kan hangen

Het is toch wel een oude bekende. In het verleden hebben we de vorige generatie getest, maar die waren van koper, en titanium. Dit keer hebben we de 3e generatie, (van aluminum) die volgens de specificaties 8.7% meer output heeft, oftewel 900 lumens…. met een 14500 lithium batterij welteverstaan.

Dat is allemaal fijn en wel, maar is dat ook echt zo? Laten we dat eens testen. Want ik moet eerlijk zeggen dat we Lumintop vaak met een korrel zout moeten nemen.

De verpakking

De verpakking is vrij basic maar in lijn met andere AA- en AAA-zaklampen van Lumintop. Dus niets bijzonders hier. Verder zit dit in het pakketje:

  • Lumintop Tool AA 3.0
  • Omkeerbare pocket clip
  • 14500 lithium-ion batterij
  • Diffuser (voor zacht licht)
  • Draagkoordje
  • O-ringen
  • Handleiding en QC-kaart

De batterij en magnetische achterkap zijn meestal optioneel. Afhankelijk waar je ‘m bestelt, kan het zijn dat de batterij of de magnetische achterkap zit inbegrepen. Lees dus de advertentie van de verkoper goed door!

De 14500 batterij werd bij mij wel meegeleverd, maar er mistte een USB kabel.

In gebruik en kwaliteit

Als je al bekend bent met de Lumintop Tool AA 2.0, zul je niet echt veel verschillen zien, want dat zijn er niet veel. Ze zijn zo hetzelfde dat je de onderdelen kunt verruilen met elkaar, dus de achterkap van versie 2 past gewoon op versie 3, en andersom ook.

De enige 2 opvallende verschillen zijn de LED en de staartkap. Mijn Tool 2.0 had geen lampjes in de rubberen schakelaar, maar deze wel. Ik weet dat andere mensen ook al deze lichtjes in de schakelaar hadden bij versie 2, maar ik niet dus. Houd er wel rekening mee dat de verlichte schakelaar alleen werkt met een 14500-batterij. En bovendien moet je niet vergeten dat deze lichtjes tussen de 0,6 mA en 0,8 mA stroom verbruiken. Als je de zaklamp zo laat, zul je binnen enkele weken met een lege batterij zitten. Het is daarom aan te bevelen de achterkap een beetje los te draaien, zodat je geen lekstroom hebt.

Lumintop heeft een pocketclip meegeleverd die naar boven als naar beneden kan worden bevestigd, afhankelijk van de locatie waar je hem toevoegt. De body heeft namelijk 2 gleuven waar deze precies in past. Leuk idee!

Het is een prima EDC lampje, maar je kan hem dus ook aan je sleutelbos hangen. Mocht je dat willen doen, is het eigenlijk alleen mogelijk met de normale achterkap, want die heeft gaatjes om een ring aan te bevestigen. De optionele magnetische achterkap heeft geen gaatjes, dus dan zou je een ringetje aan de pocketclip moeten bevestigen. Dat is niet ideaal in mijn optiek.

De achterschakelaar is prima te gebruiken, zonder enige wiebel ofzo. Wat ook leuk is, dat de magnetische achterkap de zaklamp een centimeter korter maakt. Om de modus te schakelen met magnetische achterkap moet je de achterkap los en vast draaien.. een twisty heet dat in het Engels.

De anodisatie (oftewel coating) ziet er best mooi uit en ik heb mijn favoriete kleur: blauw. Maar als je meer van andere kleuren houdt, zijn ze ook verkrijgbaar in het groen, zwart en wit. (Mijn versie 2.0 is wit).

LED, lens, bezel en reflector

Lumintop stapte met de 3.0 over van CREE XPL naar Osram P9, maar was dat een slimme zet?

De reflector lijkt een beetje veranderd, maar is nog steeds glad. Een gladde reflector kan de lichtbundel verder laten reiken dan eentje met sinaasappel effect.

Direct achter de bezel zie je een glow-in-the-dark O-ring die enkele seconden blijft gloeien nadat je het licht hebt uitgeschakeld. Maar ik moet wel eerlijk zijn dat het een beetje nutteloos is, want hij werkt echt maar voor een paar seconden.

