Action zaklamp: 500 lumen LED tactical Flashlight review

21700 Zaklampje van de action?

Introductie

Na het reviewen van de 1000 lumen Action zaklamp kwam ik weer een andere zaklamp tegen bij de Action. Dit keer was die 4 euro en zat er ook een groen opbergdoosje bij. Waarschijnlijk betaal je voor dit opbergdoosje alleen al 4 euro in een andere winkel.

Ik ben eigenlijk helemaal geen fan van 3AAA zaklampen en ook niet van zoom-zaklampen.  Toch wilde ik deze testen om te zien hoe goed/slecht dit ding is van de Action.

Dit soort zoom-zaklampen zijn erg populair op ebay en aliexpress. Je betaalt daar ongeveer 10-15 dollar voor. Dus 4 euro bij de Action is niet slecht.

In de doos die je krijgt zitten de volgende dingen:

 • De Action tactical zaklamp
 • Opbergdoosje

In gebruik

De lamp wordt zonder batterijen geleverd. Voor de test heb ik een setje A-force batterijen gekocht van de Action, mede omdat die batterijen een goede prijs-prestatie behouding hebben. Ik heb wel eens  de rode panasonic batterijen van de Action, de dure Duracell en deze Aforce batterijen naast elkaar getest, en toen kwamen de Aforce er heel goed uit. Ik moet wel zeggen dat het de AA variant was, en niet de AAA. Maar goed.

De zaklamp heeft een zoomkop, net als zijn grotere broer, de Action 1000 lumen 3D big torch. Dit betekent dat je de lichtbundel kan regelen om een brede lichtstraal of smalle straal te krijgen. Dit soort systemen gaat wel ten koste van de prestaties, maar daar komen we straks op terug.

De omvang van het batterijhuis (body) is fijn, omdat het 3 AAA batterijen gebruikt. Tock vind ik deze keuze altijd heel fout! 3AAA batterijen zijn net genoeg om de krachtige LEDs te laten branden, maar ze hebben te weinig kracht en te weinig inhoud om goed te kunnen presteren. Daarom raad ik nooit aan om een 3AAA zaklamp te kopen, behalve misschien voor kinderen die je niet met lithium-ion batterijen weg wilt sturen. Ook zou ik zo een lamp niet aanraden als huis tuin en keuken lampje. Koop dan liever een lamp met 1 of meerdere AA batterijen.

De plastic opbergdoos is daartegen niet verkeerd. Helaas is er bij het fabriceren van deze opbergdoos niet heel goed nagedacht over de plaatsing van het draagkoord, want als je de doos wilt dichtdoen, komt het koord net achter zo een lip terecht zodat hij niet meer dicht klikt. Een beetje jammer.

Tailstand? 

Ja, hij kan zeker op zijn achterste poten staan. Hij staat redelijk stabiel als je het draagkoord verwijderd.

Onderstaande afbeelding: zoek het verschil.

Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie

De kwaliteit van deze lamp is laag, dat kan ook niet anders voor 4 euro. Maar als je bedenkt dat hij maar 4 euro is, zou je dat prima kunnen relativeren. Veel slechter dan een 10 euro lamp van de Gamma zal het niet zijn. Eigenlijk als je puur naar de verhouding kijkt van prijs en kwaliteit is het eigenlijk nog helemaal niet zo slecht. Want misschien kun je het wel een 3 euro zaklamp noemen en de opbergdoos 1 euro. Want ik geloof dat zo een doosje best 1 euro kan kosten.

Het schroefdraad van de tailcap is kaal aluminium zodat hij altijd contact maakt. Ook al schroef je hem een beetje los en de zo lang de veer nog contact maakt met de batterijhouder, kun je de lamp gebruiken. Hij kan namelijk nog steeds stroom leveren. Gelukkig is de schakelaar mechanisch, zodat de batterijen niet langzaam leeglopen als je hem uitzet. Dit is namelijk een bekend probleem bij elektronische schakelaar. Die gebruiken altijd een heel klein beetje stroom zodat de batterijen leeglopen. Bij sommige batterijen gaat dat om micro amperes, maar bij sommigen ook om miliamperes.

De O-ring en het schroefdraad zijn niet ingesmeerd met siliconenvet, dus dat moet je zelf nog doen. Anodisatie (coating) van de zaklamp is oke voor de prijs, maar kwam ook net, zoals zijn grotere broer, met een paar beschadigingen. Veel minder beschadigingen welteverstaan, maar het viel gewoon op.

