Astrolux MF05
Zaklamp met 3km bereik: (Mateminco MT90P)
Introductie
Eerlijk gezegd doet deze lamp de naam niet veel eer aan. Hij past niet in je zak, en al zou hij erin passen, dan heb je binnen 3 minuten een zere rug.
Dit ding is gigantisch in omtrek, en in gewicht. Maar omdat ik graag de felste en verst schijnende zaklampen in bezit heb, kon ik deze niet links laten liggen. Dus daarom heb ik de Astorlux MF05 gekocht, en speciaal voor jou getest… Of deed ik dat gewoon voor mezelf? Ach fijn… laten we snel verder gaan.
Oh, de Astrolux MF05 is dezelfde zaklamp als de Mateminco MT90P.
In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:
- De zaklamp zelf, Astrolux MF05 / Mateminco MT90P
- Draagriem
- Draagtas om de lamp in te vervoeren (dus geen holster)
- Reserve o-ring
- Statiefring om kleinere schroeven voor statieven te gebruiken
- Regenhoes voor de draagtas
- Een handvat met ingebouwde ventilator om de zaklamp te koelen.
De zaklamp wordt verkocht onder 2 namen, het zijn precies dezelfde lampen. Namelijk: Astrolux MF05 en Mateminco MT90P
In gebruik
Deze schijnwerper zaklamp is buiten proporties. Ik heb nog nooit zo een gigantische lamp gezien of gehad. De draagdriem die er bij werd geleverd is een must. Je kunt de lamp echt niet lang in je hand houden zonder er last van te krijgen.
Als je de handvat in de lamp schuift en vastschroeft heb je nog een beetje een handzame lamp, maar de kop heeft zoveel gewicht dat hij automatisch naar voren hangt. Dit is ook een nadeel, want je moet daarmee meer kracht gebruiken om de lamp recht te houden. Het voordeel van de schouderriem is natuurlijk dan je hem tegen je lichaam aan kunt houden.
Je kan hem ook op z’n staart zetten, maar dat zou ik niet aanbevelen. Als hij omvalt horen de buren het. Dit ding is massief.
De schakelaar zit in de kop verwerkt en zit op een redelijk goede plek. Helaas brandt er geen lampje om te zien of de schakelaar is ingeschakeld. Oh, en voor ik het vergeet te zeggen, zou ik eerst de plastic bescherming van het glas verwijderen voor je hem gaat testen. FAIL.. je kunt waarschijnlijk al bedenken wat ik heb gedaan. Precies. Dat ding gemeten met de plastic beschermlaag nog op de lens.
Ventilator waarschuwing
Als je de handleiding wilt gaan lezen, zul je er niet achter komen hoe je de ventilator activeert. Je moet namelijk 3 keer klikken om hem aan te zetten. 1 klik en 2 klikken doen beiden niets.
Ook moet je de tailcap goed aandraaien met iets hards, het lukt niet makkelijk met je vingers!
Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie
De bouwkwaliteit is gewoon goed, net zoals alle andere Astrolux lampen die ik heb. Volgens mij heb ik er een stuk of 5. Als ik moet klagen zou het zijn over de schroeven die je moet gebruiken om de handgrip vast te maken, want die lijken niet van hele hoge kwaliteit. Ook de manier waarop de batterijhouders zijn ontworpen vind ik apart. Ik had veel liever gehad dat het 1 lange batterijhouder was i.p.v. 2 korte houders met een rare tussenschijf. Kijk maar naar de afbeeldingen. Ook zie je dat de veertjes die gebruikt zijn erg dun zijn, en dat hebben ze ‘opgelost’ door een bypass te maken. Waarom ze niet gewoon een dubbelen veer hebben gebruikt snap ik niet helemaal.
Nog een dingetje. De plaats waar je het statief moet vastmaken zit vaak dichtbij de kop. (Bijna) Alle zaklampen die ik heb, hebben te weinig ruimte rond het schroefgat om een grote statiefplaat vast te maken. Je kan alleen van die snelkoppelingsplaatjes gebruiken helaas. Met dit gewicht heb je echt een goed en stabiel statief nodig, en die hebben vaak een grotere snelkoppelingsplaat. Of dit dus mijn probleem is of van alle zaklampen durf ik niet te zeggen.
