ACEBEAM W10 gen2
Een LEP zaklamp met een bereik van 1200 meter
Introductie
Als je nog nooit een Acebeam hebt gekocht zal daar verandering in kunnen komen met deze W10 gen 2. Aan de buitenkant een redelijk gewone zaklamp maar aan de binnenkant weinig normaals. De W10 gen2 is namelijk een LEP zaklamp met een bereik van maximaal 1200 meter.
Je kunt kiezen uit 3 verschillende versies, welke alleen te maken hebben met de kleur van de lichtbundel. Er is een Hi CRI90, 4000K en de 6500K. Ik heb de 6500K gekocht en dat zal dus de basis zijn van deze test.
Voor we verder gaan met de review even kort wat er allemaal in de doos zit.
- De zaklamp zelf (Acebeam W10 gen2)
- Acebeam batterij (21700 met 5100mAh capaciteit)
- Rode filter
- Groene filter
- USB-C kabel
- Attack bezel
- Pocket clip
- 3 extra o-ringen
- Batterij adapter om 18650 te kunnen gebruiken
- Laser waarschuwing
- Extra rubberen kap voor de schakelaar
In gebruik
De Acebeam W10 gen2 is 1 van de kortste LEP zaklampen die er bestaan. Dit betekent dat hij nog korter is dan bijvoorbeeld de Nextorch T7L die een 18650 batterij gebruikt.
De buitenkant ziet er redelijk normaal uit, behalve de grappig puntige bezel. Dit soort bezels wordt ook wel een attack bezel genoemd. Maar gelukkig is deze niet zo scherp, of eigenlijk helemaal niet scherp, als andere attack bezels. De bezel kun je ook omdraaien zodat hij over de kop van de zaklamp draait.
De bezel an-sich is wel goed om te hebben om het voorste glas te beschermen. Dit glas heeft namelijk een bolling, zodat je die niet zomaar kan nabestellen bij de eerste de beste winkel. Het kan dus iets lastigs en prijzigs worden om die te vervangen.
Aan de achterkant vind je de schakelaar die niet mechanisch is. Dus niet zo eentje met een veer die je helemaal moet indrukken en een klik geeft. Het is een elektronische schakelaar waarbij je wel een klik hoort, maar er geen veer wordt gebruikt. De schakelaar zit iets dieper dan de rand van de schakelaar waardoor je hem ook met de schakelaar zijde op de tafel kan zetten. Op deze manier kun je hem gebruiken als een soort kaarslicht.
Helaas moet je het met de zaklamp zelf doen om hem te dragen want er wordt geen draagriem of holster meegeleverd.
Bouwkwaliteit, schroefdraad, knurling en anodisatie
Er is knurling op de tailcap en op de batterijhouder. Beide machinebewerkingen lijken op elkaar door de diagonale lijnen. Toch is er iets aparts. De diagonale lijnen op deze plek zitten namelijk op een loszittende ring. Deze ring verbergt namelijk de USB-C poort. Deze kun je losschroeven om vervolgens met de USB kabel de batterij op te laden.
Allemaal heel leuk bedacht en het ziet er ook goed en sterk uit. Beter dan wat je tegenwoordig heel vaak zit, een rubberen dop. Al meerdere malen is zo een dop kapotgegaan of los, waardoor er viezigheid in de USB-poort is gekomen. Dat zal niet zo snel bij deze lamp gebeuren.
Knurling, schroefdraad en anodisatie (coating) ziet er allemaal goed uit. De coating heeft een mooit matte afwerking waardoor hij een duurdere uitstraling geeft. Sommige lampen hebben een glimmend zwarte afwerking wat ik niet zo mooi vindt.
De o-ringen zijn allemaal netjes ingesmeerd zoals het hoort.
LENS, LEP, BEZEL EN REFLECTOR
We moeten hier uitkijken dat we niet over een LED gaan praten. Want dat heeft deze zaklamp niet. Het is namelijk een LEP zaklampen (Laser Excited Phosphor).
Deze zaklampen zijn ook bekend als White Laser zaklampen. Maar de naam klopt eigenlijk niet helemaal. Je zou dan namelijk verwachten dat er een witte laser in zit. En dat zit er niet in. De laser is blauw, maar door het focussen op de phosphor ontstaat er een ‘wit licht’. Helaas is het nog niet mogelijk echt een wit licht te krijgen want eigenlijk zijn alle LEP lampen die ik heb meer geel dan wit, qua lichtbundel.
