Action zaklamp: 500 lumen LED tactical Flashlight review

21700 Zaklampje van de action?

Introductie


Na het reviewen van de 1000 lumen Action zaklamp kwam ik nog een andere zaklamp tegen bij de Action. Dit keer was die 4 euro en zat er zelfs een opbergdoosje bij. Waarschijnlijk betaal je voor dit opbergdoosje alleen al 4 euro in een andere winkel.

Ik ben absoluut geen fan van 3AAA zaklampen en van dit soort lampen.  Toch wilde ik deze ook testen om te zien hoe goed/slecht dit ding is van de Action.

Dit soort zaklampen zijn heel populair op ebay en aliexpress. Daar betaal je er ongeveer 10-15 dollar voor. Dus 4 euro bij de Action is niet slecht.

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

 • De Action tactical zaklamp
 • Opberg doosje

In gebruik


De lamp wordt zonder batterijen geleverd. Voor de test heb ik een setje A-force batterijen gekocht van de Action, mede omdat die batterijen een goede prijs-prestatie hebben. Ik heb wel eens eerder de rode panasonic batterijen, dure duracell batterijen en de Aforce tegen elkaar getest, en toen kwamen de Aforce er heel goed uit. Dat waren overigens de AA variant. Maar goed.

De zaklamp heeft een zoomkop, net als zijn grotere Action 1000 lumen 3D big torch. Dit betekent dat je de lichtbundel kan regelen om juist een brede straal of smalle straal te gebruiken. Dit gaat wel ten koste van de prestaties, maar daar komne we later nog op terug.

De omvang van het batterijhuis (body) is fijn, omdat het 3AAA batterijen gebruikt. Helaas vind ik deze keuze altijd heel fout! 3AAA zijn net genoeg om de krachtiger LEDs aan te krijgen, maar ze hebben veel te weinig kracht en veel te weinig inhoud om goed te presteren. Daarom raad ik nooit aan om een 3AAA zaklamp te kopen. Ook niet voor die lampen voor in huis die aangaan als er iets beweegt. Koop altijd een lamp met AA batterijen op z'n minst.

De plastic opbergdoos is wel iets leuks. Helaas is er niet heel erg goed nagedacht over de plaatsing van het koord, want vaak als je de doos dicht wilt doen, zit het koord net achter zo een lip zodat hij niet dicht klikt.

Tailstand? 

Ja, hij kan zo staan, en staat iets stabieler als je het draagkoord niet gebruikt.

Onderstaande afbeelding: zoek het verschil.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie


Kwaliteit is heel laag, maar prima voor een 4 euro zaklamp. Eigenlijk kan ik het wel een 3 euro zaklamp noemen omdat de opbergbox ook wel 1 euro waard is :--)

Het schroefdraad van de tacilcap is kaal zodat hij altijd contact maakt. Gelukkig is de schakelaar mechanisch zodat de batterijen niet langzaam leeglopen.

De O-ring en schroefdraad zijn niet ingesmeerd met siliconenvet, dus dat moet je zelf nog doen. Anodisatie (coating) van de zaklamp is okay voor de prijs, maar kwam ook net zoals zijn grotere broer met een paar beschadigingen. Veel minder welteverstaan, maar het viel wel op.

In principe maakt de opbergbox dit een nog betere deal omdat je die kan gebruiken voor meerdere doeleinden, bijvoorbeeld om meerder zaklampen in op te bergen of als onderdelen box. Genoeg manieren om te gebruiken dus. De kwaliteit van de doos is niet heel hoog en ook het touwtje zit een beetje op een rare plek, maar als je dit weet kun je hier prima mee omgaan.

LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR


Een typische zoomlens. De uitgezoemde lichtbundel is heel wijd en geeft een redelijk egale verspreiding van het licht. Ingezoemd is die spuug lelijk. Ook dat hoort bij het beestje.

Helaas is de 'bezel' gewoon onderdeel van de kop. Het lijkt door de bewerking van het aluminium of het een bezel is, maar is het dus niet. De randjes zijn redelijk scherp, waardoor je er makkelijk glas mee zou kunnen breken. Al moet het glas niet te sterk zijn dan.