De hotspot is behoorlijk aanwezig, met een korte overgang naar de spill. Dit betekent dat de lichtbundel een beetje throwy is en niet zo breed. Ik had persoonlijk liever een langere overgang gezien tussen de hotspot en spill, zodat de lichtbundel breder is. Want voor EDC heb je vaak niet zoveel aan een verschijnende lichtbundel. Maar dat is mijn persoonlijke mening. De eenvoudigste oplossing voor dit probleem is een beetje privacy film van de Action erop te plakken. Even bijsnijden, en je verandert je lichtbundel in een mooie vloeiende brede lichtbundel.

Spectrale metingen: 

Ik heb een Sekonic C800-spectrometer gebruikt om de zaklamp te meten op 5 meter afstand voor Turbo en ongeveer 2 meter voor Low-modus.  

Modus:CCT:CRI Ra:duvTM30 RfTM30 Rg
Turbo7070K74.10.00307593
Low6964K69,50.00076996

Afmetingen en gewicht:

Afmetingen:

Lumintop Tool AA 3.0Afmeting in mm
Lengte normale schakelaar:89 mm
Lengte met magnetische achterkap78 mm
Diameter kop:18 mm
Diameter body:18 mm

Gewicht

Lumintop Tool AA 3.0Gewicht
Gewicht leeg23 gr
Gewicht met Lumintop 14500 batterij44 gr
Gewicht met Eneloop batterij50 gr

Vergelijking zaklampen

Zie hieronder enkele bekende zaklampen naast elkaar.

Groep 1, Lumintop Tool AA 2.0 versus Tool AA 3.0

Groep 2, van links naar rechts: Olight diffuus , Olight i5R EOS, Acebeam Pokelit AA Grey , Lumintop Tool AA 3.0, Lumintop Tool AA 2.0, Reylight Pineapple AA

Gebruikersinterface

De Tool AA 3 heeft dezelfde soort UI als de Tool AA 2.0, als je daar al bekend mee bent. Het maakt gebruik van een Reverse Clicky switch, wat betekent dat je de schakelaar moet klikken om het licht volledig te activeren. En zodra de lamp is geactiveerd, drukt je eenvoudigweg de schakelaar half in om door het menu te lopen van laag naar hoog. Echter, als je dat 6 keer achter elkaar doet, kom je in de stroboscoopmodus. Dat kan best irritant zijn. Maar bij normaal gebruik zou dat niet al te veel moeten voorkomen,.

Beschikbare Modes:

  • Low, medium, high, turbo
  • Stroboscoop

Als de zaklamp is uitgeschakeld:

  • Half indrukken: niets
  • Eén klik: naar de laatst gebruikte modus, modusgeheugen

Als de zaklamp is ingeschakeld:

  • Half indrukken: Blader door het menu van Laag naar Hoog
  • Eén klik: schakelt uit
  • 6* halve drukken: stroboscoop
  • bij elk ander aantal tikken bladert u gewoon door het menu

Stroboscoop:

  • Ja, stroboscoopmodus. Als de zaklamp aanstaat, kun je deze modus activeren door 6 keer snel de schakelaar half in te drukken. Alsof je dus door de verschillende modus heen gaat.

Mode memory (geheugen)

  • Ja, het start altijd in de laatst gebruikte modus

PWM

  • Niet zichtbaar met het oog

Lockout modus:

  • Nee, maar je kunt de achterkap eraf schroeven. En dat is ook aan te bevelen, vooral met een 14500 batterij, want de lichtjes in de schakelaar gebruiken ook stroom.

Conclusie Gebruikersinterface:

  • Het is een vrij eenvoudige gebruikersinterface en voor de meeste gevallen goed genoeg, ook al hadden veel mensen graag geen geheugenfunctie gehad. Dan zou je altijd weten in welke modus hij de volgende keer wordt ingeschakeld.
  • De stroboscoopmodus is een beetje vervelend en ik heb geen idee waarom deze is geïmplementeerd. Op de website van Lumintop staat dat het voor zelfverdediging is, maar in die situaties onthoud je niet dat je precies 6 tikken moet doen.. lol. Waarschijnlijk gooi je het licht neer en ren je zo hard je kunt weg.