In principe maakt de opbergbox dit een nog betere deal omdat je die kan gebruiken voor meerdere doeleinden, bijvoorbeeld om meerder zaklampen in op te bergen of als onderdelen doosje. Er zijn genoeg manieren om het te gebruiken dus. De kwaliteit van de doos is niet heel hoog en ook het touwtje zit een beetje op een rare plek, maar als je dit weet kun je hier prima mee omgaan.

LENS, LED, BEZEL EN REFLECTOR

Een typische zoomlens. De uitgezoemde lichtbundel is heel breed en geeft een redelijk egale verspreiding van het licht. Ingezoemd is die echter spuug lelijk. Ook dat hoort bij dit soort lampen, helaas.

Helaas is de ‘bezel’ gewoon onderdeel van de kop. Het lijkt door de bewerking van het aluminium of het een bezel is, maar is het volgens mij dus niet. De randjes zijn redelijk scherp, waardoor je er makkelijk glas mee zou kunnen breken.

Voor de LED zit een plastic convex lens, die je eventueel aan de achterkant zou kunnen beplakken met raamfolie zoals DC Fix. Dit soort ‘privacy’ raamfolie kun je gebruiken voor wat meer ‘privacy’ in huis, maar maakt dat de lichtbundel flink verspreid. Hierdoor zie je die spuuglelijke en onbruikbare hotspot niet als je helemaal inzoomt (de zaklamp uit elkaar trekt). Daar hangt echter wel weer een nadeel aan vast, want dat betekent dan ook dat je niet zo ver meer kan schijnen omdat de lichtbundel dan verdeeld wordt.

Zie deze foto van het internet:

De kleur weergave is ook niet echt om over naar huis te schrijven, dit zie je vooral als je de lichtbundel helemaal inzoomt. De LED is trouwens een neppe CREEXML. En dan nog wel van de oudste XML welteverstaan. Maar goed, we hebben het nog steeds over een zaklamp van 4 euro.

AFMETINGEN EN GEWICHT:

 • Lengte uitgezoemd: 130.6 mm
 • Lengte ingezoom: 139mm
 • Diameter kop:   38.47mm
 • Batterijpack:  27.71mm

Gewicht:

 • Gewicht met 4 Eneloop batterijen : 150.4 gram

Zie hieronder een vergelijking met een paar bekende batterijen en 3 stuks echte tactische zaklampen naast elkaar.
Van links naar rechts: Eneloop AA, 18650 batterij, 21700 batterij, Fenix PD35 Tac, Fenix PD36R, Thrunite TN12 v4.

action-500lumen-3aaa-30
action-500lumen-3aaa-31

GEBRUIKERS INTERFACE

Deze zaklamp heeft de gevreesde next-mode memory. Bij de duurdere zaklampen heb je mode memory. Dit betekent dat de zaklamp de setting herinnert waar jij hem het laatst in gebruikt. Stel dat hij 3 standen heeft, Low, Medium en High en je gebruikt hem in Low. Dan zou hij na het uitzetten van de zaklamp de volgende keer aan moeten gaan in Low. Hij heeft dus de modus herinnerd.

Met Next-Mode memory gaat hij niet terug naar de laatst gebruikte modus, maar juist naar de volgende. Dit komt echt alleen voor bij goedkope zaklampen.

Laten we nu maar weer verder gaan met de review.

Om te schakelen tussen de modus moet je de schakelaar even half indrukken. Dit soort schakelaars worden in het engels Reverser-Clicky genoemd.

Een reverse-clicky kan de lamp alleen aanzetten als de schakelaar helemaal is ingedrukt , zodat je een klik hoort, en daarna de schakelaar loslaat. Op het moment dat je de schakelaar los laat NA de klik, gaat de lamp pas branden. Een Forward-Clicky werkt anders. Op het moment dat je de schakelaar nog maar half indrukt, gaat de lamp al branden. Je kan dan dus signalen of morse codes sturen. En dat kan niet met ‘Reverse-Clicky’ schakelaars.

Je weet door deze gebruikersinterface helaas nooit in welke stand hij aan gaat, als je hem voor langere tijd niet hebt gebruikt.

Modes:

 • High-Medium-Low-Strobe-Sos

Vanaf UIT:

 • 1 volledige klik: de zaklamp gaat aan in de modus na de laatst gebruikte instelling.
 • Dubbele klik: Gewoon weer uit
 • Halve klik: er gebeurt niets.

Vanaf AAN:

 • 1 volledige klik: de zaklamp schakelt uit
 • Half indrukken: de volgende modus

Waarschuwing lege batterij:

 • Nee, dat is teveel van het goede!

Stroboscoop

 • Ja, en deze zit in het normale menu. Dit is verre van gewenst.

Lock-out modus:

 • Nee, maar hoeft niet met een mechanische schakelaar zoals deze.