Er zit een plastic convex lens in, die je eventueel aan de achterkant zou kunnen beplakken met raamfolie zoals DC Fix. Dan heb je niet zo een spuuglelijke hotspot. Het enige nadeel is dat je dan niet zo ver kan schijnen.

Kleur weergave is niet echt om over naar huis te schrijven, dit zie je vooral dus als je helemaal inzoomt. De LED is trouwens een neppe Cree XML. De oude XML welteverstaan. Maar goed, we hebben het nog steeds over en 4 euro zaklamp.

AFMETINGEN EN GEWICHT:


 • Lengte uitgezoemd: 130.6 mm
 • Lengte ingezoom: 139mm
 • Diameter kop:   38.47mm
 • Batterijpack:  27.71mm

Gewicht:

 • Gewicht met 4 Eneloop batterijen : 150.4 gram

Zie hieronder enkele bekende batterijen en echte tactische zaklampen naast elkaar.
Van links naar rechts: Eneloop AA, 18650 batterij, 21700 batterij, Fenix PD35 Tac, Fenix PD36R, Thrunite TN12 v4.

action-500lumen-3aaa-30
action-500lumen-3aaa-31

GEBRUIKERS INTERFACE


De gevreesde next-mode memory. Dit betekent dat je de volgende keer dat je de zaklamp aanzet de mode na jouw laatst gebruikte is.

De driver gaat van Hoog- Medium -Low -Strobe -SOS?

Zodra je dus de zakalmp in Low hebt gebruikt en je de zaklamp dan uitzet. De volgende keer dat je hem aanzet gaat hij aan in Strobe. Om te schakelen tussen de modus moet je de schakelaar half indrukken. Dit werkt alleen bij reverse-clickies.

Een reverse-clicky kan alleen de lamp aanzetten als de schakelaar helemaal is ingedrukt en je een klik hoort. Daarna gaat hij pas aan. Een forward clicky geeft al licht als je de schakelaar nog maar half indrukt. Het meerendeel van de zaklampen zijn reverse-clicky switches.  Deze dus ook.

Je weet door deze gebruikersinterface nooit in welke modus je zit... Niet prettig dus.

Modes:

 • High-Medium-Low-Strobe-Sos

Vanaf UIT:

 • 1 klik: de mode na jouw laatst gebruike
 • Dubbele klik: Uit

Van AAN:

 • 1 klik: de zaklamp schakelt uit
 • Half indrukken: de volgende modus

Waarschuwing lege batterij:

Nee, dat is teveel van het goede!

Stroboscoop

Ja, en deze zit in het normale menu. Dit is verre van gewenst.

Lock-out modus:

Nee, maar hoeft niet met een mechanische schakelaar zoals deze.

PWM

Zeker aanwezig, en dit kun je eenvoudig zien met het blote oog. Je ziet dus de knipperingen als je naar iets richt dat snel beweest of bijvoorbeeld met regen.

BATTERIJEN EN OPLADEN


Zoals ik eerder zei is het een AAA zaklamp. Je kunt dus 3AAA batterijen gebruiken, maar doordat de driver en eindkap een veer hebben kun je er makkelijk ook een andere batterij indoen.

Alkaline batterijen zijn niet aan te bevelen, maar heb ze toch daarmee getest omdat mensen die bij de Action komen al gauw Alkaline batterijen meenemen en geen Eneloop kopen die we aanbevelen. Het voordeel van alkaline batterijen is dat ze super lang meegaan op hele lage stroom terwijl de oplaadbare NiMH batterijen veel meer kracht kunnen leveren op hogere voltage en daardoor de zaklamp feller kunnen laten werken. Alkaline zal daarentegen heel lang op moon-mode werken op hele lage spanning.

De 18650 en 21700 batterijen passen allebei in de zaklamp. Zelfs een protected 21700 pastte! Wellicht kun je een buisje om een 18650 doen omdat hij anders flink ratelt.

Performance

De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gecalibreerd is op 137 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.