Batterijen en opladen

De Tool AA 3.0 gebruikt hetzelfde batterijformaat als de Tool AA 2.0, namelijk AA-batterijen en 14500-batterijen.

Afhankelijk van waar je hem bestelt, kan er een Lumintop 14500 li-ion batterij worden meegeleverd. Dit is de LM14C-920 en heeft een capaciteit van 920 mAh. Bij binnekomste meette ik 3,56 V, wat perfect is voor langdurige opslag en verzending.

Als je hem bestelt zonder 14500 batterij, en je hebt alleen een Flat top 14500, dan heb je pech. Hij werkt niet met platte tops, en alleen met button tops. Lumintop heeft een fysieke polariteitsbeveiliging op de driver gebouwd, wat in feite betekent dat een flat top geen contact kan maken met de driver.

Ik heb de oplaadtijd 3 keer getest en kreeg de volgende oplaadtijden: 2 uur 25 minuten, 2 uur 18 minuten, 2 uur 17 minuten. Dit betekent dat de gemiddelde oplaadtijd ongeveer 2 uur en 20 minuten is. Hij laadt op met ongeveer 5V en 0,5A bij maximale snelheid.

Tijdens het opladen merk je dat er een rood lichtje oplicht naast de positieve pool van de batterij. Deze wordt groen als het klaar is met laden, en gaat dan vanzelf uit. Na het laden was de batterij tussen 4,17 en 4,18V

OplaadtypePast welPast nietGem. oplaadtijd
14500-batterij heeft ingebouwde USB-CAA / 14500 met button topsPlatte batterijen2u 20min

Prestaties

De lumen metingen zijn gedaan met mijn zelfgemaakte Integrating Spheres. De ene heeft een Convoy S2+ kalibratie lamp van 249 lumens, en de Extech SDL400 luxmeter gebruikt een Kenko PRO1D ND16 filter tot 80.000 lumens. Daarboven moet ik het filter vervangen door een Gobe ND32 filter. De andere integrating sphere heeft een Convoy S2+ kalibratie lamp die gekalibreerd is op 261 lumens en heeft geen ND filter. Deze wordt gebruikt voornamelijk gebruikt voor de zwakkere zaklampen, want deze kan maximaal ongeveer 5000 lumens aan.

Voor de licht intensiteit/afstand (candela) metingen gebruik ik een Hagner E4-X luxmeter. Deze wordt meestal binnenshuis gebruikt tot 5 meter, en buitenshuis op 10 of 20 meter, afhankelijk van de zaklamp.

Lumenmeting:

Ik heb de meting handmatig gedaan bij inschakeling en 30 seconden. De 10 minuten meting komt van de runtime data die ik heb gebruikt om onderstaande grafieken te maken.

Al mijn metingen zijn afkomstig van een volledig opgeladen Lumintop 14500 en Panasonic Eneloop AA.

De metingen zijn handmatig uitgevoerd bij het inschakelen en in 30 seconden. De getallen van 10 minuten zijn afkomstig uit de looptijdgrafiek.

ModusFabrikantBij inschakelen30 sec10 minuten
Laag (14500)20 lm18 lm18 lm
Med (14500)150 lm161 lm159 lm152 lm
Hoog (14500)500 lm620 lm570 lm437 lm
Turbo (14500)900 lm998 lm840 lm430 lm
Laag (AA)4 lm1 lm3 lm
Med (AA)30 lm28 lm28 lm28 lm
Hoog (AA)150 lm131 lm130 lm103 lm
Turbo (AA)300 lm308 lm303 lm206 lm

Je zult misschien merken dat de output met AA lager is bij inschakeling dan bij 30 seconden. Dit komt omdat de output een beetje sterker wordt vanaf de start.

De turbomodus met 14500 bereikte bijna 1.000 lumen bij het inschakelen. Dat is behoorlijk goed voor zo’n klein mini lampje. Na 30 seconden (ANSI FL1) was dit nog steeds 840 lumen. Geweldig! En alhoewel dat geen 900 lm is zoals Lumintop probeert te beweren, is dat zeker niet slecht.

