ACEBEAM W35

  1. Acebeam W35 introductie
  2. De zaklamp in gebruik
  3. Bouwkwaliteit
  4. LED, Lens Bezel en Reflector
  5. Afmetingen en gewicht
  6. Gebruikersinterface
  7. Prestaties
  8. Conclusie
  9. Acebeam W35 kopen?

Acebeam W35 review introductie

LEP staat in het Engels voor Laser Excite Phosphor en verwijst naar de lichtbron van de zaklamp. In plaats van een LED gebruikt deze een blauwe laser als lichtbron. Het blauwe laserlicht schijnt op een lichtdoorlatende laag fosfor die de straal verandert in een witte/gele kleur. Met behulp van een kleine siliconen bol, en een bolle lens wordt de straal breder en lijkt hij op een gemiddelde LED-zaklamp.

Hoewel ikzelf al veel LEP-zaklampen heb getest is deze toch echt behoorlijk uniek. Niet dat hij een speciale nieuwe LEP module gebruikt ofzo. Nee, maar Acebeam heeft een unieke manier gebruikt om de straal van smal naar breed te ‘zoomen’. Heel erg uniek zelfs.

Acebeam noemt het Liquid Crystal Diffractive Electro-optic Lens (LC DEL) Zoom. Het klinkt niet alleen heel interessant het is het ook, lol.

Wat zijn de voordelen van deze nieuwe manier? En hoe presteert het? Is het alleen maar opscheppen, of heeft het ook daadwerkelijk voordelen?

Laten we dat even uitzoeken.

De Acebeam W35 wordt verzonden in een mooie kartonnen doos. Het zou nog mooier geweest zijn als ze hem in een dure, hardcase koffer hadden verzonden, maar helaas. We moeten het doen met een (mooie) doos, met het volgende:

  • Acebeam W35
  • 21700 batterij (in de zaklamp)
  • Draagkoord
  • Reserve O-ringen
  • USB-C-oplaadkabel
  • Garantie kaart
  • Waarschuwingskaartje
  • Handleiding

In gebruik

Met 2 zijschakelaars en 1 achterschakelaar zie je eigenlijk al dat het anders is dan anders. Normaal gesproken heb je misschien 1 zijschakelaar, en een aan-uit schakelaar aan de achterkant. Waarom heb je 2 zijschakelaars nodig?

Dat is waar de magic happens.

De achterkant heeft een normale mechanische schakelaar (voor aan/uit), terwijl de zijkant twee elektronische schakelaars heeft voor het aanpassen van de focus en modus. Direct boven de 2 zijschakelaars zit een klein Ledje, die de batterijstatus weergeeft. Handig, want zo kun je in het donker ook makkelijker het verschil tussen de linkse en rechtse schakelaar vinden.

Met kleine pictogrammen maakt Acebeam onderscheid tussen de twee schakelaars: de linker voor het scherpstellen van de straal en de rechter voor het wijzigen van de modes. Je kunt dus per zoom modus ook de sterkte instellen.. dat is wel handig.

Alhoewel je zou denken dat de W35 de opvolger is van de W30, toch is dat niet helemaal waar. De W35 is zoveel anders, dat ik hem eerder als compleet nieuwe lineup zou benoemen. Een van de verschillen was het waglaten van een statiefbevestiging, die toch wel uniek was voor de Acebeam W30. Het is best ongebruikelijk dat LEP-zaklampen van dit formaat een statiefbevestiging hebben. En dat mist de W35.

Je kunt natuurlijk altijd een klemmetje kopen zoals die van het mer Smallrig, om hem te bevestiginen op een statief. Deze gebruik ik persoonlijk voor het meten van mijn verschijners op 10+ meters afstand. Dan heb ik zo een klem om de lamp stabiel te hebben.

Qua bediening kun je hem zowel onderhands als bovenhands gebruiken. In de bovenhandse positie kunje je duim op de achterste schakelaar laten rusten om hem zo makkelijk aan en uit te zetten. Maar je kan hem ook vasthouden bij de 2 schakelaar, zodat je de standen aan kunt passen.

En in de normale, onderhandse positie kun je je duim bij de 2 schakelaars laten rusten en zo het licht eenvoudiger bedienen.

De kop is voorzien van kleine uitsparingen die ervoor zorgen dat de zaklamp stabiel blijft op een licht hellend oppervlak of voorkomt dat deze van een tafel rolt.

Acebeam heeft geen foedraal meegeleverd, maar wel een draagkoord. Dus wil je een foedraal, dan heb je die al voor een paar euro.

LEP, lens, bezel en reflector

Dit is waar de zaklamp echt gaat schijnen… pun intended.

Allereerst hebben we het niet over een LED-zaklamp maar over een LEP-zaklamp.

