Imalent MS08

Imalent MS08 review

Als je een beetje thuis bent in de wereld van extreem sterke zaklampen, dan zul je Imalent al kennen. Sinds enkele jaren domineren ze deze markt namelijk, en het begon allemaal met de Imalent MS12, met 53,000 lumens.

Daarna kwam de nog krachtigere (en even groot) Imalent MS18.

Nu zijn ze een slagje kleiner gegaan, en hebben de Imalent MS06, Imalent MS08, en Imalent MS12 Mini gebouwd. Allemaal lumenmonsters met meerdere leds en duizenden lumens. Zeg je Imalent, dan zeg je : lumenmonsters.

In de doos zitten de volgende dingen:

 • De zaklamp: Imalent MS08 + plastic shell
 • 2 laadkabels
 • Reserve o-ringen
 • Extra schroefje voor de plastic body
 • Foedraal
 • Handleiding

In gebruik

Als je de zaklamp voor het eerst ziet lijkt het misschien een beetje op een goedkope plastic zaklamp. Want de MS08 wordt namelijk geleverd met een plastic omhulsel, die gebruikt wordt voor de koeling. In deze plastic hulsel zitten 2 kleine ventilatoren en een battery verwerkt.

De battery moet apart opgeladen worden, en voedt de 2 ventilatoren aan 2 zijden.

De schakelaar is plat en een beetje verborgen, wat gelijk ook een minpunt is. Deze is namelijk niet zo makkelijk te vinden, net zoals bij andere Imalent MS zaklampen.

Helaas is er niet aan gedacht om de zaklamp op een andere manier te dragen, waardoor een statiefaansluiting mist, maar ook een draagkoord. En omdat de zaklamp zo groot is, kan dit lastig zijn om te dragen.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

Als je kijkt naar de bouwkwaliteit van Imalent, dan zit het over het algemeen wel goed. Alle Imalent MS zaklampen hebben eenzelfde zwarte coating en machinebewerking. En dat kun je mooi vinden of niet, maar ik moet zeggen dat de coating nu niet echt eruit springt. Hij is een beetje glimmend, wat ik persoonlijk minder mooi vind dan een mooie matte finish.

De schroefdraad kwam netjes ingevet, net zoals de o-ring. Het foedraal is van prima kwaliteit, maar verdient ook geen schoonheidsprijs.

LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR

Hier begint het al een beetje interessanter te worden, want we hebben ook nu weer te maken met een echte lumenmonster. De MS08 wordt namelijk verkocht als zijnde een 34000lumen zaklamp. Ja, dat is niet gelogen. En nee, dat haalt hij niet, maar daar kom ik zo op terug.

Er worden 8 leds gebruikt die allemaal in een reflector zijn verwerkt met een lichte sinaasappel effect. Dit betekent dat de lichtbundel een beetje beter wordt verspreid, waardoor de randen zachter zijn, en een vloeiendere overgang hebt van hotspot (midden van de lichtbundel) naar spill (het gebied van de lichtstraal buiten de hotspot).

Ze gebruiken CREE XHP70.2 leds om deze opbrengst te behalen. Sinds een tijdje maak ik gebruik van de Opple Light Master 3, welke de leds kan meten op kleur temperatuur, en CRI.

De Opple gaf de volgende metingen:

CCT: 5347K

Ra (CRI): 66.5

Dat betekent dat de lichtbundel redelijk koud is (koude temperatuur) en een lage CRI. Dus de kleuren worden niet heel erg goed weergegeven.

Maar vergeet niet dat als je 30000 lumen op iets richt, dat je weinig kleur kan zien… sowieso.

AFMETINGEN EN GEWICHT:

 • Lengte: 123.58 mm
 • Diameter bezel: 74 mm
 • Batterijpack: 51 mm

Gewicht:

 • Gewicht leeg: 443.4 gram
 • Met batterijen en plastic schil: 783 gram

Hieronder enkele medium grote zaklampen naast elkaar.
Van links naar rechts: Emisar D18, Acebeam X80-GT, Imalent MS08, Lumintop GT3, Acebeam X50, Olight Marauder 2.

GEBRUIKERS INTERFACE

Deze is gelukkig redelijk simpel, met een paar unieke onderdelen.

Modes:

 • Low, Mid low, Mid1, Mid2, High, Turbo

UITGESCHAKELD:

 • 1 klik: laatst gebruikte setting
 • Dubbele klik: Turbo
 • 3 klikken: Low modus
 • 4 klikken: elektronische lockout
 • Schakelaar ingedrukt houden: 2 ledjes inschakelen naast de schakelaar

INGESCHAKELD:

 • 1 klik: de zaklamp schakelt uit
 • Dubbele klik: Turbo
 • 3 klikken: Low modus
 • Schakelaar ingedrukt houden: de zaklamp schakelt de sterkte van laat naar hoog

Locatie lampje voor schakelaar

 • Er zijn 2 kleine lampjes die je aan en uit kunt zetten. Dit kan helpen om de schakelaar beter te vinden. Helaas vind ik dit niet echt een goeie oplossing. Ik had lievere een fysieke hulp gehad, bijvoorbeeld door de schakelaar voor groter te maken, uit laten steken, of een combinatie van een verhoging, en een soort ring eromheen. De lampjes kun je activeren als de zaklamp is uitgeschakeld, door 3 seconden op de knop te drukken

Waarschuwing lege batterij:

 • De lampjes aan 2 zijden van de zaklamp gaan knipperen als de batterijen leeg raken

Lock-out modus:

 • Er zit een elektrische lockout modus op. Deze kun je activeren door 4 of meer keer te klikken als de zaklamp uit staat. Je kunt dus ook 5 keer klikken of 10 keer.. het werkt allemaal hetzelfde.

