CONVOY C8+

Reviewer: Pieter

INTRODUCTIE

De lamp komt netjes verpakt in een foam verpakt pakketje zodat de lamp niet beschadigt tijdens transport. De verpakking ziet er niet heel stijlvol uit, de lamp komt in een heel simple wit kartonnen doosje met een sticker waarop een productcode en type is vermeld. De lamp zelf zit verpakt in een bubbelplastic zakje. Echter laat je niet misleiden door de eenvoudige verpakking, de verassing komt als je de lamp uitpakt.

WAAR KUN JE DE CONVOY C8+ KOPEN

De Convoy C8+ is te koop met verschillende soorten LEDs, dus kijk even welke je precies zoek. De SST40 heeft meer output, maar schijnt iet minder ver dan de KW CSLNM1.TG. Dus of meer licht, met iets bredere straal voor de SST40. Of een smallere straal die verder schijnt met de Osram KW CSLNM1.TG

DE LAMP IN GEBRUIK

Eenmaal uitgepakt zie je dat je een kwalitatief hoogstaand product in handen hebt, de bouwkwaliteit is uitstekend, alles past perfect in elkaar, voelt degelijk aan. De anodiseerlaag is mat zwart Type Military HA III an pakt lekker vast, dit type anodisatie geeft veel grip en is niet glad zoals je soms met andere geanodiseerde aluminiumdelen wel eens hebt (denk bijvoorbeeld aan greepjes van lades) 

KNURLING (de karteling van de zaklamp)

De buis heeft een diamantvormig opgeruwd patroon wat eveneens veel grip geeft en het ziet er optisch goed uit. De schakelaar heeft een zwart rubberen afdekkap en voelt degelijk aan, en standard word teen de schakelaar een afneembare draagriem meegeleverd. Ook is het mogelijk om de zaklamp op de achterkant neer te zetten wat handig kan zijn als je voor een bepaalde klus eventjes je handen vrij wilt hebben.

SCHROEFDRAAD EN COATING

Het schroefdraad van de batterijbuis is rechthoekig getapt waardoor de lamp goed in elkaar is te zetten en je deze dus heel vaak kunt openen en sluiten, iets wat met standard schroefdraad al snel problemen kan geven, omdat door veel gebruik de slijtage snel toeneemt en de draad niet meer 100% goed in elkaar valt, waardoor deze steeds lastiger in elkaar te zetten is, wat met deze draad dus niet het geval is. De achterkant van de buis is netjes geanodiseerd, zodat je de eindkap met schakelaar een slag kunt losdraaien (tailcap lockout) ter voorkomen van het per ongeluk aanzetten van de lamp. Zie bovenstaande foto.

LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR

De Led zit op een koperen DTP board (Deze afkorting staat voor direct thermal path). Dit houdt in dat er een directe thermische verbinding is van de print waarop de LED is gemonteerd naar de behuizing van de zaklamp. Hierdoor kan de warmte welke wordt gegenereerd door de LED direct worden opgenomen naar de behuizing van de zaklamp. Deze koeling komt ten goede aan de lichtopbrengst omdat een LED minder efficiënt wordt bij hogere temperatuur. Bij goedkopere lampen met minder goede thermische eigenschappen gebeurt het vaak dat de hoeveelheid licht (output) van de LED snel keldert doordat de LED zijn warmte niet goed kwijt kan. In het geval van de C8 is de warmte distributie zeer goed.

De MCPCB zit netjes gemonteerd op de zaklamp via 2 schroeven zodat de DTP goed termisch zit verbonden met de behuizing van de lamp en de LED via de DTP zijn warmte afgifte goed kwijt kan via de behuizing van het hoofd van de lamp welke uit 1 stuk bestaat (shelf design.)

Om de led zit een exact passende pakking waarop de opening van de reflector precies aansluit, wat voorkomt dat de voedingsdraden van de LED niet tegen de reflector aankomen. De gladde reflector zit netjes opgesloten in de kop van de zaklamp via een geschroefde aluminium behuizing ring bovenop de ‘kop’en wordt hierdoor stevig bijeengehouden.

Aan de binnenkant van de geschroefde aluminium behuizing ring (bezel) zit een rubberen pakkingring om vocht en stof buiten te houden en een Anti Reflective gecoate glazen lens, iets wat bij de meeste lampen niet standard is. Vaak word teen standard glazen lens geleverd.De reflector ziet er kwalitatief goed uit en geeft door zijn vorm voornamelijk ‘throw’ dat wil zeggen dat de lichtbundel voornamelijk de verte in gaat (vergelijkbaar met een lange rechte straal) , met een kleine spill (lek) zodat ook de omgeving verlicht wordt. Indien je meer op zoek bent naar een wat bredere straal dan is dit niet de beste keuze. Doordat het ontwerp zo is gekozen dat de reflector is gefixeerd is het niet mogelijk de lichtstraal te veranderen (iets wat met een
Zoomable zaklamp wel mogelijk is.

