Imalent RT90

Imalent RT90 Introductie

Als je al langer meeloopt in de wereld van zaklampen of het overzicht met de sterkste zaklampen ter wereld hebt bekeken, moet je haast wel Imalent zijn tegengekomen.

Het is een merkt dat nog niet zo heel lang meegaat, maar wel al zijn sporen heeft achtergelaten. Voornamelijk door de Imalent MS18 die ik eerder heb getest.

De RT90 is een korte zaklamp met de fameuze Luminus SBT90.2. Dit is een krachtige LED met ongeveer 4800 lumens maar ook met een bereik van 1300 meter…aldus de advertentie.

Nou, laten we dat maar even gaat testen.

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

  • De zaklamp Imalent RT90
  • Draagriem
  • Laadkabel
  • Reserve o-ringen
  • Foedraal / holster

Er was dus iets niet onbelangrijks dat ik mistte. Misschien kun je het wel raden als je het lijstje doorleest. Een handleiding! Gelukkig kreeg ik die later nog even per mail doorgestuurd.

In gebruik

Zoals ik al even aanhaalde is het een compacte lange-afstands-schijnwerper… of zoiets. Dit betekent dat het gedeelte dat je vasthoudt best kort is vergeleken met andere zaklampen, en dat komt door het feit dat Imalent 18500 batterijen heeft gebruikt in plaats van de meer bekende 18650. Dit betekent een winst van 1,5cm kortere zaklamp. Maar of je daar ook zo blij om moet zijn? Alles moet natuurlijk in perspectief gezien worden.

De lamp bestaat uit 2 delen die je uit elkaar kan schroeven, namelijk de kop en de batterijhouder. Helaas is er echter geen karteling te vinden op de body waardoor hij een beetje glad aanvoelt.

Aan de zijkant bevindt zich de schakelaar, die je eigenlijk maar op 2 manier kan bedienen, klikken en ingedrukt houden. Dat komt omdat het een elektronische schakelaar is, waardoor je hem niet ‘half kan indrukken’ zoals bij een mechanische schakelaar.

Helaas heeft deze schakelaar geen ingebouwd klein led lampje wat je vaak bij andere ziet, maar dat heeft deze dus niet. In het donker moet je echt even zoeken naar de schakelaar en dat is niet zo fijn.

Gelukkig staat hij wel stevig op z’n achterste, dus je kan hem makkelijk op een tafel plaatsen met een diffuser om hem te gebruiken als een lantaarn.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

De zaklamp is heel erg gesloten. De batterijen kun je niet vervangen mits je hem uit elkaar gaat halen, en ook is de kop niet open te krijgen. Dit is natuurlijk gedaan om ongelukken te voorkomen en de kwaliteit te waarborgen.

Aan de andere kant is het wel een beetje jammer dat je niet de batterijen zou kunnen vervangen. Dat zal wel gaan maar kost wat extra moeite.

Al de schroefdraad is ingevet met wat siliconen vet.

Het foedraal oftewel holster, ziet er goed en compact uit. Je kan hem makkelijk opvouwen en meenemen omdat het gemaakt is van zacht materiaal. Dit heeft natuurlijk zo zijn voor en nadelen.

LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR

Een van de meest aantrekkelijke specificaties is de LED. Imalent gebruikt namelijk de immens populaire Luminus SBT90.2 LED. Dit is een LED die ontzettend fel kan schijnen maar ook ver kan reiken. Een perfecte combinatie dus. Er zit echter wel een addertje onder het gras, en dat is namelijk dat deze brute kracht ook flinke batterijen nodig heeft, samen met het afvoeren van de hitte.

Omdat er zoveel amperes doorheen vliegen, en de LED ontzettend snel opwarmt omkom je er helaas niet aan om de toevoer van al die stroompjes te moeten beperken anders verbrand je niet alleen je hand aan de zaklamp, ook de LED zal zichzelf in een meltdown kunnen gaan begeven.

Dit nadeel kun je straks ook zien in de batterij test hieronder.