Het meest interessante aan de W35 is dus de Liquid Crystal Diffractive Electro-optic Lens (LC DEL) Zoom.

Yup.. dat is een mondvol.

En eerlijk gezegd snap ik nog steeds niet helemaal hoe het werkt, want als ik door de lens kijk, zie ik niets bewegen ofzo. Maar er gebeurt wel degelijk iets als ik die zoom knop indruk. Als hij aanstaat zie je een soort honingraat als je een beetje schuin door de lens kijkt. Dit is overigens alleen te zien als hij niet in de Spot mode staat (dus zeg maar de modus waarmee hij het verst kan schijnen). Maar hoe dat komt, begrijp ik niet helemaal.

En om heel eerlijk te zijn, zou ik het woordje ZOOM hier niet gebruiken. Hij zoomt de lichtbundel namelijk niet echt, maar past de lichtdoorlatendheid of zachtheid aan, lol. Ik weet niet precies wat voor woorden ik hiervoor kan kiezen. In het engels zou je meer Diffuser noemen ipv Focusing. Hopelijk begrijp je dat het dus niet echt om zoomen gaat, maar om verschillende trappen van lichtdoorlatendheid/zachtheid.

De straal van de lamp is redelijk koud (als in licht temperatuur), en ook een klein beetje groenig. Mijn metingen bevestigen dat ook.

Wat ook opvalt, dat er in het midden van de lichtbundel altijd een klein puntje zichtbaar is. Dit doet me denken aan het gebruik van het lensfilter op bepaalde LEP zaklampen zoals de NlightD L1, (overigens ook gemaakt door Acebeam, OEM).

Dit kleine plekje in het midden van de straal leidt niet af, maar het maakt de lichtbundel niet mooier. Hoe meer je de focus/zachtheid aanpast, des te minder zichtbaar hij word.

Spectrale metingen: 

Ik heb een Sekonic C800 spectrometer gebruikt om de zaklamp op 5 meter afstand te meten, in de breedste lichtbundel setting.

Modus:CCT:CRI Ra:duvTm30 RfTm30Rg
Turbo (zoomniveau 8)5913K65,50,02016984

Afmetingen en gewicht:

Afmetingen:

Acebeam W35Afmeting in mm
Lengte:189mm
Diameter kop:60mm
Diameter body:25mm

Gewicht

Acebeam W35Gewicht
Gewicht leeg:256gr
Gewicht met batterij:334gr

Vergelijking zaklampen

Zie hieronder enkele bekende LEP zaklampen naast elkaar.

Groep 1, van links naar rechts: Acebeam W35, Acebeam W30

Groep 2, de 3 broers: NlightD L1 , Acebeam W35, Acebeam W30

Groep 3, Weltool W4 Pro , NlightD L1 , Acebeam W35, Acebeam W30, Astrolux WP3

Gebruikersinterface

De achterste schakelaar is voor aan/uit.

Even opletten: als je met een dubbelklik naar de verste straal gaat, wordt dezeinstelling niet onthouden bij het uitschakelen. In plaats daarvan, als je continu de best focus instelling wilt gebruiken, moet je de focus instelling aanpassen die hij wel onthoud. Het is niet echt nodig, want een dubbele klik brengt je eigenlijk altijd in de beste spot mode.

Beschikbare Modes:

  • Laag, Medium, Hoog, Turbo + 8 diffuse instellingen + normaal.
  • Stroboscoop

Linker (focus)schakelaar werkt als de zaklamp is ingeschakeld:

  • Eén klik: gaat omhoog of omlaag door de zoommodi.
  • Dubbelklikken: activeert de spotmodus en nogmaals dubbelklikken activeert juist de breedste zoommodus.
  • Driemaal klikken: niets
  • Ingedrukt houden: niets

Hoe de rechter (modus)schakelaar werkt als de zaklamp is ingeschakeld:

  • Eén klik: schakel tussen Laag, medium, Hoog
  • Dubbelklik: turbo
  • Driemaal klikken: stroboscoop
  • Ingedrukt houden: niets

Stroboscoop:

  • Ja, deze kun je activeren door 3keer snel de Modusschakelaar te klikken

Mode memory (geheugen)

  • Ja, zowel de zoom instelling als de sterkte (behalve turbo)
  • Er zijn echter een aantal zaken die beter kunnen, zie de toelichting hieronder

PWM

  • Niet zichtbaar

Lockout modus:

  • Nee, maar je kunt de schakelaar aan de achterkant gebruiken om uit te schakelen.

