Jetbeam RRT M1X Raptor

Jetbeam RRT M1X Raptor Review

Een jaar voor deze Jetbeam werd aangekondigd bestond er al een Jetbeam M1X op de markt. Deze heb ik ook uitgebreid getest, en het was een soort verborgen parel in de zaklamp wereld. Veel mensen zijn er nu nog steeds naar op zoek, omdat hij veel beter presteert dan volgens zijn specificaties.

De nieuwe LEP zaklamp, genaamd de Jetbeam RRT M1X Raptor (lange naam) moet dus van goeden huize komen om zijn oudere broertje te verslaan.

Als je puur en alleen op de foto’s en specificaties afgaat heeft hij zijn voorganger al flink verslagen. Hij ziet er namelijk ongeveer 3x zo goed uit. En als hij ook nog eens net zo goed presteert is het een echt winnaar.

Oh, en ik ben vergeten dat RRT eigenlijk betekent dat er een rotary ring control op zit. Dus je moet aan een draaischakelaar denken die je rond kan draaien om de modus in te stellen. Gaaf!

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

  • De zaklamp zelf
  • 21700 batterij met micro usb laadpoort
  • Micro USB kabel
  • Draagkoord
  • Reserve o-ring
  • Reserve schakelaar kapje
  • Enkele papiertjes (handleiding)

In gebruik

De eerste indruk kan van veel betekenis zijn. En mijn allereerste indruk aan de buitenkant van de verpakking was. Hmm ziet er cool uit.

En toen ik de doos opendeed dacht ik..hmm dit ziet er minder cool uit. De binnenkant is een standaard doosje die niet speciaal voor deze lamp is gemaakt. Alles zit er een beetje losjes in.  Beetje jammer voor de prijs. Maar goed.

Als je dat allemaal vergeet en je hebt de zaklamp in de hand, vergeet je dat alweer snel. Hij ziet er precies uit zoals je een Jetbeam zaklamp mag voorstellen. Heel mooi in de coating (en een mooie kleur ook, geen zwart). De roterende schakelaar is ook makkelijk in gebruik en heeft 5 standen. Laag, medium, hoog, stroboscoop en SOS.

Helaas staan er geen markeringen op dus je weet niet in welke modus hij staat als je niet aan de ring draait. Als je wel draait voel je dat je na enkele klikken niet meer verder kan. Als je hem tegen de klok indraait tot je niet meer verder kan zit je dus in Low (laag). Dan draai je hem met de klok mee, en kom je bij medium, high, strobe SOS…. Ik had liever tussen High en Strobe een lege modus gehad. Dus een soort lockout.. Dan zal je ook niet even per ongeluk in stroboscoop zetten.

Verder voelt hij goed in de hand, zonder scherpe randen, en de rubberen sigaar ring geeft je net een beetje extra grip. Heel positief dus.

Er zit nog een normale schakelaar in zijn staart, en dit is bedoeld voor het aan- en uitzetten.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Al eventjes heb ik het aangetipt hierboven, maar dit is precies zoals je een goede Jetbeam zaklamp in gedachten hebt. Naar mijn mening heeft Jetbeam de mooiste designs van alle merken. Hun afwerkingen zijn mooi en hun coatings hebben een unieke kleur.

Zijn voorganger had dit juist niet, en zag er niet als de gemiddelde Jetbeam uit. Maar hij presteerde enorm, dus was dat geen probleem.

Alles is netjes ingesmeerd, en al zat er een soort Loctite op de bezel en batterijhouder, alles kan uit elkaar geschroefd worden. Er zit wat blauw spul op de schroefdraden, maar ze helpen niet om hem niet los te schroeven.

Het grappige van zijn voorganger was de meegeleverde pocket clip. Dat vond ik niet echt passen, en dat heeft zijn opvolger (deze lamp) dus niet. In plaats daarvan heeft het een rubberen sigaar ring net onder de tailcap. (achter kap).

