Jetbeam RRT M2S Raptor

Jetbeam RRT M2S Raptor review intro

Langzamerhand worden LEP zaklampen steeds populairder. En langzamerhand worden ze ook betaalbaarder. De Jetbeam RRT M2S Raptor is een redelijk betaalbare zaklamp voor rond de 200 euro.

Eerder heb ik al de Jetbeam M2S WP-RX gereviewd, maar deze ziet er een stuk beter uit. Of deze ook een stuk beter presteert ga ik uitzoeken.

Maar eerst, wat zit er allemaal in de doos

  • De zaklamp: Jetbeam RRT M2S Raptor
  • 21700 batterij
  • Micro USB laadkabel
  • Draagkoord
  • Reserve rubberen kap voor de schakelaar
  • 1 reserve o-ring
  • Handleiding en garantiekaartje

Helaas viel mij de verpakking best wel tegen. Mij viel al op dat de binnenkant er heel onprofessioneel uitzag, maar toen ik de stickers wat van dichterbij bekeek zag ik dat ze gewoon sticker over sticker hadden geplakt. Aan de voor- en achterkant. Ze hadden gewoon een oude verpakking gepakt die voor een veel grotere zaklamp bestemd was, en die opnieuw gebruikt. Niet echt professioneel moet ik zeggen.

In gebruik

Een van de grootste voordelen van de Jetbeam RRT zaklampen is de roterende schakelaar. Deze zit net onder de kop en kun je met 1 hand makkelijk bedienen. Alleen de aanknop zit aan de achterkant. Zonder de aanknop kun je de zaklamp niet uit en aanzetten. Dit lijkt een beetje dom dat ik het zo zeg, maar dan zit je nog niet zo lang in de zaklampen wereld. Er zijn genoeg roterende schakelaars die een soort Standby instelling hebben. Zeg maar een dode modus tussen de andere instellingen. Dat heeft de Jetbeam RRT M2S Raptor dus niet.

Als je hem voor je houd, en dan tegen de klok indraait gaat hij op d’n duur niet verder. Dat is de laagste modus. Als je de schakelaar dan met de klok mee draait zijn de volgende modi: medium, high, stroboscoop en SOS. In die volgorde dus.

Ik hou wel van een magnetische schakelaar zoals deze. Het is gewoon kinderspel. Geen ingewikkelde Anduril of NarsilM firmwares waar je soms niet uitkomt, maar de simpelste manier van felheid instellen. Geen gedoe met verborgen menu’s etc.

Helaas is de mijne al stuk gegaan toen ik wat dingetjes los wilde draaien.. bij mij draait hij nu dus 360 graden, wat niet de bedoeling zou moeten zijn.

Verder voelt hij gewoon lekker in de hand zonder dat hij glad voelt. En de rubberen sigaar-grip helpt ook wel om de zaklamp goed stevig beet te houden.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Toen ik de doos opendeed zag ik gelijk de bekende Jetbeam kwaliteiten. mooie afwerkingen, zonder scherpe randen en met een mooi coating.

De kleur van de coating is best uniek, en welke Jetbeam vaak op hun zaklampen gebruikt. De roterende schakelaar voelt prima aan, en de achterste schakelaar (aanknop) is een forward clicky. Hiermee kun je hem dus momentary-on gebruiken. Dit betekent dat je signalen kunt sturen (als je dat zou willen) zonder dat je verandert van modus.

Alles kun je uit elkaar halen, ook al zag ik wat blauw spul op het schroefdraad. Meestal is dit een soort lijm of loctite, maar het werkte in ieder geval niet. Hij kon gewoon overal losgedraaid worden, inclusief de bezel.

Voor de rest is het gewoon een mooie zaklamp.

LENS, LEP, BEZEL EN REFLECTOR

Als je geeft om de kleur van de lichtbundel, dan kun je beter een andere review gaan lezen. Tint snobs worden ze genoemd in de zaklampen wereld. Mensen die hoog tillen aan de juiste kleurweergave en de juiste kleurtemperatuur van de lichtbundel. Dan hebben ze het ook nog eens over “boven de BBL” en Hi CRI.