De LED zit netjes gecentreerd in een reflector met licht sinaasappel effect en een A-R lens (anti reflective). De lichtbundel is vooral in de laagste modi een beetje groenig, maar zolang je geen dokter bent en de kleur van de huid moet bekijken met dit ding zit je prima.

AFMETINGEN EN GEWICHT:

  • Lengte: 127 mm
  • Diameter kop: 64.2 mm
  • Batterijpack: 51 mm

Gewicht:

  • Gewicht: 448 gram

Sterke zaklampen vergelijken

Hieronder staan enkele kleine, maar enorm sterke zaklampen naast elkaar.

Van links naar rechts: Acebeam X45 II, Fenix LR35R, BLF Q8, Lumintop GT3, Imalent RT90, Acebeam X80-GT, Fireflies ROT66 II.

GEBRUIKERS INTERFACE

Helaas zat er geen handleiding bij mijn zaklamp, maar Imalent was zo behulpzaam om die alsnog digitaal naar mij toe te sturen per email. Helaas was hij een beetje te groot in MB’s om hem hier te plaatsen.

Modi:

  • Low, Med 1, Med 2, High, Turbo
  • Stroboscoop
  • Schakelaar ingedrukt houden langer dan 3 sec: mini LED lampjes aan zijkant activeren deactiveren
  • 1 klik: laatst gebruikte setting
  • Dubbele klik: Turbo
  • 3 klikken: Moon (dit is wel apart)
  • 4 klikken: elektronische lockout
  • Schakelaar ingedrukt houden: schakelt van laag naar hoog
  • 1 klik: de zaklamp schakelt uit
  • Dubbele klik: Turbo
  • 3 klikken: Moon/Low
  • Aan de zijkant zitten 2 lampjes, niet bij de schakelaar die je aan en uit kan zetten door 3 seconden op de schakelaar te drukken als de lamp staat uitgeschakeld.
  • De ledjes aan de zijkant worden rood als de batterijen bijna leeg zijn.
  • Ja, aanwezig. Activeer hem 2* een dubbele klik te doen.
  • Elektronische lockout door 4 klikken te doen. Of even de body van de kop los te schroeven.
  • Ik heb geen PWM kunnen zien met het blote oog.

BATTERIJEN EN OPLADEN

De meest krachtige zaklampen van Imalent hebben een uniek laadsysteem. Dit betekent dat je de zaklamp maar met 1 soort kabel of op 1 manier kan opladen. Zo ook de RT90.

De laadstroom van deze oplader gaat niet via USB maar met hun eigen speciaal ontwikkelde contactpunten. Hij kan laden met een snelheid van ongeveer 2.3 ampere. Maar je moet hier erg mee oppassen dat je de 2 contactpunten heel goed op de juiste plek zet. Op de een of andere manier gaat hij na een tijdje veel langzamer laden, dat wordt verholpen als je de kabel even los maakt en weer bevestigd.

Ik denk dat het komt doordat de 2 contactpunten misschien niet goed contact maken. Hier kom je alleen achter als je een USB-tester gebruikt. Bij deze: heb je die nog niet, koop er dan alvast 1. Dit bespaart je veel moeite en laat ook nog eens zien hoe snel jouw telefoon bijvoorbeeld opgeladen wordt. Je kunt er dus veel profijt van hebben.

Als je dit niet doorhebt kan het nog een extra paar uur duren voor de batterijen opgeladen zijn. Zonde van je tijd. Ook omdat hij er al zo lang over doet, en met dit probleem nog veel langer dus.

Tijdens het laden branden beide kleine ledjes aan de zijkant van de lamp.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gekalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

Lumen:

Tussen het meten van de hoogste modi heb ik de batterijen opnieuw geladen. Want ook al zijn de batterijen maar een beetje ontladen, ze zullen dan al minder kracht kunnen leveren.

Hier de tabel met mijn metingen.