LENS, LEP, BEZEL EN REFLECTOR

We hebben het nu niet over een LED zaklamp, maar over een LEP zaklamp. Bij weinig mensen nog bekend in Nederland.

LEP staat voor Laser Exited Phosphor. Dit betekent eigenlijk niet minder dan dat er een laser wordt gebruikt die phosphor bestraalt om van een blauwe kleur een gele of witte lichtbundel te krijgen.

De ouder WP-RX gebruikte hier een module voor waarbij de laser via een spiegeltje op het phosphor scheen, en daarna van phosphor via een bolle lens de lichtbundel concentreert tot 1 smalle lichtbundel.

Maar dat is niet het geval bij deze. De module is vervangen. En nu schijnt de laser van achter de phosphor, die met een siliconen dome (koepel) de lichtbundel concentreert. De phosphor zit dus op iets dat licht doorlatend is. Ik neem aan dat dit glas is.

Daarna wordt de lichtbundel nog verder geconcentreerd door een bolle (convex) lens.

AFMETINGEN EN GEWICHT:


  • Lengte: 186 mm
  • Diameter kop: 61 mm
  • Batterijhouder: 23.8 mm

Gewicht:

  • Gewicht leeg: 263.7gram
  • Met batterij: 337.4 gram

Hieronder enkele LEP zaklampen vergeleken.

Acebeam W30, Weltool W4, Jetbeam M1X WP-RX, Jetbeam RRT M1X Raptor, Astrolux WP2, Unbranded 26650 LEP, Nextool T10L, Jetbeam RRT M2S, Weltool W3 PRO, Fenix TK30, Jetbeam M2S WP-RX, Nextorch T7L, Acebeam W10 gen 2.

LEP zaklampen

GEBRUIKERS INTERFACE

De zaklamp heeft een gebruikersinterface die heel simpel is. De roterende ringschakelaar is kinderspel. Je draait gewoon de ring om de juiste modus te kiezen.

Je moet natuurlijk niet vergeten daarvoor wel eerst de achterste schakelaar in te drukken die werkt als de aan knop.

Modes:

  • Low, Med, High, Stroboscoop en SOS
  • Nee, de lichtbundel wordt steeds zwakker en gaat dan abrupt uit
  • Ja, aanwezig
  • Nee, niet nodig met een mechanische schakelaar.
  • Ik heb geen PWM kunnen zien met het blote oog.

BATTERIJEN EN OPLADEN

De Jetbeam RRT M1X Raptor wordt geleverd met een Jetbeam 21700 JR51 batterij. Deze heeft een capaciteit van 5100mAh inclusief een Micro USB poort. Ook zit er een Micro USB laadkabel bij waarmee je de batterij kan opladen.

Het voordeel: je kunt de zaklamp blijven gebruiken wanneer de batterij aan het laden is (als je een 2e batterij hebt). Sommige zaklampen hebben een ingebouwde laadfunctie, en dan moet je dus gewoon wachten tot de batterij vol is geladen IN de zaklamp.

Ook kun je de batterij opladen waar je ook bent als je maar een Micro USB kabeltje bij je hebt en een USB-poort. Computers, laptops, maar ook onderweg in het vliegtuig of auto heb je vaak wel een USB-poort tot je beschikking. Je hoeft dus geen aparte oplader mee te nemen. handig.

Maar…

Er zit ook een flink nadeel aan. De snelheid van laden. Om de een of andere manier kan ik niet sneller laden dan 0.75A. En dat betekent dat een 5100mAh batterij er wel 7 uur over doet om opgeladen te worden.

Het is daarom erg aangeraden een 21700 lader te kopen. Pas op.. de meeste lithium ion opladers kunnen geen lange batterijen laden omdat ze niet passen. Er zijn maar een paar laders op dit moment die deze lengte accepteren. Zelf heb ik daarom de Nitecore UMS2 gekocht. Deze kan makkelijk de langste 21700 batterijen laden. De lengt van de batterij is ongeveer 76 millimeter. Terwijl een 21700 uiteindelijk maar 70mm lang is, zonder de beveiligingsboard en usb poort.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gecalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

Lumen:

Hier komen wel de belangrijkste gegevens van de review. Allereerst de lumen meting. Ik moet toegeven dat dit niet zo belangrijk is voor LEP, maar ik vind het wel belangrijk als je weet of de specificaties kloppen. En daar schort het een beetje.