Met de meegeleverde rode en groene filter kun je de lichtbundel ook omtoveren in een een groene of rode lichtbundel. Handig voor de jacht.
Toch is het verstandig om even een waarschuwing te geven. Ook deze lamp is niet bedoeld voor kinderen, en volgens de handleiding alleen bedoeld voor professionals zoals politiemensen en zulk soort beroepen.
Zodra je de verpakking openmaakt zie je een Laser Waarschuwing. Enkele regels neem ik hier even over. Het zijn allemaal engelse termen, maar ik laat die maar staan voor wat ze zijn.
- Max. output power < 1 milliwatt
- Wavelength: 400-700 nanometer (visible light)
- Min. divergence: 0.5 milliradian
- Output: Continuous (CW)
- Laser hazard classification: Class 2
Verder staat er nog op de website dat hij een Full-width 3.1 graden divergence angle heeft.
Hier zie je dat het een Class 2 laser classificatie heeft, maar de website praat over een Class 2M. Voor meer informatie over LEP zaklampen zie deze site: https://lepflashlight.com/
AFMETINGEN EN GEWICHT:
- Lengte: 147.5 mm
- Diameter kop: 33 mm
- Batterijpack: 26.67 mm
Gewicht:
- Gewicht leeg: 133.3 gram
- Gewicht met batterij: 206.3 gram
Verschijners
Hieronder een overzicht met enkele zeer bekende LEP zaklampen. Dit zijn de beste verschijner zaklampen/schijnwerpers.
Van links naar rechts: Acebeam W10 gen2, Nextorch T7L, Jetbeam M2s, Weltool W3 PRO, Fenix TK30, Jetbeam M1X, Weltool W4, Acebeam W30.
GEBRUIKERS INTERFACE
Als je geen grote fan bent van zaklampen met veel functies en verborgen menu’s, dan heb je geluk. De Acebeam W10 gen2 heeft namelijk maar 1 modus. Hoog (en strobe).
Dit is niet de gebruikersinterface die je leest op de website van Acebeam, of in de handleiding. Want daar praat men over een mechanische schakelaar en geen Strobe mode. Dus dit is een nieuwere versie.
Modes:
- Hoog
- Strobe
Vanaf UIT:
- 1 klik: Aan
- 2 klikken: strobe
Van AAN:
- 1 klik: Uit
- 2 klikken: Strobe
Waarschuwing lege batterij:
- Er is geen waarschuwing, maar de output vermindert tot een heel laag punt. Op een gegeven moment schakelt hij uit. Daarna kun je hem opnieuw weer kort inschakelen… bijvoorbeeld om een andere batterij te vinden. Volgens de handleiding is dit op 30% van de batterij. Beetje jammer zou ik zeggen alhoewel het wel beter is voor de batterij.
Stroboscoop
- Bij 2 klikken vanaf de uit positie en de aan positie
Lock-out modus:
- Nee, maar je kan de staartkap een halve slag losdraaien.
PWM
- Ik heb geen PWM kunnen zien met het blote oog.
BATTERIJEN EN OPLADEN
Het voordeel van de Acebeam W10 gen2 is dat je geen losse oplader nodig hebt. Steeds meer fabrikanten bouwen een oplaadfunctie in de zaklamp zelf. Dat heeft een paar voordelen. 1 van deze is dat de fabrikant meer controle heeft over de kwaliteit. Het kan namelijk zijn dat een gebruiker de goedkoopste en slechtste oplader gebruikt die er bestaat en daarmee de batterijen geen dienstdoet.
Hetzelfde geld voor de batterijen. Acebeam levert een hoge kwaliteit batterij erbij. Samen met bovenstaande redenering verkleint ze zo de kans op misbruik/ onjuist gebruik van de batterij.
In de doos zit een USB-A naar USB-C kabel om een gewone USB-lader te gebruiken. De USB-poort in de lamp is een USB-C type, wat wel zo handig is, omdat je dan veel minder hoeft te tobben om de stekker erin te krijgen. De snelheid van de oplader is overigens prima. Je laadt al snel met 1.8-1.9A per uur.
