Imalent MS12 Mini

  1. Imalent MS12 Mini introductie
  2. De zaklamp in gebruik
  3. Bouwkwaliteit
  4. LED, Lens Bezel en Reflector
  5. Afmetingen en gewicht
  6. Gebruikersinterface
  7. Prestaties
  8. Conclusie
  9. Imalent MS12 Mini kopen?

Imalent MS12 Mini introductie

Als je de lijst bekijken met de sterkste zaklampen, zul je zien dat de lijst gedomineerd wordt door eigenlijk maar 2 merken, en dat zijn Acebeam en Imalent.

Het grappige is dat beide merken een beetje stil hebben gezeten wat betreft het bereiken van de hoogste lichtopbrengst. Ik zeg niet dat ze echt stil gezeten hebben, want beide merken hebben enkele goed presterende modellen toegevoegd, maar niet in de top 3. En die trend heeft Imalent maar weer doorbroken. Ze brengt met de Imalent MS12 Mini de opvolger van de MS12 op de markt. En aangezien de MS12 een totale opbrengst van meer dan 50.000 lumen had, moet de opvolger wel een stuk sterker zijn, toch?

En dat is zeker zo, want de MS12 Mini wordt namelijk verkocht als zijnde een 65.000 lumen zaklamp. En als je ze vergelijkt, zie je waarom ze de naam hebben gewijzigd in MS12 mini.. en niet MS12 v2 of iets dergelijks.

De MS12 Mini wordt in een harde doos verzonden, met de volgende dingen:

  • De zaklamp: Imalent MS12 MINI
  • Foedraal
  • 19V oplader
  • Draagkoord
  • Reserve o-ringen
  • Handleiding

In gebruik

De naam MINI betekent niet direct dat de zaklamp echt klein is, maar dat hij een kleinere versie van de alreeds bekende MS12 is. Imalent gebruikt de model nummers zoals MS18, MS12, MS08 om aan te geven hoeveel leds er worden gebruikt.

De MS12 is inmiddels alweer een paar jaar oud, en waarschijnlijk aan een upgrade toe. De dikte van de batterijpack is aangepast, omdat hij nu 21700 batterijen bevat in plaats van 18650 batterijen. Toch is hij niet super groot, want je kan hem gewoon in een grote zak stoppen, net zoals in mijn joggingsbroek.. zie foto hieronder.

Voor sommigen blijft het een beetje lastig om de lamp voor langere tijd te gebruiken, omdat de diameter zo groot is. Daarom heeft Imalent ook een draagkoord meegeleverd. Deze kun je aan het plaatje bevestigen aan de achterkant van de zaklamp. Dit plaatje bedekt eigenlijk de oplaad poort. Ik ben er echter niet erg van overtuigd dat dit de juiste beslissing was, want dit plaatje kan gewoon losgeschroefd worden. Als je hem lang aan het koord laat bungelen, snap ik best dat hij per ongeluk een keer los kan raken.

Wat ik ook mis op de MS12 mini, is een statiefbevestiging. Veel van deze sterke lampen kunnen zo een bevestigingspunt goed gebruiken. Want dan kun je een statief gebruiken om iets te belichten.

Er is 1 ding dat ik waar ik niet heel erg blij mee ben, met de hele Imalent MS serie, en dat is de schakelaar. Deze is namelijk helemaal niet makkelijk te vinden op gevoel. Stel dat het donker is, en je moet de schakelaar vinden, dan moet je hier echt moeite voor doen. Hij is plat, en alle zijden lijken een beetje op elkaar. Het liefst had ik gezien dat Imalent een ander soort schakelaar gebruikt, of 1 met een ledje ingebouwd, zodat je hem makkelijk kan vinden. Er

De bewerking van de MS12 Mini lijkt een beetje op die van de MS08, maar met iets diepere lijnen, en ziet er daarom naar mijn mening veel beter uit. Het geeft daarnaast ook meer grip, en dat is mooi meegenomen.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

De MS12 Mini is alleen verkrijgbaar in zwart, en dat zal waarschijnlijk ook de enig kleur blijven. Andere merken, zoals Acebeam, Olight etc maken verschillende kleuren. Dat maakt ze net een beetje interessanter.

De anodisatie op de MS12 is slijtvast met type III, en heeft een matte afwerking.

De lamp bestaat eigenlijk maar uit 2 losse delen, en dat zijn de kop en de batterijpack. Het schroefdraad is geanodiseerd, zodat je gemakkelijk een lockout kunt doen door de kop een stukje los te schroeven. Het is ook lekker ingevet, en er zit 1 o-ring om het water en vocht buiten de deur te houden. Het lijkt erop dat je er nog 1 o-ring aan toe kunt voegen, mocht je nog wat zekerder willen zijn van je zaak.