ModusAmpSpecsgemeten @30 secgemeten @start
Low0.371517.3917.39
Med0.657562.5963.75
High2.76 A480267 lm281 lm

Zoals je ziet zou hij volgende de specificaties 480 lumens moeten produceren. Echter kwam ik niet verder dan 281 lumens bij het aanzetten en 267 na 30 seconden.

30 seconden is namelijk het punt dat aangegeven wordt in de ANSI FL1 zaklamp standaarden. Als je specificaties gebruikt volgens de ANSI FL1 standaard, moet je de gegevens opgeven die gemeten zijn bij het 30 seconden punt. En dan haalt de RRT M1X Raptor het echt niet.

Maar dat is niet het belangrijkste heb ik gezegd. Het zou best kunnen dat hij wel de straal ver kan laten schijnen. Daar komen we zo nog even op terug.

Runtime:

Standaard doe ik runtime testen voor lumen. Dat heb ik ook voor deze gedaan, maar daarna heb ik de berekening die ik heb gedaan voor de afstand berekend in een grafiek, zodat je de intensiteit in candela kan vergelijken met andere LEP schijnwerpers.

Allereerst de runtimes van High Medium en Low.

Ik schrik van deze getallen. Binnen 3 minuten nog maar minder dan 125 lumen, en binnen niet veel langer onder de 100. Ik hoop dat de candela meting en berekening niet zo slecht zijn.

Ik heb toen een nieuwe grafiek gemaakt van de LEP zaklampen die ik al had, en deze naast elkaar gezet. De uitkomst is dus best bedroevend.

De oranje, lage horizontale lijn is dus de Jetbeam RRT M1X Raptor.

Afstand:

Zoals je in de grafiek al hebt kunnen zien vielen de metingen ook erg tegen. Ik heb de zaklamp op 20 meter afstand gemeten met een Hagner E4-X lux meter.

ModusCandelaAfstand in Meters
Low74.800547 meter
Med226.000951 meter
High880.000 cd1876 meter

En dat terwijl de specificaties aangeven 1.300.000 candela (1.3Mcd) te kunnen genereren en een afstand van 2300 meter. Dat kan deze dus bij verre niet.

Zelfs het hoogste (na opstarten) dat ik kon meten was maar net 910 kcd… ook ver onder de specificaties.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera-instellingen: Canon 100mm F4, Iso 1600, 1/2 sec, 5000K.

Vergeleken met de kleine LEP zaklampen en LED-zaklampen. Met de grote jongens kan hij niet meedoen.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Bouw kwaliteit, afwerking en design zijn heel mooi
  • Inclusief stevige draagkoffer
  • Komt met een oplaadbare 21700 batterij
  • Draaischakelaar voor de verschillende modi

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Haalt bij lange niet de specificaties
  • Verlaagt veel te snel zijn output
  • Snelheid van opladen batterij laat te wensen over (met micro USB)

Korte samenvatting:

Mijn verwachtingen voor de Jetbeam RRT M1X Raptor waren best hoog, maar bij het ontvangst en openmaken kreeg ik al wat kriebels. En dat waren meer negatieve kriebels dan positieve. Alhoewel hij wel ontzettend mooi is.

Helaas zijn de prestaties ver onder maat, en kan ik hem niet echt aanraden, behalve voor een kleine beurs die hem toch niet langer dan 1-2 minuten per keer gebruiken. Dan kan het nog steeds een optie zijn om te overwegen.

WAAR KUN JE DE JETBEAM RRT M1X RAPTOR KOPEN?

Hier kun je de Jetbeam RRT M1X Raptor nog kopen:

Scroll naar boven