Lumintop GT3

De 18000 lumen sterke zaklamp

Introductie

Voor ik dieper in deze review duik. Deze review gaat over de originele versie. De nieuwe versie gebruikt een andere firmware.

Lumintop is een bekend merk in de zaklamp wereld. Al enkele jaren werken ze samen met een groep enthousiastelingen die hun eigenlijk op weg hebben geholpen populairder te worden. Het was 1 van de eerste merken die firmware (gebruikersinterface) gebruikt die ontworpen is door zaklamp gebruikers zelf, in plaats van andersom.

De Lumintop GT3 is een van de nieuwst toevoegingen aan de succesvolle lineup van de GT-modellen. Toch ziet hij er anders uit, want alle andere GT-modellen zijn throwers (lange afstand zaklampen).  De GT3 is ook nog eens redelijk betaalbaar in vergelijking met andere high-power zaklampen. Hij kost in dollars ongeveer $120. Helaas is de doos niet rijkelijk gevuld. En dat is misschien hoe ze kosten proberen te drukken.

Oh, Lumintop vertelde dat de Anduril versie ook een draagkoord meegeleverd gaat krijgen.

  • De Lumintop GT3 zaklamp
  • 1 reserve o-ring
  • ijzeren ring voor draagkoord aan vast te maken
  • Statief ring om een draagkoord aan te verbinden

In gebruik

De zaklamp is redelijk dik, waardoor hij minder geschikt is voor kleine handen. Ook het niet meeleveren van een draagkoord bij mijn zaklamp was jammer. Dan kun je hem nog even aan je pols laten hangen, als je aan het lopen bent. Maar dat moet dus opgelost zijn met de nieuwe Anduril versie.

Om het draagkoord te bevestigen zit er aan de andere kant van de schakelaar een statief gat, waar een ring ingedraaid kan worden voor het draagkoord.

Verder is hij redelijk zwaar door het gebruik van de 4 batterijen en de grootte. De schakelaar zit op zich wel weer op een goede plek.

Ja, dat is zeker geen probleem met deze zaklamp. Hij staat dan lekker stevig.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Als je de zaklamp op de foto bekijkt zie je dat de karteling op de body erg minimaal is. De lijnen die je ziet, die ingegraveerd zijn (karteling) zijn heel ondiep en daardoor ook nog een glad. Dit is wel jammer, want dat maakt dus de zaklamp een beetje glad.

De anodisatie van de zaklamp is op zich wel gewoon goed, en er zijn geen scherpe randen te vinden, noch ongelijke plekjes o.i.d..

De ring voor het draagkoord kun je redelijk eenvoudig verwijderen bij het losdraaien van de achterkap (tailcap).

LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR

Om aan 18.000 lumen te komen moet je wel iets speciaals doen toch? Ik kom nog steeds vaak mensen tegen die zeggen: maar LED lampjes worden toch niet warm? Dan hebben ze waarschijnlijk nog nooit een high-power LED gezien. Die worden zeker wel warm, vooral als je over 18.000 lumen spreekt.

Maar goed, om die 18.000 te halen gebruiken ze 3*XHP70.2 LEDs. Die zouden in principe 6000 lumen per stuk kunnen genereren, maar niet voor lang. Die 18.000 is daarom best wel hoog gegrepen. Maar we moeten dat gewoon testen, in plaats van suggereren, dus daar komen we straks nog even op terug.

De LED zitten in reflectors met lichte sinaasappel effect. Op die manier verspreid je de lichtbundel meer, en zul je minder gauw rare ringen en effecten zien. Hierdoor wordt de lichtbundel dus een stuk aangenamer en zachter. Het nadeel is dat je minder ver kan schijnen. Maar daar is deze GT3 sowieso niet voor gebouwd.

Voor de reflector zit nog een stuk glas wat een anti-reflecterende laag heeft. Hierdoor zou je dus een extra 1% ofzo aan output moeten kunnen opbrengen. Niet gigantisch, maar mooi meegenomen. En voor je de lamp gaat gebruiken, wel even de folie erafhalen. Want die zit er standaard op tijdens het vervoeren.

AFMETINGEN EN GEWICHT:

  • Lengte: 190 mm
  • Diameter kop: 68.1 mm
  • Batterijpack: 50.9 mm

Gewicht:

  • Gewicht leeg: 470 gram
  • Met 30Q batterijen: 654 gram

Sterke zaklampen vergelijken

Hieronder staan enkele zeer sterke zaklampen naast elkaar.

Van links naar rechts: Acebeam X80-GT, Lumintop GT3, BLF Q8, Olight Marauder 2, Acebeam X45II

GEBRUIKERS INTERFACE

Mijn versie gebruikt de NarsilM v1.3 firmware. Zie hier een thread op budgetlightforum over de specifieke instellingen. Er zijn te veel mogelijkheden om in te stellen, dus ik hou het bij de standaard instellingen.