Conclusie Gebruikersinterface:

  • 8 zoominstellingen is een beetje teveel van het goed. Het veranderen van de zoominstelling gaat maar 1 kant op, dus of van laag naar hoog, en daarna pas weer van hoog naar laag. Dus als je van hoog naar laag gaat, kun je halverwege niet meer terug van laag naar hoog. Dit betekent dat je heel veel keren die knop in moet drukken. Dat is niet erg slim, en ik had zelf liever gezien dat ze maar 3 of 4 verschillende focus instellingen hadden, en niet 8.
  • Een dubbele klik (op zoom knop) activeert de spotmodus (en nog een dubbele klik activeert juist de maximale breedte /diffuus/zacht licht). Maar als je gewoon door de 8 modus heengaat, en uitkomt op de beste spotmodus, zal een dubbele klik niets doen. Wellicht had het beter geweest om die instelling alleen te activeren met een dubbele klik. En dat hij gewoon zou stoppen bij Modus 2 zeg maar.. Dan heb je nog een klein beetje zacht licht, en moet je altijd dubbel klikken. Nu weet je soms niet waarom een dubbele klik niets doet.
  • Over het geheugen :Als je in een zoommodus bevindt en dubbelklikt om de spotmodus te activeren, onthoudt het modusgeheugen alleen de zoommodus waarin je je bevond. Dus als je de zaklamp uit- en weer inschakelt, zou je kunnen denken dat deze terugkeert naar de spotmodus. .. maar in werkelijkheid wordt het ingeschakeld in de laatst gebruikte zoom/diffuse-modus.

Batterijen en opladen

De Acebeam W35 gebruikt 21700 li-ion batterijen. Maar ipv een batterij met ingebouwde USB lader, zijn ze nu overgestapt op laden in de zaklamp zelf. De zaklamp heeft nu een USB-C poort om de batterij op te laden. Hier valt wat voor te zeggen.

De batterij is gekenmerkt als Acebeam IMR21700NP-500A, met een capaciteit van 5000 mAh en bij aankomst meette ik 3,85 V.

Het opladen van de W35 verbruikt maximaal 10 watt (5V 2A), maar wel kortstondig, want de laadstroom past zich continu aan tijdens het laden. Na 1 uur laden had hij een de piek bereikt van 10 watt, maar daarna zakt hij, en binnen 2 uur was de laadstroom alweer afgezwakt naar 5,7 watt. Dit meette ik met een USB meter… Echt een aanrader als je veel met opladen bezig bent.. ook voor je telefoon, laptop etc.

Daarom is het laden niet echt optimaal, en duur het precies 4 uur (en 1 minuut) tot hij vol is. Maar ik denk eigenlijk dat je na ongeveer 3 uur het opladen kan stoppen, omdat hij dan al rond de 90% vol is.

Tijdens het opladen zie je een klein rood lampje dat groen wordt als het opladen is voltooid. Maar zelfs toen de batterij klaar was met opladen, gaf mijn USB-meter nog urenlang een laadstroom van meer dan 100 mA aan. Omdat ik na ongeveer 12 uur vergat de oplader te verwijderen, was ik een beetje bang dat de batterij overladen zou zijn, maar nee, deze was nog steeds 4,18 V. Dus dat is ook wel een geruststelling.

Ik heb natuurlijk ook getest of de W35 andere batterijen accepteert, en ze werkten allemaal, inclusief flat tops, protected, en unprotected. Pas echter wel op dat je contact makkelijker kunt verbreken met het gebruik van een flat top 21700, wanneer je hem ergens tegeneaan stoot. Dan zie je het licht heel even knipperen.

OplaadtypePast welPast nietOplaadtijd
Zaklamp met ingebouwde USB-CAlle 21700 batterijen4u 01min

Prestaties

De lumen metingen zijn gedaan met mijn zelfgemaakte Integrating Spheres. De ene heeft een Convoy S2+ kalibratie lamp van 249 lumens, en de Extech SDL400 luxmeter gebruikt een Kenko PRO1D ND16 filter tot 80.000 lumens. Daarboven moet ik het filter vervangen door een Gobe ND32 filter. De andere integrating sphere heeft een Convoy S2+ kalibratie lamp die gekalibreerd is op 261 lumens en heeft geen ND filter. Deze wordt gebruikt voornamelijk gebruikt voor de zwakkere zaklampen, want deze kan maximaal ongeveer 5000 lumens aan.

Voor de licht intensiteit/afstand (candela) metingen gebruik ik een Hagner E4-X luxmeter. Deze wordt meestal binnenshuis gebruikt tot 5 meter, en buitenshuis op 10 of 20 meter, afhankelijk van de zaklamp.

Lumenmeting:

Ik heb de meting handmatig gedaan bij inschakeling en 30 seconden. De 10 minuten meting komt van de runtime data die ik heb gebruikt om onderstaande grafieken te maken.

De metingen zijn handmatig uitgevoerd bij het inschakelen en na 30 seconden, zonder zoom/diffusor. De getallen van 10 minuten zijn afkomstig uit de looptijdgrafiek. Omgevingstemperatuur van 18 graden Celsius.