De batterij zelf is een 5100 mAh batterij, en heeft de volgende product code: Acebeam IMR21700NP-510A. Deze batterlij laadt je binnen ongeveer 3 uur op met een goede oplader. Tijdens het laden brand een klein rood lampje. Als het laden geeindigd is schakelt deze over naar groen. Helaas is de batterij te lang voor 99% van alle laders die op de markt zijn. Dit verschuift gelukkig wel een beetje, maar het aantal dat dit soort lange batterijen accepteert is nog maar heel klein.
Je kunt ook je eigen flat tops gebruiken in de lamp, want die werken er ook gelukkig in. Het is zelfs mogelijk om 18650 batterijen te gebruiken met de meegeleverder batterij adapter.
Prestaties
De metingen zijn gedaan met een Integrating Sphere die gecalibreerd is op 255 lumens met behulp van een Convoy S2+. De lux meter die ik heb gebruikt is de E4-X voor de afstandsmetingen en Extech SDL400 voor de runtime en lumens. Ik maak ook gebruik van een Kenko ND filter omdat de felste lampen te fel zijn.
Binnen ongeveer 5 minuten is de output gezakt naar ongeveer 180 lumens. Daana is het een hele stabiele grafiek tot hij bij 3 uur en 34 minuten nog eens flink zakt. Op dat moment is hij nog 50 lumens en moet je eigenlijk je batterij vervangen. Je hebt hier ongeveer 20 minuten voor tot hij opeens uitschakelt. Totale runtime kun je houden op 3 uur en 34 minuten of 3 uur en 55 minuten tot hij echt uitschakelt.
De handleiding zegt dat de batterij ongeveer 3 uur en 30 minuten meegaat, en dat klopt ook volgens de ANSI specificaties, want die geven aan dat de output 10% van de hoogste output wordt gebruikt om de runtime (batterijduur) te bepalen.
Afstand:
Dit formaat zaklamp komt eigenlijk alleen buiten in het veld tot zijn recht. Ik heb de meting gedaan op 20 meter afstand met een Hagner E4-X luxmeter.
- Totaal gemeten op 20 meter afstand: 496,000 cd ( 1409 meter)
Uit ervaring weet ik dat LEP zaklampen kunnen verschillen qua output onderling. En dat het niet raar is dat een zaklamp veel beter presteert dan er wordt opgegeven. Het opgegeven lichtbereik was 1217 meter, terwijl die van mij 1409 meter kan. En dat gemeten na ongeveer 30 seconden. Ook dit is een gegeven van de ANSI-standaarden voor zaklampen.
Dit betekent dat je te maken heb met een prima schijnwerper in zakformaat.
Beamshots:
Hieronder zie je een aantal beamshots die ik heb gemaakt. De eerste zijn alle standen op de lamp. Camera-instellingen: Canon 100mm F4, Iso 1600, 1/2 sec, 5000K. De afstand tot de toren is ongeveer 450 meter.
CONCLUSIE
POSITIEVE PUNTEN:
- Presteert beter dan specificaties
- 1 mode ( kan ook onder de negatieven vallen)
- Inclusief rood en groen filter
- Een van de kortste LEP zaklampen
NEGATIEVE PUNTEN:
- Geen draagkoord of holster meegeleverd
Korte samenvatting:
De Acebeam W10 gen2 is een hele korte LEP zaklamp met een grote stekelachtige bezel. Deze dient meer als bescherming voor het glas dan dat je hem zal gebruiken voor iets anders. Het aantal accessoires is heel fijn, alleen miste ik nog een holster of draagkoord. Als je kijkt naar de prestaties, dan doet hij het beter dan er wordt gezegd. Als je op zoek bent naar 1 van de beste LEP zaklampen, hou zeker de Acebeam W10 gen2 in gedachten. Ongeveer 1.5 kilometer bereik van een zaklamp die in je broekzak past.
EXTRA: waarschuwing: LEP zaklampen hebben een extreem hoge intensiteit waardoor ze niet voor minderjarigen bedoeld zijn. Het wordt aangeraden de zaklampen alleen door professionals te laten gebruiken.
WAAR KUN JE DE ZAKLAMP KOPEN?
Helaas is deze lamp heel vaak uitverkocht. Ze worden beetje bij beetje gemaakt, maar niet in de getallen zoals je gewend bent met LED-zaklampen. Op dit moment is hij niet beschikbaar. Kijk daarom ook zeker eens naar de Weltool W3 PRO als alternatief.