Als je je druk gaat maken over water, zou ik me meer druk maken over de ventilatoren. Dit zijn er 3 op 3 zijden van de zaklamp, om de temperatuur in het gereel te houden. De MS12 Mini heeft daarom ook ‘maar’ een IP rating van IP56. Daarom zou ik deze sowieso niet echt gebruiken in natte omgevingen.

De ventilatoren maken helaas veel lawaai en verminderen hun snelheid als je de lamp schudt. Ze worden niet aangestuurd met een temperatuur controller.

In tegenstelling tot de Imalent MS08 en RS50 heeft de MS12 MINI geen plastic behuizing waarin de ventilatoren zijn ingebouwd. Deze zijn echt ingebouwd in de zaklamp zelf, en gaan vanzelf aan bij een Middle 1 of hoger. En ze blijven loeien tot de batterij leeg is.

Om te testen of ze temperatuurgeregeld zijn, zette ik hem aan in Turbo-modus zodat de ventilatoren inschakelden, en wachtte tot het 70 graden werd (ik gebruikte een Uni-T thermische camera om dit te controleren) en schakelde dan terug naar de Low-modus… de ventilatoren bleven niet aan… Ze zijn dus helaas nog steeds niet temperatuurgeregeld, maar modusgeregeld. Misschien omdat ik tijdens de test van mijn MS18 had gezien dat de ventilatoren niet aangingen, en dat de MS18 tot ongekende temperaturen opwarmde, heeft Imalent besloten dit te veranderen. In plaats daarvan schakelt de MS12 Mini de ventilatoren al aan bij 5000 lumen.

LED, lens, bezel en reflector

Er zijn een paar duidelijk verschillen te vinden tussen de MS12 en de MS12 Mini, maar het aantal leds is gelijk gebleven. De oude XHP70’s zijn nu vervangen door de nieuwere XHP70.2. Binnenkort is de MS12 Mini ook verkrijgbaar met de nieuwste XHP70.3 voor nog meer throw.

De 12 leds zitten in reflectoren met een LOP-afwerking (Light Orange Peel) die de lichtbundel iets breder maakt dan gladd reflectoren.

De bezel is helaas niet met de hand te verwijderen en is waarschijnlijk gewoon aluminium. De lens heeft een anti-reflecterende coating.

Ik gebruik de Opple Light Master 3, om de kleurtemperatuur van de lichtbundel en de CRI te meten. Dat heb ik gedaan Low, en in Medium. Ik hield de zaklamp op een afstand van ongeveer 80-90 centimeter en mat het midden van de lichtbundel.

Voor de lage stand kreeg ik de volgende metingen. Houd er rekening mee dat de Opple Light Master geen laboratoriumapparatuur is, en slechts een richtlijn.

  • CCT: 5620K
  • Ra (CRI): 67.7
  • DUV: 0.0049

Medium mode:

CCT: 5772K
Ra (CRI): 68.7
DUV: 0.0031

5600-5700K is een redelijk koele kleurtemperatuur, terwijl CRI van 67-68 niet bepaald hoog is. Maar dat is ook niet waarom deze zaklamp is gemaakt.

Afmetingen en gewicht:

Afmetingen:

AfmetingMillimeters
Lengte146.3 mm
Diameter kop84.8 mm
Diameter body56.2 mm

Gewicht

  • Gewicht Imalent MS12 Mini: 798 gram

Vergelijking zaklampen

Zie hieronder enkele bekende sterke zaklampen naast elkaar.
Group 1: Imalent MS12, Imalent MS12 Mini

Group 2: Imalent MS12 Mini, Imalent MS08, Imalent RS50

Group 3: Imalent RS50, Imalent MR90, Imalent MS12 Mini, Acebeam X45 II, Acebeam X80-GT2, Manker MK38, Acebeam X75, Acebeam X50, Imalent MS08

Gebruikersinterface

De zaklamp heeft een gebruikers interface die heel simpel is.

Beschikbare Modes:

  • Low, Mid low, Mid1, Mid2, high, turbo
  • Stroboscoop

Als de zaklamp is uitgeschakeld:

  • Schakelaar ingedrukt houden: zet ventilatoren aan
  • 1 klik: laatst gebruikte setting
  • Dubbele klik: Turbo, en herhaal voor stroboscoop
  • 3 klikken: Low mode
  • 4 klikken: lockout

Als de zaklamp is ingeschakeld:

  • Schakelaar ingedrukt houden: de zaklamp schakelt de sterkte van Low naar High en herhaalt dit weer vanaf Low
  • 1 klik: de zaklamp schakelt uit
  • Dubbele klik: Turbo
  • 3 klikken: Low

Stroboscoop:

  • Ja, met een dubbelen klik vanaf Turbo mode.

Mode memory (geheugen)

  • Ja, 1 klik vanaf de uit positie schakelt naar de laatst gebruikte mode.

PWM

  • Not visible

Lockout modus:

  • Ja, met 4+ klikken als de zaklamp uit staat. 5 klikken of meer werken ook.