ModusSpecificatiesaanzetten30 seconden10 minuten
Laag80 lm99 lm90 lm87 lm
Met230 lumen250 lm239 lm226 lm
Hoog470 lumen507 lm471 lm438 lm
Turbo800 lumen810 lm733 lm410 lumen

Standaard probeer ik afgeronde lumengetallen te gebruiken, behalve misschien voor de Low- of Moonlight/Firefly-modi.

Ik heb de uitvoer ook dubbel gecontroleerd in Turbo, alleen voor de breedste zoommodus.

ModusSpecificatiesbij inschakelen30 seconden
Turbo (met hoogste focus niveau 8)570 lumen661 lm594 lm

Dus als je van ongeveer 733 lm (normale spotmodus) naar ongeveer 594 lm (zoomniveau 8) gaat, betekent dat ongeveer 20% lichtverlies. Dat valt mee, aangezien ‘normale’ zoomzaklampen ongeveer het dubbele daarvan verliezen.

Runtime:

eter.

ModusFabrikantGemeten (ANSI FL1)Tijd tot uitschakeling
Laag8u 20min8u 03min8u 03min
Met4u4u 18min4u 18min
Hoog2 uur2u 14min2u 14min
Turbo*1u 46min2u 04min2u 04min

Afstand:

Dit formaat zaklamp komt eigenlijk alleen buiten in het veld tot zijn recht. Ik heb ze ook binnenshuis gemeten op 5 meter, maar dat is niet voldoende om de afstand te berekenen.

De eerste 2 metingen zijn uitgevoerd met de hoogste intensiteitsinstelling (dus geen filter/zoom). Ze zijn buiten op 20 meter afstand genomen, maar bij een omgevingstemperatuur van 0 graden.

ModusFabrikantCd gemetenMeters
Laag180.625 cd240.000 cd980 m
Turbo1.690.000 cd1.892.000 cd2751 m

Ook heb ik de 8 verschillende zoom/diffuus instellingen gemeten, van niveau 1-8.

ModusCd gemetenMeters
Turbo (zoom 8)4.125 cd128 m
Turbo (zoom 7)7.925 cd178 m
Turbo (zoom 6)10.100 cd201 m
Turbo (zoom 5)13.750 cd235 m
Turbo (zoom-4)22.000 cd297 m
Turbo (zoom-3)42.825 cd414 m
Turbo (zoom-2)111.500 cd668 m
Turbo (zoom-1)359.500 cd1199 m

Beamshots:

Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt op 450 meter. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera instellingen: Canon 100mm F4, Iso 1600, 1/2 sec, 5000K.

Foto’s van de schuur (op 65 meter) en de boomgrens heb ik een Canon EOS 5D Mk2 met een 50 mm-lens gebruikt . Handmatige instellingen: ISO1600, 1/4sec, F4, 5000K

CONCLUSIE

POSITIEVE PUNTEN:

  • Interessante nieuwe technologie voor zoom/focus
  • Goede prestaties voor LEP
  • Ingebouwde USB lader
  • Werkt met alle 21700 batterijen
  • 3 schakelaars met aparte aan/uit, focus, en sterkte instellingen

NEGATIEVE PUNTEN:

  • 8 verschillende focus niveaus it wel erg veel
  • De lichtbundel is groen(ig)

Korte samenvatting:

Mijn eerste indruk van de Acebeam W35 was erg positief, en blijf deze Liquid Crystal Diffractive Electro-optic Lens (LC DEL) Zoom enorm interessant vinden. Alhoewel ik niet begrijp hoe dit allemaal precies werkt, hij presteert wel heel goed, en dat kunnen mijn testen beamen.

maar er zijn ook wat minder positieve punten. De 8 verschillende zoomniveaus is echt een beetje teveel van het goede, vooral omdat je de instelling maar in 1 richting kan instellen. Dus of van hoog naar laag, of van laag naar hoog, en dan pas weer terug. Als je dus per ongeluk van niveau 1 naar 2 bent gegaan, moet je weer eerst helemaal naar 8, voordat je weer terug kaan naar 1. Gelukkig heb je nog wel de shortcuts voor volledige Spot, en volledige Flood. Maar toch.. 3 of 4 verschillende instellingen had voldoende geweest.

Toch blijft dit 1 van de meest interessante LEP-zaklampen op de markt, met deze opmerkelijke functionaliteiten, goede prestaties, en voor een redelijke prijs.

Qua prestaties was de mijne veel en veel beter dan zijn voorganger, de Acebeam W30. Vergeleken met enkele concurrenten moet hij het afleggen, maar dan mis je wel de kwaliteit en functionaliteiten van de W35.. dus dat is een keuze aan jou.

ACEBEAM W35 KOPEN?

Als je direct bij Acebeam koopt, gebruik dan de kortingscode AE15 voor 15% korting.

Scroll naar boven