Als laatste nog een puntje over de bijgeleverde handvat of draagarm. Deze heeft een ingebouwde ventilator om de zaklamp af te koelen. Helaas is het niet makkelijk om de schroef met de hand vast te draaien zodat je gereedschap of een munt nodig hebt om het vast te schroeven. Helaas beschadig je hiermee wel de coating van deze schroefdop. Dit is volgens mij nog het ‘ergste’ van allemaal.
De accessoires zien er allemaal prima uit. Alles is goed ingesmeerd en verpakt.
LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR
Je zou het bijna niet denken, maar de Astrolux MF05 heeft maar 1 ledje. Het is geen minuscuul ledje zoals je misschien zou denken, maar de Luminus SBT90.2. Een 3V LED die veel ampere kan trekken en verdragen. De Led zit op een koperen MCPCB om zo snel mogelijk de hitte weg te halen van de LED. Als dit niet gebeurt zul je nog sneller de felheid zien zakken en zelfs de LED kunnen beschadigen.
De bezel is gewoon aluminium en geen roestvrij staal. Dat zou de lamp nog een stuk duurder maken, en het heeft ook weinig zin met deze grootte en het gewicht.
De reflector is glad, zodat de beam extra ver kan schijnen.
AFMETINGEN EN GEWICHT:
- Lengte: 426 mm
- Diameter kop: 160 mm
- Diameter reflector 145 mm
- Batterijpack: 53 mm
Gewicht:
- Gewicht met batterijen: 3423 gram
- Handvat met Samsung 40T batterij: 548.5 gram
- Gewicht compleet met batterijen en handvat: 3989 gram
Schijnwerpers
Hieronder een vergelijking qua grootte met de verst schijnende LED zaklampen die er op dit moment zijn.
Eerste foto vergelijken met de Acebeam TK75
Tweede foto vergeleken met de Lumintop BLF GT90
Derde foto vergeleken met andere bekende schijnwerpers, van links naar rechts: 18650 batterij, Lumintop GT Mini, Astrolux FT03, Acebeam K75, Lumintop BLF GT90 en Astrolux MF05
GEBRUIKERS INTERFACE
De MF05 zaklamp gebruikt 2 user interfaces, namelijk met de lamp en de ventilator.
De ventilator activeer je door 3 keer te klikken! Ik weet het, lekker handig. Als je schakelaar van de ventilator 5 keer klikt gaat hij in de lockout modus. Herhaal dit om er weer uit te gaan.
Bij 6 keer klikken komt hij in een soort slaapmodus terecht. Of een echt lockout modus. Je kan er dan niet meer uitkomen. Je moet dan echt even de achterkap losdraaien om de verbinding te verbreken. Het lijkt dezelfde user interface te gebruiken als de zaklamp zelf, maar Momentary werkt dus niet.
Modes:
- Moon, Low, Mid1, Mid2, High, Turbo
- Strobe
Vanaf UIT:
- Schakelaar ingedrukt houden: Moon mode (maan modus)
- 1 klik: Low
- Dubbele klik: Turbo
- 3 klikken: Strobe (zie verdere omschrijving bij de strobscoop uitleg hieronder)
- 4 klikken: battery voltage controle
- 5 klikken: elektronische lockout (herhaal om te deactiveren)
- 6 klikken: Momentary On
Vanaf AAN:
- Schakelaar ingedrukt houden: de zaklamp schakelt uit
- 1 klik: Loop door het menu van laag naar hoog
- Dubbele klik: Turbo
- 3 klikken: Strobe
- 4 klikken: niets
- 5 klikken: lock-out
Locatie lampje voor schakelaar
- Deze wordt standaard niet gebruikt zoals bij andere Astrolux zaklampen. Je kan hem gebruiken om de batterij voltage te meten door 4 keer klikken in de uit-positie.