Batterijen en opladen

Imalent koos ook voor een ingebouwde accu in plaats van losse batterijen. Dit was ook het geval bij de MS12, en de MS18. Een accupack heeft voordelen en tegelijkertijd ook een aantal nadelen. Hier even een korte opsomming:

Je kan de zaklamp niet meer gebruiken als de batterijen leeg zijn (je kan ze niet vervangen)
Je kunt de batterijen niet gemakkelijk vervangen als ze kapot gaan, of geen lading meer vast kunnen houden
Jet hebt een speciale oplader nodig, en in dit geval een 19V adapter

Het voordeel is dat je een set batterijen hebt met altijd hetzelfde gebruik (dus minder kans om problemen te krijgen)
Ik weet niet 100% zeker of het een functie is, maar ik kon de lamp blijven gebruiken als de stekker in het stopcontact zat.

De voedingsadapter voor het opladen heeft een uitgang van 19V en 2Ampère, en ik heb een gemiddelde gemeten van 18,8V en 1,8Ampère (32watt). Het opladen duurt ongeveer 2 uur en 10 minuten. Tijdens het opladen zijn er rode lampjes, die groen worden als het opladen klaar is. Ik had liever gezien dat Imalent overstapt naar USB-C laden, omdat je dan dezelfde lader kunt gebruiken voor verschillende merken. En niet telkens naar de juiste oplader hoeft te zoeken.

Twee kleine leds naast de schakelaar geven aan wanneer de batterij leeg is.

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gekalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

Lumenmeting:

Ook gemeten in de zeflgemaakte meet bol.

ModeOpgegeven opbrengstGemeten bij startna 30 secna 10 min
Low1.5002.0481.9551.850
Mid Low3.0003.2223.1683.047
Mid 15.0005.0304.9614.829
Mid 213.00011.27411.10410.566
High25.00026.65925.88610.487
Turbo65.000 lm68.773 lm46.750 lm10.454 lm

Zoals je kunt zien was het niet heel moeilijk om die 65.000 lumen te halen bij het opstarten. Helaas volgt Imalent ook de ANSI FL1 standaard niet, want de 30 seconden meting ligt een flink aantal lumen lager, zo rond de 46750 lumen.

Dat is overigens helemaal niet slecht. Verre van dat.

Runtime:

Zonder verder op de runtime in te gaan, zie je hieronder alle informatie die je nodig hebt.

Afstand:

Ik heb de zaklamp op verschillende afstanden gemeten. Maar helaas kwam geen enkele in de buurt van de opgegeven waardes.

ModeOpgegeven candelagemeten candelain meters
Turbo (20 meter)268,600 cd116,000 cd681 m
Turbo (5 meter start)268,600 cd152,750 cd782 m
Turbo (5 meter na 30 sec.)268,600 cd120,000 cd693 m

Ook Imalent overdrijft enorm als het om het lichtbereik gaat. Dit is niet grappig meer, want het is niet eens 50% van de opgegeven waardes.

En nu ook even vergeleken met de kleinere concurrenten. Hier zitten niet de grote jongens tussen zoals de Acebeam X70, Imalent MS18, of Imalent SR32.

Zoals als je ziet kan hij enorm goed zijn output vasthouden voor ongeveer 45 minuten.. met meer dan 10000 lumen. Dat is echt heel goed voor dit formaat zaklamp. De enige zaklamp van ongeveer dit formaat die het nog iets beter doet is de Acebeam X75.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Ingebouwde ventilatoren werken door de temperatuur laag te houden
  • Enorm fel
  • Kan meer dan 10000 lumen vast houden
  • Snel laden (2 uur en 15 minuten)

NEGATIEVE PUNTEN:

  • Ventilatoren zijn luidruchtig
  • Geen statief aansluiting
  • Haalt niet het opgegeven aantal candela
  • Low mode is nog steeds erg fel, met 1500 lumen
  • Ventilatoren worden niet aangedreven door een temperatuur sensor, maar gaan automatisch aan bij een bepaalde mode.

Korte samenvatting:

Of je deze zaklamp moet kopen of een andere? Dat ligt eraan waarvoor je hem wilt gebruiken, en welk budget je hebt. Maar het is geen overbodige luxe om ook de concurrenten te vergelijken in de lijst met sterkste zaklampen.

Als je kijkt naar de prestaties, dan moet je toegeven, dat ze erg indrukwekkend zijn. Hij kan namelijk meer dan 10.000 lumen vasthouden, en dat is geen kleinigheidje.

En is de MS12 Mini een waardige opvolger van de MS12? Ik denk het wel. Deze is sterker, kleiner, en daardoor ook makkelijker in gebruik.

Imalent MS12 mini kopen?

Je kunt 10% korting krijgen bij Imalentstore met de volgende code: 1Lumen

Scroll naar boven