PWM

 • Zeker aanwezig. Je kunt dit zelfs zien met het blote hoog. Om dit te controleren hoef je alleen even je hand voor de zaklamp te zwaaien. Als je opeens heel veel vingers ziet, betekent dat PWM. De lamp schakelt dan heel veel keer aan en uit binnen 1 seconde. Hoe hoger dat is, hoe minder goed je dat kunt zien.

BATTERIJEN EN OPLADEN

Zoals ik hierboven al zei is dit een 3 AAA zaklamp. Je moet dus 3AAA batterijen gebruiken om de lamp aan te krijgen. Maar door de manier waarop deze zaklamp in elkaar is gezet kun je ook andere batterijen gebruiken. Dat wordt niet op de doos weergegeven.

De dikte van 3AAA batterijen zou breed genoeg moeten zijn voor een 18650 batterij of een 21700 batterij. En dat doen ze dus ook. Je kunt dus gewoon de batterijhouder eruit halen en deze vervangen door een 18650 batterij, of nog beter, door een 21700 batterij. Voor de leken onder ons kan ik dat wel even uitleggen. Als je 3 AAA batterijen in een rij, achter verbindt wordt de Voltage hoger. Dit wordt dan batterijen in Serie. genoemd (niet parallel) Dus 1 batterij is 1.5 Volt. 2 batterijen is 3Volt en 3 batterijen is 4.5 Volt.
Een gemiddelde oplaadbare AAA batterij heeft 750mAh. Als je batterijen in series aan elkaar knoopt krijg je wel 4.5 Volt, maar blijft de inhoud maar 750mAh. Een 18650 batterij heeft gemiddeld een capaciteit van 3000mAh. Dat is dus 4 keer zoveel als 3 AAA batterijen. Er zijn zelfs 18650 batterijen die 3600mAh inhoud hebben. Dat betekent dus bijna 5 keer zoveel inhoud/energie als 3AAA batterijen. Een batterij die ook in deze lamp past is een 21700 batterij.
Een 21700 batterij kan zelfs een totale capaciteit hebben van 5100mAh. Dat is dan bijna 7 keer zoveel energie dat je kunt gebruiken. Daarom is het kiezen voor 3AAA batterijen zo onverstandig.

Alkaline batterijen zijn niet aan te bevelen in sterke zaklampen. Toch heb ik deze zaklamp daar wel mee getest, om de simpele reden dat mensen die in de Action deze zaklamp kopen ook waarschijnlijk Alkaline batterijen kopen. Zelf raadt ik liever oplaadbare Panasonic Eneloop batterijen aan.

Alkaline batterijen hebben ook voordelen. Zo kan een Alkaline batterij op hele lage ampere (zoals in een klok) ontzettend lang energie blijven leveren. Oplaadbare batterijen kunnen dat niet. Dus een zaklamp die kan werken tussen 0.8 en 1.5 Volt kan langer branden (dim) dan met oplaadbare batterijen.

Oplaadbare batterijen hebben het voordeel dat ze veel krachtiger zijn en een hogere voltage aan kunnen houden. Ze kunnen een zaklamp dus feller laten schijnen en voor langere tijd. Hierbij kan een zaklamp dus een langere constante output hebben. Dat zowel 18650 batterijen als 21700 batterijen passen in deze zaklamp is wel weer heel leuk. Dan kun je zelfs een zaklamp hebben die 4-7 keer zo lang kan branden als met die AAA batterijen (in de hoogste stan). Je kunt er zelfs 21700 met een protectieboard in gebruiken. Die zijn normaal gesproken een stukje langer, maar dat was ook geen probleem om te gebruiken.
Als je een 18650 gebruikt is het wel aan te raden een buisje om de batterij heen te gebruiken. Anders zit hij een beetje los en kan hij ratelen.

Prestaties

Ik heb de metingen gedaan in een Integrating Sphere die handmatig, en niet officieel gecalibreerd is op 137 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de Hagner E4-X voor de afstandsmetingen en de Extech SDL400 voor de runtime en lumens.

Lumens:

Ik heb gemeten met 3 soorten batterijen. 3*AAA Alkaline van A-force, 3*AAA oplaadbare batterijen van Panasonic Eneloop en 1*21700 lithium-ion batterij. Waarom de Eneloop batterijen lager presteerden in Low dan de Alkaline is niet helemaal duidelijk.

Volgens de verpakking zou hij dus 500 lumen moeten kunnen genereren. Helaas is dat alleen (bijna) te halen met een 18650 of 21700 lithium-ion batterij.