- 3 x blinken even stoppen en 7 keer blinken = 3,7 Volt
- 4 x blinken even stoppen en 1 blink = 4,1 Volt
Waarschuwing lege batterij:
- Nee, hij wordt gewoon dimmer richting het einde van z’n batterijen. En dan stopt er abrupt mee.
Stroboscoop
- Er zijn er 4
- Je kan het stroboscoop menu activeren door 3 keer te klikken als de zaklamp aan of uit staat.
- Als hij in de stroboscoop modus staat kun je met 2 klikken door de 4 verschillende modes heengaan, Strobe, Strobe langzaam, SOS en Beacon.
Lock-out modus:
- ja, door 5 keer te klikken vanuit de Uit en Aan positie.
- Dit werkt ook voor de ventilator
PWM
- Ik heb geen PWM kunnen zien met het blote oog.
BATTERIJEN EN OPLADEN
De MF05 gebruikt een aparte manier van batterijhouders. Het zijn 2 losse houders met een speciaal tussenstukje. De batterijhouders hebben geen Reverse Polarity protectie, dus je moet goed opletten hoe je de batterijen erin steekt. Doe je het de verkeerde kant op, dan ben je waarschijnlijk een batterij.. of meerdere kwijt.
Als je de batterijhouders goed bekijkt zie je dat de veren die tegen de batterij drukken enkelvoudig zijn. Grote zaklampen met veel power gebruiken vaak dubbele veren. Dit verlaagt de weerstand en kan daardoor meer stroom leveren. Deze batterijhouders hebben een Bypass d.m.v. een stukje draad. Deze bypass is ook gebruikt bij de veer van de driver zelf. Waarom ze niet voor 1 lange batterijhouder en dubbele veren hebben gekozen snap ik niet helemaal.
Misschien heeft het te maken met de toepassing van protected batterijen. Een dubbele veer zou te stijf en dik zijn voor protected batterijen, want die passen er ook in. Vaak moeten er concessies gemaakt worden, en dit is er dus 1 van. De bypass zal zeker helpen in dit gevallen om toch dat beetje extra stroom te kunnen leveren.
Handgrip
De handgrip trekt ongeveer 1.5 Ampere, waardoor een 4000mAh ongeveer 2.5 uur meegaat. Tijdens de runtime tests kwam ik hierachter want als je de koeling aan hebt staat in High zal de ventilator eerst uitgaan voor de zaklamp uit gaat. Zie hieronder bij de prestaties hoe de runtime eruit ziet.
Prestaties
De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gecalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.
Lumens
Deze zijn gemeten met 8* Samsung INR18650 30Q batterijen, 30 seconden na activatie.
Modus | Specificaties | Gemeten | Output bij aanzetten |
---|---|---|---|
Moon | 2.1 | 1.88 lm | |
Low | 92 | 155 lm | |
Mid1 | 641 | 614 lm | |
Mid2 | 1650 | 1831 lm | |
High | 3600 | 3375 lm | |
Turbo | 7500 lm | 5094 lm | 5450 lm |
Mijn metingen moet je met een korrel zout nemen, omdat de kop van de zaklamp veel te groot is voor mijn integrating sphere. Dus neem het als indicatie, en niet als absolute waarheid. Deze zijn gemeten zijn gedaan zonder enige extra koeling.
Zoals je ziet verliest hij ongeveer 10% van zijn output binnen de eerste 30 seconden.
Volgens de specificaties zou hij dus 7000 lumens moeten kunnen produceren. Helaas kan ik door de grootte dat niet concluderen. Ik kan het zowel niet bevestigen als ontkrachten.
Runtime:
Voor de runtime test heb ik Samsung INR18650 30Q gebruikt. Deze gebruik ik tegenwoordig voor al mijn testen om een betere vergelijking te maken. Een Sony VTC6 zou wellicht nog iets meer kunnen trekken, maar die heb ik niet, en van de Sony VTC5A heb ik er maar 4.
Turbo mode
Allereerst kijken we naar de Turbo mode, en dan met name zonder en met koeling.