Als dat je allemaal niets zegt, kun je gewoon lekker deze review uitlezen.

Je zult namelijk niet echt positief zijn over de kleur temperatuur van deze zaklamp. Want hij heeft allerlei verschillende kleuren in de spill van de lichtbundel.

Nee, het komt niet door de LED, want dat heeft deze niet. Het maakt gebruik van een nieuw LEP systeem. Normaal gesproken waren de WP-RX systemen een blauwe laser die via een spiegeltje de straal weerkaatste tegen phosphor, die werd gebundeld door een bolle lens. Dit systeem is dus anders met de Jetbeam RRT M2S Raptor. In plaats van een spiegeltje is de laser nu geconcentreerd achter een doorzichtig laagje phosphor. Hierdoor worden de dimensies flink verkleind en heb je een veel en veel kleiner pakketje nodig. Als je de oude WP-RX met deze T2 opstelling vergelijkt zul je zien dat het hele gebeuren nog maar 1/3 van de grootte is.

Maar of dat ook zo een goed idee is? Dat zien we zo.

Hieronder dezelfde foto’s als voor de Jetbeam RRT M1X Raptor

AFMETINGEN EN GEWICHT:


  • Lengte: 159 mm
  • Diameter kop: 33.4 mm
  • Batterijbuis: 23.8 mm

Gewicht:

  • Gewicht leeg: 161.9 gram
  • Met bijgeleverde batterij: 235.7 gram

LEP zaklampen vergeleken

Hieronder enkele LEP zaklampen vergeleken.

Acebeam W30, Weltool W4, Jetbeam M1X WP-RX, Jetbeam RRT M1X Raptor, Astrolux WP2, Unbranded 26650 LEP, Nextool T10L, Jetbeam RRT M2S, Weltool W3 PROFenix TK30, Jetbeam M2S WP-RX, Nextorch T7L, Acebeam W10 gen 2.

LEP zaklampen

GEBRUIKERS INTERFACE

De zaklamp heeft een gebruikers interface die heel simpel is. Je zet de zaklamp aan met de aanknop aan de achterkant, en je verandert de felheid met de roterende schakelaar. Bij elke modus voel je een soort klikt. Als je dus van links naar recht draait, voel je 4 klikken (omdat je al in de 5e positie zit).

Helaas staat er op de zaklamp zelf geen aanwijzing in welke positie hij nu staat. Dus je kunt niet weten (zonder te draaien) in welke modus hij staat, en dat is wel een beetje jammer al zeg ik het zelf. Ze hadden beter een paar symbooltjes kunnen gebruiken.

Modes:

  • Low, Medium, High, Stroboscoop, SOS
  • Nee, de zaklamp wordt gewoon heel zwak en schakelt uit. Er is geen klein indicatie lampjes ofzo.
  • Ja, gewoon helemaal naar rechts draaien, en dan 1 klikje terug.
  • Nee, gewoon de aanknop indrukken (schakelaar aan de achterzijde)
  • Ik heb geen PWM kunnen zien met het blote oog.

BATTERIJEN EN OPLADEN

De Jetbeam RRT M2S Raptor wordt geleverd met de Jetbeam 21700 JR51 batterij. Het heeft een capaciteit van 5100mAh en heeft een Micro USB poort. In de doos zit ook een Micro USB laadkabel waarmee je de batterij kan opladen.

Het voordeel: je kunt de zaklamp blijven gebruiken wanneer de batterij aan het laden is (als je een 2e batterij hebt). Sommige zaklampen hebben een ingebouwde laadfunctie, en dan moet je dus gewoon wachten tot de batterij vol is geladen IN de zaklamp.

Ook kun je de batterij opladen waar je ook bent als je maar een Micro USB kabeltje bij je hebt en een USB poort. Computers, laptops, maar ook onderweg in het vliegtuig of auto heb je vaak wel een USB poort tot je beschikking. Je hoeft dus geen aparte oplader mee te nemen.. handig..