Action 3AAA tacticalModeA-force batterijenEneloop batterijen21700 batterij
uitgezoomdHigh339 Lm357 Lm488 Lm
(brede straal)Med181 Lm188 Lm254 Lm
Low103 Lm94 Lm132 Lm

En dan gemeten met de kleine straal (waar de kop uit wordt getrokken)

Action 3AAA tacticalModeA-forceEneloop
ingezoomdHigh120 Lm137 Lm
(kleine hotspot)Med64 Lm69 Lm
Low33 Lm34 Lm

Je ziet dat het aantal lumen drastisch vermindert. Bij het inzoemen verlies je ongeveer 2/3 van je licht. Dat is het bekende neveneffect van dit soort zaklampen.

Runtime:

Alleen High en Medium gemeten. De blauwe lijn is met Eneloop batterijen, de rode en gele met AAA batterijen. Zoals je kan zien blijft Medium heel lang doorbranden op hele lage output. Dat is het voordeel van Alkaline. Toch raad ik niet aan om Alkaline batterijen te gebruiken voor zaklampen.

Ten eerste ben je op d’n duur duurder uit, en ten tweede kun je je zaklamp beschadigen doordat ze gaan lekken.

Hieronder het verschil tussen 3AAA Aforce batterijen en 3AAA eneloops.

De output is voor Eneloops veel hoger dan Alkaline, maar de Alkalines blijven langer branden. De zaklamp gebruikt dus niet gereguleerd met een bepaald aantal ampere. Dit komt dus de Alkaline batterijen ten voordeel. De duurdere zaklampen hebben vaak een betere regulatie zodat ze 1 output blijven houden voor langere tijd. Die output kunnen Alkaline batterijen niet volhouden en vallen daarom gauw terug naar een lagere modus.

Maar voor deze zaklamp doen alkaline batterijen het goed. Nog steeds niet aan te bevelen.

Afstand:

Action zaklampAfstand1023
Aforce batterijen10 m6000 cd155 meter
5 m8750 cd187 meter

Omdat de lichtbundel zo raar is, is het moeilijk te meten. De hoogste getallen heb ik genoteerd en de berekening gemaakt. Zoals je kunt zien lijkt hij op 5 meter veel intenser te zijn dan op 10 meter, dan komt ook een beetje door de convex lens.

Al met al zijn het geen wereld records en zou ik het liefst de zaklamp openmaken en op de lens een beetje raamfolie plakken zodat de bundel veel uniformer wordt. Maar helaas is hij lastig open te maken.

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 50mm F4, Iso 1600, 1/40 sec, 5000K.

Moet je zien hoe lelijk de beam is. Geen egaal licht, maar allerlei artefacten.

Kleine vergelijking met de Action 3D 1000 lumen zaklamp die we eerder hebben getest. Even op de foto klikken om een iets groter formaat te zien.

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

 • Goedkoop; 4 euro
 • Inclusief leuke opbergbox
 • lokaal verkrijgbaar

NEGATIEVE PUNTEN:

 • Lage kwaliteit zaklamp
 • Gebruikersinterface met knipperfuncties die je niet kunt omzeilen
 • Next-mode memory
 • Niet makkelijk open te maken om eventueel LED te vervangen. Met premium lampen niet zo belangrijk, met goedkope, zonder duidelijke garantie, niet.

Korte samenvatting:

De Action 3AAA tactische zaklamp is natuurlijk helemaal niet tactisch. Het is gewoon een naam die er op is geplakt.

Toch zou ik eerder aanraden om te kijken of er geen AA zaklampen te vinden zijn. Die hebben namelijk 3* zoveel capaciteit als AAA batterijen. Je kunt ze dus veel langer gebruiken. De kwaliteit van deze zaklamp is natuurlijk niet zo hoog, maar voor 4 euro is het zeker leuk om mee te spelen.

Als je toch, tegen mijn suggesties, alkaline batterijen wilt gaan gebruiken, haal ze dan uit de lamp zodra je hem opbergt voor langere tijd. Alkaline batterijen hebben namelijk de neiging om te gaan lekken.

Voor kinderen is dit wel een leuke lamp om mee te nemen tijdens kamperen. Ook is het een leuke lamp als je nieuwsgierig bent en eens een zaklamp van binnen wilt bekijken. Je kan dan kijken of je bijvoorbeeld de LED kan vervangen of de lens kan beplakken met van dat raamfolie. Dat is leuk en handig om te kunnen. Dit kun je beter eerst bij een goedkope zaklamp uitproberen voordat je een zaklamp van 50 euro gaat openmaken.

WAAR KUN JE DEZE KOPEN?

Deze is niet meer beschikbaar. Voorheen te koop bij Action

Scroll naar boven