Lumens:

Gemeten met 3 soorten batterijen. 3*AAA van A-force, 3*AAA batterijen van Panasonic Eneloop en 1*21700 batterij. Waarom dat de Eneloop batterijen lager presteerden op Low is niet helemaal duidelijk.

Hij zou dus 500 lumen moeten kunnen, en dat is alleen (bijna) te halen met een 18650 of 21700 batterij.

Action 3AAA tacticalModeA-force batterijenEneloop batterijen21700 batterij
uitgezoomdHigh339 Lm357 Lm488 Lm
LumensMed181 Lm188 Lm254 Lm
Low103 Lm94 Lm132 Lm

Runtime:

Alleen High en Medium gemeten. De blauwe lijn is met Eneloop batterijen, de rode en gele met AAA batterijen. Zoals je kan zien blijft Medium heel lang doorbranden op hele lage output. Dat is het voordeel van Alkaline. Toch raad ik niet aan om Alkaline batterijen te gebruiken voor zaklampen.

Ten eerste ben je op d'n duur duurder uit, en ten tweede kun je je zaklamp beschadigen doordat ze gaan lekken.

Hieronder het verschil tussen 3AAA Aforce batterijen en 3AAA eneloops.

De output is voor Eneloops veel hoger dan Alkaline, maar de Alkalines blijven langer branden. De zaklamp gebruikt dus niet gereguleerd met een bepaald aantal ampere. Dit komt dus de Alkaline batterijen ten voordeel. De duurdere zaklampen hebben vaak een betere regulatie zodat ze 1 output blijven houden voor langere tijd. Die output kunnen Alkaline batterijen niet volhouden en vallen daarom gauw terug naar een lagere modus.

Maar voor deze zaklamp doen alkaline batterijen het goed. Nog steeds niet aan te bevelen.

Afstand:

Action zaklampAfstand1023
Aforce batterijen10 m6000 cd155 meter
5 m8750 cd187 meter

Omdat de lichtbundel zo raar is, is het moeilijk te meten. De hoogste getallen heb ik genoteerd en de berekening gemaakt. Zoals je kunt zien lijkt hij op 5 meter veel intenser te zijn dan op 10 meter, dan komt ook een beetje door de convex lens.

Al met al zijn het geen wereld records en zou ik het liefst de zaklamp openmaken en op de lens een beetje raamfolie plakken zodat de bundel veel uniformer wordt. Maar helaas is hij lastig open te maken.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/40 sec, 5000K.

Moet je zien hoe lelijk de beam is. Geen egaal licht, maar allerlei artefacten.

Kleine vergelijking met de Action 3D 1000 lumen zaklamp die we eerder hebben getest. Even op de foto klikken om een iets groter formaat te zien.

CONCLUSIE


POSITIEVE PUNTEN:

 • Goedkoop; 4 euro
 • Inclusief leuke opbergbox
 • lokaal beschikbaar

NEGATIEVE PUNTEN:

 • Lage kwaliteit zaklamp
 • Gebruikersinterface met knipperfuncties die je niet kunt omzeilen
 • Next-mode memory
 • Niet makkelijk open te maken om eventueel LED te vervangen. Met premium lampen niet zo belangrijk, met goedkope, zonder duidelijke garantie, niet.

Korte samenvatting:


De Action 3AAA tactische zaklamp is natuurlijk helemaal niet tactisch. Het is gewoon een naam die er op is geplakt. Maar ik zou altijd kijken of je geen AA zaklampen kunt kopen, die gaan vaak 3x zo lang mee. De kwaliteit is natuurlijk niet zo hoog voor 4 euro. Probleem met alkaline batterijen dat ze op d'n duur gaan lekken. Niet aanbevolen dus.

Voor kinderen is dit leuk om mee te spelen. Ook leuk als je zelfs een zaklamp zou willen modden. Dan leer je iets van de binnenste delen van een zaklamp. Daar kun je het beter bij leren dan een zaklamp van 50 euro.

Voor de rest zou ik hem niet aanbevelen aan iemand behalve voor in een gereedschapskist of zoiets.

WAAR KUN JE DEZE KOPEN?


Gewoon bij de Action. 

Helaas niet beschikbaar op de website ten tijde van dit review.

Scroll naar top