Zoals je ziet heeft de ventilator zeker invloed op de prestaties, maar misschien niet helemaal zoals je verwacht. Toch is het zeker aan te bevelen de ventilator in Turbo te gebruiken als de omgevingstemperatuur ook niet koud is. Voor het grootendeel van de eerste 50 minuten is hij met koeling een stukje feller, maar daarna zakt hij juist lager dan zonder koeling. Door de warmte heeft waarschijnlijk de driver een stapje terug gezet, en op lagere ampere gewerkt, hierdoor kan hij dus net iets langer die output vasthouden.
Met koeling werkt Turbo ongeveer 1 uur en 37 minuten tot hij opeens zakt naar ongeveer 140 lumens. Dat is eigenlijk wel het einde van de runtime. Die 140 lumens houdt hij nog wel langer als 1.5 uur vast.
High mode:
In de high mode zie je niet zo een heel erg groot verschil, alhoewel hij wel de output iets langer en stabieler houdt. De totale runtime is ook net iets langer met koeling. Helaas stopte de koeling al rond 2.5 uur omdat de batterij op was. Het is dus aan te bevelen alleen de ventilator in Turbo te gebruiken. Vanaf High heeft het te weinig zin, omdat de LED en kop van de zaklamp gewoon niet te warm worden.
Hieronder zie je Turbo, High, Med 2 en Med1.
Afstand:
Het allerleukste aan dit monster van bijna 4 kilo is wel de afstand die hij kan bereiken. Ik heb de lux gemeten op 20 meter afstand en kwam tot de volgende nummers:
- Moon: 1.600 cd ( 80 meter)
- Low: 96.000 cd ( 620 meter)
- Mid1: 350.800 cd ( 1185 meter)
- Mid2: 1.052.000 cd ( 2051 meter)
- High: 1.932.000 cd ( 2780 meter)
- Turbo: 2.844.000 cd ( 3373 meter) (2.8 miljoen candela)
Dus hij kan makkelijk 3 kilometer ver schijnen. Dat is gigantisch. Hou wel in de gaten, dat deze afstand is berekend volgens de ANSI FL1 standaard. Dat betekent dat de lichtsterkte op die afstand ia afgenomen tot 0.25 Lux. Dit komt ongeveer overeen met het licht dat van de maan ons bereikt.
Beamshots:
Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 100mm F4, Iso 1600, 1/2 sec, 5000K.
De afstand tot de eerste toren is ongeveer 450 meter
De afstand tot de 2e toren is ongeveer 650 meter
CONCLUSIE
POSITIEVE PUNTEN:
- Schijnt super ver, namelijk 3.3 kilometer (verst reikende LED zaklamp ter wereld op het moment van schrijven, sept 2020.)
- Veel accessoires meegeleverd
- Kan met protected en unprotected batterijen werken, en ook met button top en flat tops
NEGATIEVE PUNTEN:
- Geen omschrijving van de UI van de ventilator
- Enkele veren bij de batterijhouders.
- 6 keer klikken voor ventilator schakelt hem uit om nooit meer aan te komen, behalve als je de knop er even afdraait van de batterij insteek.
- Batterij van ventilator gaat maar 2.5 uur mee
Korte samenvatting:
Een zaklamp die je niet zomaar ongezien mee kan nemen. Maar daar is deze natuurlijk niet voor bedoeld. Met een bereik van 3.3 kilometer laat je werkelijk 100% van alle LED-zaklampen achter zich. Helaas ben je er nog niet met een zaklamp, want je moet ook nog 9 batterijen kopen. 8*18650 en 1*21700 voor de ventilator.
Enkele kleine dingetjes die ik ben tegengekomen hebben te maken met de batterijhouders en de ventilator. Voor de rest is dit ding zo gigantisch en verreikend dat je hem gewoon een hoog cijfer moet geven. Van de 5 sterren zou ik er 4 inkleuren!
Astrolux MF05 / Mateminco MT90P Kopen?
Als je bij Nealsgadgets besteld, dan kun je met mijn unieke kortingscode 15% korting krijgen: lumenmonsters