Met Eneloops deed hij het ook behoorlijk goed, en bereikte meer dan 300 lumen. Dit is ook helemaal niet verkeerd.

Kamertemperatuur tijdens het testen:

  • 18,9°C

Runtime:

AA=Eneloops..

ModusFabrikantRuntime (ANSI FL1)Tijd tot uitschakelen
Laag 1450037u
Gemiddeld 14500 (22,8°C)4u3u 38min6u 03min
Hoog 14500 (22,9°C)1u 10min56min3u 03min
Turbo 14500 (23,9°C)1u 03min57min1u 29min+
Lage AA60u
Med AA (24,0°C)12u12u 00min12u 02min
Hoge AA (21,7°C)3 uur3u 00min3u 05min
Turbo AA (21,0°C)1u1u 27min1u 33min

Ik heb de Low-modus niet getest. Turbo met 14500 werd na 1 uur en 29 minuten gestopt omdat ik naar bed moest en een nieuwe looptijd moest starten. Maar het zou waarschijnlijk een stuk langer meegaan met ongeveer 2-3 lumen, zoals het geval was met de Hoge modus en de Medium-modus. Beide draaiden meer dan 2 uur op een zeer laag vermogen.

Afstand:

De metingen zijn binnenshuis uitgevoerd met een Hagner E4-X Luxmeter. De metingen zijn 30 seconden na het inschakelen uitgevoerd.

ModusGespecificeerdCandela gemetenMeters
Laag (14500)75 cd17 m
Med (14500)575 cd48 m
Hoog (14500)2.050 cd91 m
Turbo (14500)4.750 cd2.950 cd109 m
Laag (AA)25 cd10 m
Med (AA)100 cd20 m
Hoog (AA)450 cd42 m
Turbo (AA)?1.075 cd66 m

Helaas kon het niet in de buurt van de gespecificeerde straalintensiteit komen.

Omgevingstemperatuur tijdens het testen:

  • 18,9°C

Beamshots:

Voor de volgende foto’s heb ik een Canon EOS 5D Mk2 met een 50 mm-lens gebruikt . Handmatige instellingen: ISO1600, 1/30sec, F4, 5000K. De witte muur staat op ongeveer 5 meter afstand en het houten hek is ongeveer 4 meter.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Betaalbaar
  • Simpel, maar goede bouwkwaliteit
  • Optionele magnetische achterkap en batterij
  • Aantal beschikbare accessoires
  • Werkt met AA- en 14500-batterijen
  • Bereikt ongeveer 1.000 lumen bij het inschakelen
  • Goede prestaties op AA-batterij

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Strobe is te makkelijk te activeren met 6 klikken
  • Niet-gereguleerde output op 14500
  • Verlichte switch ontlaadt de batterij binnen 2 maanden.
  • Geheugenfunctie

Korte samenvatting:

Er zijn niet echt veel upgrades ten opzichte van de Tool AA 2.0, behalve de LED en de verlichte schakelaar (die sommige mensen al hadden op hun 2.0, maar ik niet). Verder is het zo goed als dezelfde zaklamp. En dat hoeft niet verkeerd te zijn. Het is maar precies waar je naar op zoek bent.

Ik ben geen voorstander om Strobe te activeren met 6 klikken. In mijn optiek hadden ze die gewoon beter kunnen verwijderen, want het heeft weinig nut. De verlichte schakelaar ontlaadt de batterij binnen ongeveer 2 maanden, dus daarom moet je de achterkap losdraaien als je de zaklamp een tijdje niet gebruikt. Anders heb je binnen 2 maanden dus een lege batterij.

Aanbevelen? Ja, maar het zou mooi zijn als je de geheugenfunctie aan of uit kon zetten, evenals het lichtje in de schakelaar. En wat ik ook wel aardig vind van sommige UIs is dat je zelf kan kiezen of je begint in Low of Turbo…

LUMINTOP TOOL AA 3.0 KOPEN?

Krijg 10% korting bij Lumintop Online door onze exclusieve kortingsboncode te gebruiken: 1lumen

Scroll naar boven