Maar…

Er zit ook een flink nadeel aan. De snelheid van laden. Om de een of andere manier kan ik niet sneller laden dan 0.75A. En dat betekent dat een 5100mAh batterij er wel 7 uur over doet om opgeladen te worden.

Het is daarom erg aangeraden een 21700 lader te kopen. Pas op.. de meeste lithium ion opladers kunnen geen lange batterijen laden omdat ze niet passen. Er zijn maar een paar laders op dit moment die deze lengte accepteren. Zelf heb ik daarom de Nitecore UMS2 gekocht. Deze kan makkelijk de langste 21700 batterijen laden. De lengt van de batterij is ongeveer 76 millimeter. Terwijl een 21700 uiteindelijk maar 70mm lang is, zonder de beveiligingsboard en usb poort.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gecalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

Lumen:

Hier komen wel de belangrijkste gegevens van de review. Allereerst de lumen meting. Ik moet toegeven dat dit niet zo belangrijk is voor LEP, maar ik vind het wel belangrijk als je weet of de specificaties kloppen. En daar schort het een beetje.

ModusAmpsSpecs@ 30 seconden@ start
low0.371521.9223.65
med0.667582.5086.54
high2.92 A480 lumen365 lumen381 lumen

Volgens de specificaties moet hij dus 480 lumen kunnen produceren, maar dat lukt dus helaas niet. Hij mist er gewoon een dikke 100. Meestal is dit niet het belangrijkste omdat het om een lange afstand schijnwerper gaat.

Runtime:

Van deze grafiek wordt je ook niet echt heel vrolijk, maar zoals ik al zei, is dit niet het belangrijkste. Daarom is de grafiek nogmaals gemaakt maar dan met de berekening in candela (intensiteit). Met candela kun je direct uitrekenen hoe ver het kan schijnen.

De M2S Raptor doet het dus niet echt goed als je het vergelijkt met de concurrentie.

Afstand:

Dit is gemeten op een afstand van 20 meter met een Hagner E4-X luxmeter

ModusCandelaMeter
Low15.600250
Med58.800485
High248.000 cd996

Volgens specificaties zou hij 250.000 cd en 1000 meter moeten kunnen schijnen. Dat kan hij ook, maar wel voor heel kort. Als je een lichtgewicht thrower nodig hebt, die je voor een minuut of 1-2 per keer hoeft te gebruiken, is dit een ideale zaklamp.. Niet de beste, maar wel ok.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots, die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera-instellingen: Canon 100mm F4, Iso 1600, 1/2 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Mooi design
  • Geleverd in leuke koffer (al is die er niet speciaal voor gemaakt)
  • Magnetisch roterende schakelaar
  • Lange batterijduur (maar lage output)

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Lage output (lager dan geadverteerd)
  • Opladen van de batterij gaat heel langzaam (met de laadkabel)
  • De lichtbundel heeft een aparte blauw ring
  • De output klapt flink naar beneden binnen 3 minuten

Korte samenvatting:

Alhoewel het niet de beste LEP zaklamp is die er nu te koop is, toch kan hij ongeveer 1000 meter ver schijnen. Dat is helemaal niet slecht. De zaklamp zelf ziet er ontzettend mooi uit, en de magnetische roterende schakelaar is fijn in gebruik. Helaas zijn dat de weinig voordelen, want qua output zakt hij al heel snel, en dan is de afstand die hij kan gooien niet zo spectaculair meer.

Hij kan voor bijna 3 minuten meedoen met de concurrentie, daarna moet hij het opgeven. Als je hem niet langer dan 1-2-3 minuten gebruikt, kan het nog steeds interessant zijn.

WAAR KUN JE DE ZAKLAMP KOPEN?

Deze is helaas niet meer beschikbaar. Bekijk hiervoor andere zaklampen die ver kunnen schijnen.

Scroll naar boven