ModusSpecificatie@ 30 sec@ start
Low1014.0412.92
Middle 1350479481
Middle 2135012921320
High280028033095
Turbo48002893 lumen4668 lumen

Zoals je ziet haalt hij de 4800 lumens niet. Zowel niet bij het opstarten (wat normaal het hoogst aantal lumens laat zien) als bij de 30 seconden. Voor de ANSI FL1 standaard moet je de output meten 30 seconden na het opstarten. Dat zou ook het aantal lumens moeten weergeven. Zoals je ziet schenkt Imalent daar geen aandacht aan. Sterker nog, ze nemen het met een flinke korrel met zout.

Runtime:

De batterijen worden per instelling getest. Ik heb dit ook in de integrating sphere gedaan.

Zie hieronder de grafieken.

runtime Imalent RT90 over 1 uur en 20 minuten
runtime Imalent RT90 over 1 uur en 20 minuten

Turbo zakt binnen 1 minuut naar ongeveer 1250 lumen. En terwijl je een 4800 lumen zaklamp koopt. Ook al zit ik al veel langer in de zaklampen wereld, dit is wel erg overdreven. Na ongeveer 58 minuten is hij al langzaam gezakt naar 960 lumen. Op dat moment zakt hij nog veel dieper naar ongeveer 300 lumen. Dat doet hij nog eventjes voor 18 minuten en geeft dan de geest. Dat is niet zoveel voor een zaklamp met 3 of 4 batterijen.

High heeft eigenlijk een identieke grafiek, maar start iets lager, bij ongeveer 3100 lumen

Med2 is ook weer ongeveer hetzelfde, maar start dus rond 1300 lumen.

Med1 kun je zelf in de grafiek bekijken. Niet zo spannend allemaal. Low heb ik niet gemeten omdat het veel te lang zou duren.

Afstand:

Helaas was het onmogelijk op 20 meter te meten. Telkens als ik 20 meter liep en tot 30 seconden moest wachten kon ik eigenlijk niet het felste punt in de lichtbundel vinden. De lux meter die ik gebruik is nog een redelijk eenvoudige, al is het van laboratorium kwaliteit (Hagner E4-X).

Daarom heb ik het op 5 meter gedaan. dus deze nummers kun je wel met een korrel zout nemen. Maar puur als indicatie.

Gemeten op 5 meter afstandCandelaMeter bereik
@ start336,750 cd1161 meter
@ 30 seconden182,000 cd853 meter

Zoals je ziet kan hij volgens de ANSI FL1 standaard nooit geen 1300 meter bereiken. Na 30 seconden is er ‘nog maar’ 182.000 candela over oftewel een 850 meter.

Dat valt natuurlijk erg tegen als je meer had verwacht.

Beamshots:

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Compact
  • Flinke lichtopbrengst bij het opstarten

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Haalt bij lange na niet de geclaimde output volgens de ANSI FL1 standaarden
  • Oplaadsysteem lijkt gevoelig te zijn voor slecht contact
  • De o-ring gaat kapot door meerdere malen de body van de kop los en vast te schroeven
  • High en Med 2 lijken veel te veel op elkaar
  • De schakelaar is moeilijk te vinden in het donker
  • Slaat uit als je Turbo probeert te activeren als de batterijen bijna op zijn, in plaats van … gewoon niet in Turbo aan gaan.

Korte samenvatting:

Helaas sluit ik deze test af met een slecht gevoel. Het had zo leuk kunnen zijn. Helaas is een SBT90.2 zelfs te veel gezocht voor zo een compacte zaklamp met 3 batterijen. Ik ben er al geen voorstander van om deze LED in een zaklamp te gebruiken met maar 1 batterij, maar dat 3 batterijen (volgens mij zitten er 3 in) hem niet eens onder dwang kunnen houden vind ik er te kort schieten. Helaas kan ik hem niet echt aanraden.

Toch interesse?

WAAR KUN JE DE IMALENT RT90 KOPEN?

Helaas is de Imalent RT90 niet langer meer beschikbaar. Kijk voor een alternatif naar onze lijst met sterkste zaklampen.

Scroll naar boven