Modes:

  • Standaard: Ramping modi. Dit is traploos de lichtsterkte aanpassen van zwak naar sterk en weer terug.
  • Er zijn nog 12 andere verschillende menu’s, maar daarvoor verwijs ik naar de link hierboven naar de budgetlightforum thread.
  • Schakelaar ingedrukt houden: Low
  • 1 klik: laatst gebruikte setting
  • Dubbele klik: Turbo
  • 3 klikken: laat voltage zien dmv knipperen
  • 4 klikken: elektronische lockout, herhaal om te deactiveren
  • 5 klikken: Momentary On.. je moet nu weer de achterkap losdraaien om hieruit te komen
  • Schakelaar ingedrukt houden: de zaklamp verandert traploos de sterkte van laag naar hoog. Loslaten en nogmaals indrukken om weer van sterk naar zwak te gaan.
  • 1 klik: de zaklamp schakelt uit
  • Dubbele klik: Turbo
  • 3 klikken: batterij voltage controle
  • 4 klikken: lockout mode
  • 5 klikken: Momentary On
  • Volgens de beschrijving gaat hij knipperen bij 3V. Mijne ging knipperen na ongeveer 4 uur
  • 4 klikken
  • Ik heb geen PWM kunnen zien met het blote oog.

BATTERIJEN EN OPLADEN

De Lumintop GT3 heeft geen ingebouwde lader, dus je hebt wel een normale oplader nodig en 4 batterijen. Dit moeten button tops zijn, anders maken ze geen contact met de driver.

Heb je alleen flat tops, dan kun je een bolletje solderen op de pluspool, of een sterke magneet gebruiken. Dat laatste is niet aan te bevelen overigens voor normaal gebruik.

Daarnaast heb je goede batterijen nodig die genoeg amperes kunnen geven. Dit zijn bijvoorbeeld de Samsung INR18650 30Q, de Sony VTC6 en VTC5A.

Let op hoe je de batterijen in de zaklamp moet stoppen, met 2 plussen naar beneden en 2 plussen naar boven. Als je dat niet doet, gaat de zaklamp niet aan.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gekalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

LampModus@ 30 sec@ start
Lumintop GT3Bottom of ramp2.75 lm2.75 lm
Samsung 30Q*4Top or ramp6.611 lm6.754 lm
.Turbo15.168 lm16.267 lm

Zoals je ziet kan die van mij geen 18.000 lumen produceren. Dat is op zich niet zo erg, maar het laat wel zien dat uLmintop vaak een hogere output claimt dan ze in werkelijkheid kan geven. Dat zie ik bij veel meer Lumintop lampen helaas.

Runtime:

De runtime is natuurlijk afhankelijk van de batterijen die je gebruikt. Voor deze test gebruik ik de populaire Samsung INR18650 30! Deze hebben 3000mAh en kunnen genoeg ampere trekken, al zijn ze niet de sterkste.

De 2e grafiek is duidelijker. Daar kun je goed zien dat de output ongeveer 2000 lumens is na 5 minuten en daarna bij ongeveer 18 en 24 minuten (turbo en high) naar 1000 lumen zakken. Dat is niet slecht, maar voor een 18000 lumen verwacht je als leek natuurlijk meer. Ik ben dit gewend om te zien, en verwacht standaard al niet dat 18000 lumen volgehouden kan worden voor meer dan een minuut of zo.

Afstand:

Deze zaklamp is niet gemaakt om ver te schijnen. Toch doe ik altijd even een test om te zien hoeveel ik kan meten. Helaas is door de kracht en binnenshuis meten de meting een beetje onbetrouwbaar.

ModusCandelaMeter
High36.675383
Turbo (@start)81.000569
Turbo (30 sec)80.500 cd567 meter

Zoals je ziet zou hij dus 80kcd kan schijnen na 30 seconden. Dat is zeker niet slecht, maar ik denk dat het ook te maken heeft met de weerkaatsing van de lichtbundel in de kamer zodat de hele kamer oplicht en daardoor de meting beïnvloed.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.

Zoals je het ziet zit er weinig verschil tussen deze 3 zaklampen bij het opstarten. De runtimes zijn dan wel weer anders, en ook belangrijk om mee te wegen in je besluit.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Heel fel bij het opstarten
  • Eenvoudige gebruikersinterface
  • Geen PWM
  • Goede kwaliteit

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Weinig accessoires
  • Voelt een beetje glad aan
  • Haalt niet de geclaimde output
  • Kan zijn output niet lang vasthouden

Korte samenvatting:

Ook al kan hij niet zijn geclaimde output waarmaken, en zijn hoge output niet lang volhouden (dit is standaard voor deze lampen) geef ik hem toch nog 4 sterren. Het is ook 1 van de goedkopere zaklampen met deze output en formaat. Samen met het makkelijke gebruik van de standaard gebruikersinterface een leuke koop.

WAAR KUN JE DE LUMINTOP GT3 KOPEN?

Kortingscode: NDNA of gebruik: lumenmonsters voor een leuke korting bij Nealsgadgets

Scroll naar boven