AFMETINGEN EN GEWICHT:

 • Diameter van de kop : 44.5mm
 • Lengte : 142mm
 • Diameter van batterijhouder : 25.2mm
 • Gewicht : 148g 
convoy-c8plus-5

GEBRUIKERS INTERFACE

De firmware van deze lamp is uitgevoerd met de ‘Biscotti firmware’ (zie foto) en vind ik zelf heel prettig om te gebruiken. Het grote voordeel van deze firmware is dat je zelf een mode kan kiezen met de standen van de lamp welke jij het prettigste vindt. Bij veel lampen heb je geen keuze en ben je afhankelijk van wat de fabricant biedt en heb je standaard 4 helderheidsniveaus. Standaard wordt de lamp afgeleverd met een aantal helderheidsniveaus met aansluitend de blinky
modes (allerlei stroboscoop varianten, SOS, Police strobe en dergelijke) waar ik persoonlijk niet zo van houd.

Om een andere modegroep te selecteren, bijvoorbeeld mode groep 8, schakel je de lamp in, druk je minimal 10x op de schakelaar, maar druk je hem niet helemaal in (je moet de schakelaar niet zo ver in drukken dat hij ‘klikt’), indien je dit juist gedaan hebt volgt er nu een zeer snelle stroboscoopstraal /lichtflits welke circa 2 seconden duurt. Indien je tijdens deze ‘BZZZ’ zoals de flowchart hem noemt weer de schakelaar half indrukt, zal de lamp via het knipperen met lichtsignalen aangeven in welke mode je zit en cyclisch de modegroep doorlopen. Om bijvoorbeeld modegroep 8 te selecteren moet je dus wachten tot de lamp 8 maal knippert en tijdens de 8x maal dat er wordt genkipperd wederom de schakelaar half indrukken. Op deze manier is Modegroep 8 geselecteerd en beschik je over helderheidsniveaus
0,1, 1, 10, 50%

De helderheidsniveaus kun je selecteren door de lamp aan te zetten en daarna de schakelaar snel half in te drukken om het volgende niveau te selecteren tot het gewenste helderheidsniveau.

De geheugenfunctie kan je op dezelfde manier aan en uit zetten, indien je de geheugenfunctie niet aan zet zal de lamp altijd aan gaan op het niveau volgens de modegroep (dus in modegroep 8 is dat 0,1 %) Als de geheugenfunctie is ingeschakeld onthoudt hij de laatst gebruikte stand.

Zoals gezegd ben ik zelf erg enthousiast over deze firmware, omdat je vrij bent in de keuze van de niveaus en eventuele stroboscoopmodes.

Performance

De lamp beschikt over een stroom gereguleerde driver met 8x AMC7135 chips. Elke chip is goed voor ca 380mA dus in total zou deze lamp 3 A max gebruiken.  Op een volle 18650 Samsung 30Q meet ik na inschakelen met mijn multimeter 2,96 Ampere ,echter na 30s is dit afgenomen tot 2,79A.
De lamp geeft een mooie rechte straal waardoor je objecten in de verte goed kunt laten oplichten. Dit is dus een echte schijnwerper oftewel thrower.

Op de foto’s met de beamshots zijn de bomen op het einde volgens Google maps 350 meter verderop. Verder is het verschil te zien tussen de C8+ en mijn oude C8 en is duidelijk het kleurverschil te zien. De intensiteit van mijn oude C8 is iets hoger, echter gaat dat vergelijk niet helemaal direct met elkaar op, omdat ik de driver van mijn oude C8 heb verwisseld voor een FET driver. Al met al is de intensiteit van de standard driver zeer goed zoals op de foto’s is te zien.

convoy-c8plus-13

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

 • Handzaam formaat
 • Uitstekende prijs kwaliteit verhouding!
 • Veelzijdige User Interface
 • Zeer goede specificaties

NEGATIEVE PUNTEN:

 • Geen sideswitch, wat makkelijker is om modes te kiezen
  Fixed beam, met een rechte straal, waardoor de lamp binnenshuis minder nuttig is.

Korte samenvatting:

Convoy heeft met de C8+ een grote stap vooruit gezet en heeft een zeer interessante zaklamp op de markt gebracht met uitstekende specificities voor een uitstekende prijs. De specificaties van deze lamp zijn zelfs beter dan van veel vergelijkbare zaklampen van sommige gerenommeerde merken!

Deze zaklamp is zijn prijs meer dan waard en is een echte aanrader voor iedereen die een zaklamp zoekt om buitenshuis over grote afstand dingen te kunnen onderscheiden. De benchmark welke Convoy heeft gezet met deze lamp is fenomenaal, zeker gezien de prijs kwaliteitsverhouding, want voor de prijs hoef je het eigenlijk niet te laten.

De C8+ is een handige lamp in een handzaam format en hierdoor is hij voor allerlei taken in te zetten. Eigenlijk mag deze lamp niet in je collectie ontbreken!!

WAAR KUN JE DE CONVOY C8+ KOPEN

De Convoy C8+ is te koop met verschillende soorten LEDs, dus kijk even welke je precies zoek. De SST40 heeft meer output, maar schijnt iet minder ver dan de KW CSLNM1.TG. Dus of meer licht, met iets bredere straal voor de SST40. Of een smallere straal die verder schijnt met de Osram KW CSLNM1.TG

Scroll naar boven