PWM

 • Ik heb geen PWM kunnen zien met het blote oog.

BATTERIJEN EN OPLADEN

Terwijl sommige fabrikanten gebruik maken van battery packs, heeft de MS08 nog gewoon losse batterijen. Deze worden meegeleverd om zo te kunnen garanderen dat de lamp het beste presteert.

Zodra je deze 3 batterijen gaat gebruiken, moet je ze nooit meer met andere batterijen gaan mixen. Dus niet 2 van deze 3 gaan gebruiken, plus 1 van een ander merk. Als je ze altijd bij elkaar houdt, in dezelfde lamp, zullen ze dezelfde slijtage krijgen. Dit heeft vooral te maken met veiligheid voor alle batterijen, de zaklamp, en voor jezelf.

Laden gaat dmv de bijgeleverde USB kabels. Aan de ene uiteinde heb je een USB-A connector, terwijl je aan de ander uiteinde een magnetische connector hebt. Het zijn 2 dezelfde kabels, met 1 voor de zaklamp, en 1 voor de plastic schil met ventilatoren. Deze batterij voor de ventilatoren is maar klein, en kan de zaklamp voor 2 uur koelen.

Het laden van de batterijen in de zaklamp duurt ongeveer 6-6.5 uur.

Zie foto’s hieronder

Prestaties

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gecalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

Lumen:

Hier een overzichtje met mijn metingen.

ModesSpecsBij inschakelenna 30secna 10min
Low300357356344
Middle Low700570569592
Middle 12.0001.6121.6061.519
Middle 25.0003.8863.7883.589
High10.0008.7668.2636.038
Turbo34.000 lm25.745 lm19.615 lm6.049 lm

Zoals je ziet haalt hij de 34000 lumens niet, ook niet bij inschakeling van de zaklamp. Dat is namelijk het moment dat de meeste zaklampen de hoogste lichtopbrengst hebben.

Ik moet wel eerlijk zeggen dat 20000 lumen niet verkeerd is.

Runtime:

Turbo begint rond de 25.000 lumen en zakt binnen een minuut naar ongeveer 6800 lumen. Daarna vermindert de sterkte beetje bij beetje, tot hij bij 56 minuten uitschakelt.

High begint rond 8800 lumen, en zakt tot ongeveer 6600 lumen binnen 3 minuten. Daarna wordt hij ook beetje bij beetje zwakker tot hij uitschakelt bij 54 minuten. Dus iets korter dan Turbo.

Middle2  begint rond 3850 lumen, en verzwakt ook beetje bij beetje, tot hij bij 1 uur en 29 minuten uitschakelt.

Middle 1 begint rond 1630 lumen, en na 5 uur en 4 minuten schakelt uit.. De laatst gemeten sterkte was 560 lumen.

Middle Low begon rond 616 lumen. Na 19 uur en 20 minuten schakelt ook deze uit. Laatste gemeten output was 160 lumen.

Low: duurt 34 uur en 53 minuten.

Afstand:

Deze is gemeten met een Hagner E4-X luxmeter op 5 meter afstand, en opgeschreven 30 seconden na inschakeling

ModusSpecsCandelasin meters
Low1.00063
Med low1.75084
Middle 14.975141
Middle 211.000210
High25.025316
Turbo136.000 cd60.000 cd490

Helaas Dus hij kan makkelijk 1 kilometer schijnen, alhoewel de sterkte dan af is genomen tot 0.25 lux. Dus alleen voldoende om wat licht te zien bewegen. Dus daarom belangrijk om geen specificaties klakkeloos over te nemen.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/4 sec, 5000K.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

 • Super fel
 • Actieve koeling met extra ventilatoren
 • Komt met goeie kwaliteit batterijen
 • Komt met usb kabels

NEGATIEVE PUNTEN:

 • Haalt na lange na niet de afstand die aan wordt gegeven in de handleiding en advertenties
 • Er is geen verbinding tussen de ventilatoren en de zaklamp, waardoor je ze altijd afzonderlijk moet gebruiken.
 • Laden gaat alleen met meegeleverde speciale kabel, en niet met USB-C bijvoorbeeld

Korte samenvatting:

Alhoewel hij niet zo fel is als hij wordt geadverteerd, en ook niet zo ver kan schijnen, is het toch een ontzettend sterke zaklamp. Een dikke 25.000 lumen tijdens inschakeling, en 19000 na 30 seconden is nog steeds ontzettend sterk.

Als je het niet erg vindt om de batterij van de plastic ‘schil’ apart op te laden, en afzonderlijk te gebruiken. Als je geen statiefkoppeling mist, of draagkoord, dan is het een goede keus.

WAAR KUN JE DE IMALENT MS08 KOPEN?

Hier kun je de zaklamp kopen. Mocht hij niet meer in voorraad zijn, zou ik zeker even in mijn lijst met sterkste zaklampen kijken voor een alternatief.

Scroll naar boven